Ik ben toch geen konijn?
Je bent vast ook opgevoed met de gedachte dat je vlees goed voor je is. Dat ‘echte mannen vlees eten’. Onze taal is ook helemaal ‘doorspekt‘ van vlees. Dat is niet altijd zo geweest. We eten nu gemiddeld 5 keer zo veel vlees als voor de Tweede Wereldoorlog. Dat komt vooral door marketing. We hebben op school en TV nou eenmaal gehoord dat je 100 gram vlees per dag zou moeten eten.
Maar het blijkt een groot misverstand. Je hebt geen vlees nodig. Niet voor je energie, je kracht of je gezondheid. Bovendien is vlees slecht voor de dieren en de planeet. Vriend en vijand zijn het erover eens dat we veel minder vlees moeten eten. Ook jij gaat om. De hamvraag is alleen hoe snel je durft te gaan. Mogen we je een eindje op weg helpen?
Help er komt een vegetariër eten. Wat nu?
Zo kan je dat varkentje wassen
Veel carnivoren (vleeseters) kunnen zich niet voorstellen ooit zonder de smaak van vlees te kunnen. Vanwege de umami-smaak en de structuur van vlees.
Je smaakpapillen kunnen zoet, zout, zuur, bitter en umami onderscheiden. Umami wordt ook wel beschreven als ‘hartig’. Veel vlees heeft een typische umami-smaak. Maar het zit ook in tomaten, champignons, erwten, kaas en zeewier. Dus je hoeft het niet helemaal te missen.
Veder blijken je smaakpapillen zich elke 2 weken te vernieuwen. Je kan jezelf dus ook trainen. Zo kan je beginnen met kant-en-klare vleesvervangers. En daarna zou je eens kunnen experimenteren met traditionele vleesvervangers zoals tofu. Daar kan je in het begin nog naar hartelust marinades, kruiden (zoals rozemarijn, bbq-kruiden, paprika, ve-tsin, knoflook), dressings, chutneys en sausjes op doen. En dan bouw je deze toevoegingen langzaam af, totdat je smaakpapillen gewend zijn.
Dat klinkt makkelijker dan het is. Want gemiddeld duurt het meer dan 20 dagen om een gewoonte te doorbreken. Wat de boer niet kent, dat vreet ie niet, heh? Probeer daarom eerst onze 7-dagen culi-challenge. En pak daarna zo snel mogelijk door naar onze 30-dagen vega-challenge.
Kies een Vega Challenge
1 week of maand zónder vlees en vis