Flexitariër

Vaker vega

Goed dat je je voorneemt minder vlees en vis te eten. En dus vaker vega. We helpen jou als flexitariër graag op weg!

Hier lees je:

  1. Waarom het zo goed is
  2. Wat makkelijke recepten zijn om mee te beginnen
  3. Hoe je anderen meekrijgt
  4. Hoe je het vol kan houden (Vaker Vega Stappenplan)
  5. Hoe het zit met voedingsstoffen zoals ijzer en B12
vaker vega eten. minder vlees minder vis

Waarom zou je dat doen?

Ben je nieuwsgierig hoe hoe een vegetarisch dieet jou en de wereld om je heen kan verbeteren? 

Dit zijn de belangrijkste redenen om flexitariër te worden:

Vegetariërs worden niet zo snel dik, ze hebben minder kans op ziektes, ze slapen beter.

Door minder vlees te eten en meer groenten, fruit en peulvruchten toe te voegen aan je dieet, geef je je lichaam een boost. Je krijgt meer vezels, vitamines en mineralen binnen, wat goed is voor je immuunsysteem en energieniveau.

Als je vlees eet, eet je gemiddeld 1167 dieren in je leven. En dan hebben we om praktische redenen vissen en schelpdieren nog achterwege gelaten! Deze dieren leven vaak onder verschrikkelijke omstandigheden. 

Met je keuze voor vegetarisch eten bereik je dat er minder plofkippen, doorligvarkens of ophokkoeien nodig zijn.

Minder vlees en vaker vega is ook geweldig voor de aarde. Met name rood vlees zoals rundvlees heeft een enorme negatieve impact op milieu en klimaat.
Schrap je vlees uit je voeding dan verminder je de water-footprint met zo’n 50%..

Zelfs als flexitariër maak je op de lange termijn een groot verschil.  Alle beetjes helpen. 

Wie denkt nog steeds dat vegetarisch eten saai zou zijn. Echt niet! Er zijn zoveel heerlijke en creatieve vegetarische gerechten om te ontdekken. Van smaakvolle groenteschotels tot kleurrijke salades, er is voor ieder wat wils. Bekijk hier de lekkerste vegetarische gerechten van Nederland. Of probeer de snelle recepten die we voor jou geselecteerd hebben. hier onder ↓

Een ander voordeel van minder vlees eten is dat het je portemonnee kan sparen. Kijk maar eens naar je boodschappenrekening. Vlees en dierlijke producten zijn meestal de duurste items. Door te kiezen voor volle plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en peulvruchten, vooral als je in bulk koopt, kun je binnen je budget blijven. Diepvriesproducten zijn ook een geweldige optie. Ze blijven langer goed en zijn vaak net zo voedzaam, zo niet voedzamer, dan vers voedsel, en ze zijn meestal goedkoper. Let wel op de ingrediënten; vermijd producten met toegevoegde suiker, zout of vulstoffen.

Er is meer dan genoeg voedsel om de wereldbevolking te voeden. De realiteit is anders. Bijna 1 miljard mensen zijn ondervoed. En die wonen vaak in regio’s waar zij óns voedsel verbouwen. Dat zorgt bij ons een wrange nasmaak. Bij jou ook?

De productie van vlees is in de meeste gevallen behoorlijk inefficiënt. Ga maar na. Op vruchtbaar land voedsel laten groeien om dat aan dieren te voeren, om die vervolgens te slachten en op te eten. Dat is een zeer inefficiënte manier om mensen te voeden.
Om 1 kg vlees te maken, is 4 tot 26 kg graan, mais en soja nodig. Gekkenwerk!

Geselecteerde recepten

Populaire recepten om jou als flexitariër dit seizoen te laten smullen.

Kies een Vega Challenge

1 week of maand zónder vlees en vis

Voedingsstoffen om op te letten bij ‘vaker vega’

 

Als je op een gegeven moment helemaal geen vlees meer eet, dan is het handig als je de basics weet over deze specifieke voedingsstoffen.

Eiwit is nodig voor vele functies in jouw lijf. Zoals het opbouwen en repareren van spieren. Er zijn plantaardige en dierlijke eiwitbronnen om je vlees te vervangen. Seitan, kaas, sojabonen en noten bevatten veel eiwitten. Ook tofu, tempeh en eieren hebben behoorlijk wat eiwitten.

Bonen, linzen, erwten en ook granen bevatten wat minder eiwitten. Het eiwitgehalte van vleesvervangers in de supermarkt varieert sterk tussen de 7% en 30%.

Eet bij elke maaltijd iets uit het eiwitvak van de Vega Schijf van Vijf.

IJzer helpt rode bloedcellen zuurstof door het lichaam te transporteren. Plantaardige ijzerbronnen worden echter niet zo gemakkelijk door het lichaam opgenomen als dierlijk ijzer. Daarom is het handig om ijzerrijke voeding te combineren met vitamine C-rijke voedingsmiddelen. Dat bevordert de opname van ijzer aanzienlijk. Een beetje citroensap over je bonensalade of kort meegebakken rode paprika kan al veel doen.
Soms zijn vlees- en visvervangers verrijkt met ijzer.

Vitamine B12 is cruciaal voor de aanmaak van rode bloedcellen en de ontwikkeling van je zenuwstelsel. B12 zit vooral in dierlijke producten zoals rood vlees. Maar je wilt minder vlees en vaker vega. Eet dan B12 verrijkte producten zoals vleesvervangers. En consumeer dagelijks zuivel, kaas en een ei.
B12-verrijkte visvervangers kunnen goede vleesvervangers zijn. Maar de gezonde visvetzuren moeten we anders compenseren. Zie verderop bij Omega-3.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en een gezond immuunsysteem. Je lichaam kan het zelf aanmaken onder invloed van zonlicht, maar als je weinig zonlicht krijgt, moet je zorgen dat je genoeg vitamine D uit je voeding of via supplementen binnenkrijgt.
Sommige vegetariërs eten wel wat vis. Die kunnen kiezen uit wilde of biologische zalm voor een goede bron van vitamine D en gezonde vetten.

Liever ook geen vis? Witte champignons die tijdens de kweek blootgesteld zijn aan UV-licht zijn de enige plantaardige bron van vitamine D.

Calcium is belangrijk voor het opbouwen van sterke botten en tanden. Ook plantaardige melkdranken zoals sojamelk verrijkt met calcium, kan een goede vervanger zijn. Ook donkergroene bladgroenten zoals paksoi en boerenkool bevatten calcium maar niet voldoende mate.

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Die ondersteunen een goed werking van je hart, ogen en hersenfunctie. Deze vetzuren zitten in grote hoeveelheden in vette vis. De grap is dat vissen dit op hun beurt weer binnenkrijgen door hun voeding: algen.

Neem dagelijks ruim voldoende plantaardige DHA-bronnen: lijnzaad(olie), chiazaad, walnoten, koolzaadolie en groene groenten. Bijvoorbeeld een handje lijn- of chiazaadjes bij je ontbijt, en walnoten in het handje gemengde (ongezouten) noten dat je al dagelijks moet eten.