Vegetarisch tafelen belangrijk in de strijd tegen de opwarming van de aarde

Nieuwe recordpoging Langste Vegetarische Tafel vrijdag 15 juli op het Museumplein

12-7-2016 Op vrijdag 15 juli organiseren de Vegetariërsbond en Tivall de Langste Vegetarische Tafel op het Museumplein in Amsterdam. De tafel wordt ook dit jaar weer iets groter, er worden meer dan 1950 gasten verwacht. Hiermee is de Langste Vegetarische Tafel niet alleen een officieus wereldrecord, maar ook het grootste vegetarische culinaire evenement van Nederland. En iedereen mag gratis aanschuiven. Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond: “Tijdens de Langste Vegetarische Tafel gaat alles in grote aantallen: een recordaantal mensen en honderden kilo’s ingrediënten. De boodschap is dat de impact van vegetarisch eten ook over enorme getallen gaat. De veehouderij draagt meer bij aan klimaatverandering dan de transportsector. Met de Langste Vegetarische Tafel laten we zien dat je door lekker vegetarisch te eten een enorme positieve invloed kan uitoefenen.

Thermometer

Een vijf meter hoge thermometer symboliseert het thema van de Langste Vegetarische tafel van dit jaar: klimaatverandering. Bij de oplossingen om het klimaatprobleem te verkleinen, wordt vegetarisch eten vaak over het hoofd gezien. Terwijl de vee-industrie zorgt voor minimaal 15% van de CO2 uitstoot. Aangezien de uitstoot van broeikasgassen met 90% moet afnemen, ontkomen we er niet aan om ook de vleesconsumptie te verlagen. De thermometer heeft dan ook als slogan “Meer vegetarisch = beter klimaat”. 

Vegetariërs, flexitariërs en klimatariërs

Om de doelstellingen uit het klimaatverdrag van Parijs te halen moet de uitstoot van broeikasgassen omlaag. Daarvoor moet de vleesconsumptie omlaag. Wereldwijd zijn er steeds meer mensen die daar aan bijdragen, zoals vegetariërs en flexitariërs. Vorig jaar kwam daar de klimatariër bij, een begrip dat is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Een klimatariër kiest bewust voor klimaatvriendelijk eten. Een belangrijk onderdeel daarvan is geen, minder of ander vlees eten. Daarnaast voor biologisch, lokaal en seizoensgebonden producten kiezen, en uiteraard voedselverspilling tegengaan. Een maaltijd zonder vlees is verstandig in alle opzichten, maar vooral ook lekker. En dat kun je proeven als je aanschuift op het Museumplein op vrijdag 15 juli.

6000 balletjes en bijna 700 kilo groente

Iedereen is welkom; overtuigde vegetariërs, klimatariërs, mensen die gewoon benieuwd zijn naar hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Ook veganisten kunnen dit jaar mee-eten, want deze keer is de maaltijd volledig plantaardig. Dankzij partner Tivall en tientallen vrijwilligers belooft het weer een succes te worden. Vanaf 18.00 uur wordt er opgeschept. Dit keer staat er een mediterrane maaltijd op de Langste Vegetarische Tafel: pasta en pesto, een zomerse groenteschotel, salades en bijzondere falafelballetjes van Tivall. In totaal worden er 6000 balletjes gebakken en is er 700 kilo groente verwerkt in de zomerse groentemix en de salades.

Om verzekerd te zijn van een plek aan de tafel kan men een plaats reserveren aan een VIP-tafel. Voor de overige plaatsen geldt letterlijk wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Foto’s vrij te gebruiken onder vermelding van de fotograaf, Sander Foederer. In hoge resolutie te downloaden door op de afbeelding te klikken of download foto 1 (liggend) of foto 2(staand) door op de naam te klikken.