“Wereldgerechten” Lekker Vega Kookboek van 2017: Winnaar laat zien dat je geen pakjes en zakjes nodig hebt

“Wereldgerechten” Lekker Vega Kookboek van 2017: Winnaar laat zien dat je geen pakjes en zakjes nodig hebt

13-3-2018 ‘Wereldgerechten’ heeft de verkiezing Lekker Vega Kookboek van 2017 gewonnen. Het kookboek kreeg in een publieksstemming in een finale meer stemmen dan Honger! en Dagen zonder vlees. Het kookboek kreeg de meeste van de duizenden stemmen en volgt Chef het Samen met Tomaat op als Lekker Vega Kookboek van het jaar. Het kookboek ‘Wereldgerechten’ van Monique van der Vloed laat zien dat je geen pakjes en zakjes nodig hebt om lekker vegetarisch te kunnen koken. Het boek is uitgegeven in eigen beheer.

De verkiezing werd georganiseerd door de Vegetariërsbond om te laten zien dat lekker vegetarisch koken niet alleen makkelijk, maar ook leuk is. De maar liefst 41 genomineerde kookboeken laten zien dat voor iedereen die vegetarisch wil (gaan) koken er een ruime keuze is aan inspiratie. “De groei van het aantal vegetarische kookboektitels is een logische ontwikkeling. Kookboeken zijn al jaren een populair genre. Een auteur die zich wil onderscheiden en wil vernieuwen komt eigenlijk automatisch uit in de vegetarische keuken. De keuze uit te gebruiken groenten en mogelijke bereidingswijzen is vrijwel onuitputtelijk.’ aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Vijfde editie

De verkiezing werd voor de vijfde keer georganiseerd. De winnaar van deze editie wil vooral laten zien dat je helemaal geen pakjes en zakjes nodig hebt om maaltijden van over de hele wereld te koken. Eerdere winnaars zijn de Chef het Samen met Tomaat (2016), De Groene Meisjes (2015), Vegarevolutie (2014) en I Love Groente (2013).

Vegetarisch eten groeit

Dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten is een trend die breed wordt gesignaleerd. Het aantal flexitariërs neemt toe, het aantal producten met het Vegetarisch Productkeurmerk verdubbelde afgelopen jaar en de vleesconsumptie neemt elk jaar af. Dit zie je ook terug in het aanbod van kookboeken. Kwamen er in 2013 nog 13 vegetarische kookboeken uit, dit waren er in 2017 maar liefst 41. “Er is voor iedereen een passend vegetarisch kookboek, dus er is geen enkel excuus meer om niet vaker van een vegetarische maaltijd te genieten.