Ja poeh heh. PFF. Ik hoor je denken. Organiseer je een gezellig etentje. Blijkt één van je gasten een vegetariër te zijn. Wat nu? Geen stress! Ook als je zelf gek bent op vlees, kun je makkelijk een vegetarische maaltijd op tafel zetten. Hier zijn wat simpele tips.
Wat eet een vegetariër?
Laten we eerst even kijken wat een vegetariër eet. Ze eten geen vlees, vis of kip. Dat betekent: geen spek, gehaktballen of kipfilet. En haal ook maar geen spare-ribs in huis. Sommige vegetariërs eten wel vis. Dus vraag even of je iets met vis kan maken. Wat kan nog meer? Groenten, fruit, brood, pasta, rijst, bonen, noten, en vaak ook zuivel zoals melk, kaas en eieren.
Hou het simpel
Je hoeft geen ingewikkelde gerechten te maken. Veel gerechten die je al kent, kun je makkelijk vegetarisch maken. Een lekkere pasta met tomatensaus en groenten. Een goed gevulde groentesoep. Of een curry met linzen en kokosmelk.
Vaak hoef je alleen maar het vlees weg te laten. Of je gebruikt vleesvervangers. Denk aan vegetarische burgers, gehackt, worstjes of kipstuckjes. Sommige vleesvervangers zijn zo knap gemaakt dat je andere gasten het verschil niet eens proeven. Zeker niet in eenpansgerechten en ovenschotels.
Maak wat extra bijgerechten of een groot dessert
Maak meerdere bijgerechten die je gast ook als hoofdgerecht kan eten. Aardappelen, rijst, salade, geroosterde groenten, of een lekkere quiche zonder vlees. Zo kan je vegetarische gast kiezen uit meerdere opties en zit niemand met een leeg bord.
En een lekker dessert maakt ook veel goed, als je gast er een beetje bekaaid van af is gekomen.
Doe het rustig aan.
De meeste vegetariërs zijn allang blij dat je je best doet. En anders bel je ze even vantevoren. Want de meesten geven graag tips.
Wie weet, misschien ontdek je wel een vegetarisch gerecht dat je zelf ook lekker vindt!