Vegan

Wat goed dat je kiest voor een plantaardige levensstijl

Of je nu al jaren veganist bent, net begint met de overstap naar volledig plantaardig eten, of op doktersadvies geen dierlijke producten meer mag eten…  Graag helpen we je verder.

  • Je vindt hier gezondheidstips.
  • De beste veganistische restaurants.
  • Honderden veganistische recepten (of makkelijke te veganizen vegetarische recepten).
  • En we geven je graag wat uitleg over ons V-label, waardoor jij in de winkel in één oogopslag kan zien of een product 100% vegan is.
Recepten voor plantaardige gerechten voor veganisten en alle liefhebbers van de plantaardige keuken

Het V-label keurmerk voor veganistische producten

Met het V-Label keurmerk zie je in één oogopslag in de supermarkt of een product vegetarisch of veganistisch is. Het lezen van etiketten en lange ingrediëntenlijsten is dus niet meer nodig!

De Vegetariërsbond beheert en controleert het V-Label keurmerk in Nederland, en certificeert dus ook vegetarische en vegan voedingsproducten.

V-Label keurmerk logo 'vegan' LET OP: dit logo is auteursrechtelijk beschermd via Merkregistratie.

Veganistische restaurants voor jou gevonden

Graag maken we het je makkelijk om ook buiten de deur veganistisch te eten.

Daarom hebben we de beste veganistische en vegetarische  restaurants gerecenseerd. Bekijk hier alle recensies. 

En we hebben in 2019 het LEKKER VEGA keurmerk in het leven geroepen. Je vindt de restaurants die op jouw smaak zijn afgestemd in onze restaurantfinder. Sorteer op 100% vegan, of op zilver of goud.

Zilver: de menukaart bevat 75% vegetarische gerechten, waarvan 30% plantaardig, in elke categorie. 
Goud: de menukaart is 100% vegetarisch en biedt daarnaast voor 50% vegan opties in elke categorie. Indien er sprake is van menu’s, is er tenminste één volledig plantaardig menu aanwezig.

Veganisme en auto-immuunziektes

Er zijn steeds meer verschillende onderzoeken die wijzen op de mogelijke voordelen van een veganistisch dieet voor mensen met auto-immuunziekten

  1. Ontstekingsremmende werking: Een plantaardig dieet bevat veel voedingsmiddelen die ontstekingsremmend werken. Groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten zijn rijk aan antioxidanten, vezels en gezonde vetten, die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen.
  2. Vermijden van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen: Dierlijke producten, zoals rood vlees, worst en zuivel, worden in sommige studies in verband gebracht met ontstekingsreacties in het lichaam.
  3. Gewichtsbeheersing: Een plantaardig dieet kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht. Overgewicht kan extra druk uitoefenen op de gewrichten, wat pijn kan verergeren bij mensen met reuma.
  4. Verzadigde vetten en cholesterol: Dierlijke producten bevatten vaak veel verzadigd vet en cholesterol, die ook ontstekingen kunnen bevorderen.

Overleg altijd met een arts of diëtist.

voel je lekker in je lijf. afvallen en beter slapen door vegetarisch te eten

Top 5 recepten

Voor veganisten & alle liefhebbers van plantaardige gerechten

Supplementen voor veganisten

Hoewel een goed gepland veganistisch dieet rijk kan zijn aan veel essentiële voedingsstoffen, zijn er wel wat voedingsstoffen en supplementen waar je op moet letten:

  1. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten geen vitamine B12. Het wordt sterk aanbevolen om dagelijks of wekelijks een B12-supplement te nemen als je volledig plantaardig eet.
  2. Overweeg een vitamine D-supplement, vooral in de herfst- en wintermaanden.
  3. Overweeg een supplement van algenolie als plantaardige bron van de Omega-3 vetzuren EPA en DHA; omdat je geen vis eet.
  4. Eet voldoende plantaardige ijzerrijke voedingsmiddelen zoals bonen, linzen, tofu, quinoa, spinazie, en pompoenpitten. En combineer dit met vitamine C-rijke voedingsmiddelen (zoals paprika’s, citrusvruchten of tomaten) om de opname van dit plantaardige ijzer te verbeteren.
  5. Eet voldoende producten met calcium,  zoals verrijkte plantaardige melk, tofu, amandelen, en groene bladgroenten zoals boerenkool en broccoli.
  6. Hoewel zink voorkomt in bonen, kikkererwten, linzen, zaden (vooral pompoenpitten), en volle granen, kan suppletie nuttig zijn.
  7. Een jodiumsupplement kan nuttig zijn als je geen verrijkt zout of zeewier eet.
  8. Je plantaardige eiwitten kan je onder andere halen uit peulvruchten, tofu, tempeh, seitan, noten, zaden en volkoren granen. Het is belangrijk om gevarieerd te eten om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen.
  9. Paranoten zijn een uitstekende bron van selenium. Al met één tot twee paranoten per dag krijg je voldoende selenium binnen.

Teken de petitie tegen ‘Vliegen op slachtafval’

De luchtvaartindustrie promoot biobrandstoffen als ‘duurzame’ oplossing. Dat is voor ons onjuist. Biobrandstof bestaat voor een groot gedeelte uit dierlijke vetten: slachtafval. Dat is moeilijk ‘duurzaam’ te noemen. Meer info achter de klik op de knop.