fbpx

Plantaardig voedsel langer bewaren

Wij weten dat met name onbewerkte vegan voeding in principe gezond is. Beter voor de dieren, en voor de Aarde. Maar wist je al dat je plantaardig voedsel langer bewaren kunt dan de dierlijke variant?
Dit wordt vaak vergeten. En dat is zonde want het levert jou veel voordelen op.

Voordelen van een langere bewaartijd van vegan producten

  • Je bespaart op elektriciteit omdat de koelkast minder hard moet werken.
  • Je verspilt minder voedsel.
  • Bovendien heb je meer keuze in wat je wilt eten vandaag of morgen.

Waarom kan je plantaardig voedsel langer bewaren?

Dierlijke producten zijn gevoeliger voor bederf.
Dat heeft met de vetten en eiwitten in dierlijke voeding te maken dat in contact komt met zuurstof. Plantaardig voedsel heeft vaak een beschermende schil die dit contact tegengaat. Bovendien bevat plantaardig voedsel antioxidanten die bederf remmen. En ook de complexere celstructuur helpt bederf tegen te gaan.

Dierlijke producten zijn ook gevoeliger voor bacteriën en schimmels.
Dat betekent zeker niet dat groenten en fruit persé veilig is. Je wilt geen Listeria-bacterie op je sla binnenkrijgen en ook geen restanten pesticiden of andere bestrijdingsmiddelen. Goed verhitten in de pan of oven, en wassen onder stromend water is echt verstandig. Soms ook even goed schrobben. Daarmee spoel en schrob je ook slakjes en ander gedierte op biologische groente of fruit af.
Ook groenten en fruit uit maaltijdboxen moet je goed afspoelen.

Plantaardig voedsel langer bewaren doe je zo

Let op de houdbaarheid van vegan producten

Op verpakkingen van producten in de supermarkt kom je 2 soorten houdbaarheidsdatums tegen: ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) of een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT).
De THT-datum is voor producten die niet snel bederven. Na deze datum neemt de kwaliteit steeds meer af. Als de smaak nog prima is, is het nog veilig om te eten
Een TGT-datum is voor zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is logischerwijs de allerlaatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Bekijk onderstaande video voor een uitleg.

Let op hòe je plantaardige voeding bewaart

Een ideale koelkasttemperatuur is +4 graden. Alles over het bewaren van voedsel in de koelkast lees je op deze pagina van de Consumentenbond.
Maar hoe zit het met geopende producten, zoals plantaardige alternatieven voor zuivel?
Het Voedingscemtrum heeft een handige online Bewaarwijzer. Daarin vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Inclusief handige bewaartips.

Natuurlijk kan je plantaardig voedsel langer bewaren door vegan voedingsmiddelen in te vriezen of te drogen. Of ga aan de slag met fermentatie.

Wat is het verschil tussen de THT- en TGT-datum? Het Voedingscentrum legt het je uit in deze video.