Ze is inmiddels afgezwaaid maar Sytske de Waart werkte ruim 20 jaar als voedingskundige van de Vegetariërsbond. Sytske werkte daar voor o.a. voor het Voedingscentrum en Milieu Centraal. Samen met Hans Kraak, journalist, auteur en voormalig kennisexpert bij het Voedingscentrum en het ministerie van Landbouw, schreef zij het boek “77 fabels & feiten rond plantaardige voeding”. Nuttige informatie – ook voor de doorgewinterde veganist.
Fabel: fruit gaat gisten als je het eet met ander voedsel
Het Voedingscentrum adviseert 2 stuks fruit per dag. Waarschijnlijk eet je 1 stuk fruit per dag. Het is voor een betere ijzer-opname slim om dat direct na je maaltijd te doen.
Het fruit kan in de maag niet gaan gisten noch fermenteren. De omstandigheden zijn daarvoor ongeschikt en specifieke schimmels daarvoor ontbreken.
Feit én fabel: veganisten vaker depressief
Dat is volgens Sytske en Hans, waar en niet-waar. Diverse onderzoeken lieten wel een correlatie zien maar geen causaal verband. Je kan het punt maken dat vegetariërs en veganisten zich veel vaker zorgen maken over dierenleed en de toestand van de Aarde. Maar dat blijft gissen. Dat geldt ook voor onderzoeken die positieve associaties laten zien bij het weglaten van vlees in de voedingswijze van omnivoren.
Het is nog steeds de vraag of meer plantaardig eten een oorzaak is van een verhoogd risico op mentale stoornissen – of misschien wel een gevolg. Het effect van voeding op de mens is complex. Bovendien is niet elk mens hetzelfde, noch is elke leefomgeving hetzelfde.
Fabel: soja is heel ongezond
Qua voedingswaarde en gezondheidseffecten is soja een interessant voedingsmiddel. Aan de ene kant zijn peulvrucht waaronder sojabonen rijk aan koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals ijzer en calcium. Peulvruchten zijn ook rijk aan vezels.
Een bijzondere eigenschap van sojabonen is dat ze isoflavonen bevatten. Een groep oestrogeenachtige plantenstoffen die lijken op het menselijke hormoon oestradiol. De voor- en nadelen hiervan blijven de gemoederen regelmatig bezighouden. De feiten op een rijtje:
Soja en Schildklier
Hier kunnen we kort over zijn. Consumptie van soja heeft géén invloed op (een aandoening van) de schildklier. Soja kan wel de werking van je schildkliermedicijn beïnvloeden. Overleg dus altijd met je huisarts als je ‘team tofu’ bent en medicijnen neemt voor je schildklier.
Soja en Vervrouwelijking van Mannenlichamen
Onderzoek toont aan dat een mannenlijf pas vervrouwelijkt bij hele hoge doses soja(supplementen) per dag. Dat neemt weer direct af als de consumptie normaal wordt. Wereldwijd is het advies niet meer dan 4 porties soja per dag te eten. Bij deze hoeveelheid is er geen overdosering en kunnen vegan mannen weer gerust ademhalen 😉
Soja en Overgangsklachten
Bewijs voor een relatie tussen het eten van soja en een vermindering van overgangsklachten ‘is heel zwak te noemen’. Ook hier blijkt dat alleen een hele hoge dosis per dag voordelen geeft. Zoals minder opvliegers.
Veel meer fabels en feiten over plantaardige voeding in dit geweldige boek.
Het boek “77 fabels & feiten rond plantaardige voeding” is o.a. hier verkrijgbaar.