Tips om je gezin mee te krijgen met vegetarisch eten
Stoppen met vlees eten is misschien wel net zo lastig als stoppen met roken. Maar het hoeft niet zo rigoureus. Het kan ook stap voor stap.
Kleine veranderingen, groot verschil
Goed is beter dan perfect. Stel kleine, haalbare doelen. Dan val je niet terug in oude gewoonten. En dan nog; het is normaal om af en toe een terugval te hebben en dat is helemaal oké.
Voorbeelden van kleine veranderingen:
- Eet vlees als een bijgerecht in plaats van hoofdingrediënt: Vlees hoeft niet per se het grootste deel van je maaltijd te zijn.
- Kook meer maaltijden met bonen en linzen. Dat zijn uitstekende bronnen van eiwitten en vezels, veelzijdig in gebruik en goedkoop.
- Kies voor vleesvervangers.
- Probeer één of twee dagen per week volledig vegetarisch te eten: Doe op maandagen mee met ‘Meatless Monday’ (zie Facebook en Instagram).
- Leer nieuwe vegetarische recepten kennen. Gebruik de filters op vegetariers.nl/recepten. Of doe mee aan een van onze Vega Challenges. Bijvoorbeeld de 7-daagse Budget Challenge. LINK
- Geniet van plantaardige snacks: Vervang je gebruikelijke vleesrijke snacks door vega alternatieven, zoals hummus met groenten, noten en zaden. En kroketten of bitterballen zonder vlees of vis.
Verander één gewoonte tegelijk
Minder vlees en vaker vega vereist aanpassing van je gewoonten. Pak er eentje uit en ga aan de slag. Wij helpen je met tips, info, recepten en meer!
- Je koopgewoonte veranderen
- Nieuwe kookvaardigheden aanleren
- Je snackgewoonte veranderen
- Je restaurantgewoonte veranderen (zowel de keuze van het restaurant als het menu)
Het is belangrijk om niet te proberen al deze dingen in één keer te veranderen! Begin klein, behaal kleine successen en vier die. Neem dan de volgende stap. Wees niet te streng voor jezelf als je soms terugvalt. Geef jezelf een schouderklopje omdat je het probeert en niet opgeeft.
Je restaurantgewoonte veranderen
Veel flexitariers vallen in het restaurant terug in hun oude gewoontes. Vaak omdat de vegetarische gerechten op de kaart een beetje saai zijn. Daarom investeren wij veel tijd, energie en geld in het zichtbaar maken van de beste vega hotspots. Je kunt al voortreffelijk uit eten bij deze bijna 600 eetgelegenheden in heel Nederland. Deze restaurants, eetcafé’s en lunchrooms hebben een bovengemiddeld aantal vega(n) opties op de menukaart:
LINK LEKKER VEGA KEURMERK-restaurants
Begin in de winkel, niet in de keuken
Je koopgewoonte iets aanpassen is makkelijker dan je eetgewoonte. Dus ga met ons in gedachten even mee door de supermarkt. In de winkel zijn we over het algemeen minder impulsief dan in de keuken (oké, net iets minder). Maar het vaak mis omdat je in de winkel weer automatisch naar AVG zoekt. Dat is een ingesleten proces.
- Zet daarom 5 simpele vegetarische recepten in je telefoon voor als je onvoorbereid boodschappen doet..
- Maak liever nog telkens een boodschappenlijstje, zoveel mogelijk op de route door je favoriete supermarkt ingedeeld. Deze efficiency bespaart je tijd en geld.
- Doe je mee aan de 7-daagse Vega Budget Challenge? Dan krijg je van ons bij aanmelding al direct het boodschappenlijstje.
LINK NAAR VEGA BUDGET CHALLENGE
LINK NAAR ARTIKEL OVER WAT JE ALS VEGA STANDAARD IN JE KEUKENKASTJE MOET HEBBEN STAAN – moet nog geschreven worden
Pas op de vega instinkers
Feesten op slachtafval? Dit zijn de vega instinkers in de supermarkt
Mocht je vaker vega willen vanuit liefde voor de dieren, let dan nog eventjes op. De voedingsindustrie gebruikt zo ongeveer alles van gedode dieren. Zo wordt van slachtafval gelatine gemaakt en dat zit weer in taart, gebakjes en snoep. En ook in kwark en kaas. Gelukkig zijn er al heel veel kazen met “vegetarisch stremsel” of “microbieel stremsel” dat wel geschikt is voor vegetariërs. Biologische kaas is altijd geschikt. Lees hier over alle vegetarische instinkers:
LINK VEGETARISCHE INSTINKERS
LINK FACTSHEET KAAS & STREMSEL
V-Label gecertificeerde producten
Sta je in de supermarkt, let dan ’s op V-Label keurmerk op de verpakking van vegetarische en plantaardige producten. ( Zie afbeelding.) Dan weet je één oogopslag of het product vegetarisch of veganistisch is. Betrouwbaar en transparant. Het lezen van etiketten en lange ingrediëntenlijsten is dan niet meer nodig.
De Vegetariërsbond beheert en controleert het V-Label keurmerk in Nederland, en certificeert dus ook vegetarische en vegan voedingsproducten. Onze zusterorganisaties in andere landen in Europa en de rest van de wereld doen dit voor andere landen.
Bekijk hier een actueel overzicht van V-Label gecertificeerde producten en merken in Nederland.
LINK VEGETARIERS.NL/V-LABEL
En tot slot
Breng meer tijd door met vega(n) vrienden of kennissen. Zij waren je al voor, hebben de ervaring en zijn blijven leven… Dus eet en kook met hen en ontdek hoe lekker vegetarisch en plantaardig eten kan zijn! Of misschien is hun eten verschrikkelijk. En in dat geval nodig jezelf uit bij een andere vriend. Totdat je iemand vindt die eigenlijk goed vegetarisch eten kan maken naar jouw smaak.
En mocht dàt niet lukken dan kan je vast een vega kookpartner vinden op www.vegadates.nl 😊
Inspirerende films waardoor je vanzelf minder vlees wilt gaan eten