Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Hoeveel dieren worden er met kerst geslacht?

Aannames

We gaan uit van alle Nederlanders minus Vegetariers (750.000) en tellen kinderen tot 10 jaar voor de helft mee. Er zijn ook flexitariers, we doen de aanname dat die met kerst vlees eten. We komen dan op bijna 15 miljoen met kerst vleesetende consumenten.

Met kerst was er, als het geen kerst was geweest, anders ook vlees gegeten. Je kan dus ook proberen de vraag te beantwoorden hoeveel dieren er MEER geslacht worden met kerst dan voor een normale dag. Dat hebben we niet gedaan.

Volgens culinair journalist Loethe Olthuis van de Volkskrant eten mensen met kerst meer vlees dan anders (zeker 150 gram pp). Niet alleen in het hoofdgerecht, maar ook in voor- (carpaccio) en bijgerechten en soep. Wij komen in de berekening, aan de hand van kerstrecepten uit de Allerhande en Smulweb, op circa 250 gram per persoon.

Voor het consumeerbaar gewicht van slachtdieren zijn cijfers van Blonk Consultants en van het Productschap Vlees gemiddeld.

Er zijn typische kerstgerechten. Welke gerechten het populairst zijn weten we niet. Volgens culinair journalist Loethe Olthuis zijn dat kip, varkensrollade en rund (biefstuk, beef Wellington). Ook gourmetten is populair. Daarna wild en kalkoen. De Allerhande geeft aan dat in december het meest gezocht wordt (op allerhande.nl) op rollade en kalkoen. We hebben de volgende aanname gedaan:
 1. Rollade (een kwart van de mensen)
 2. Kip of kalkoen (een kwart van de mensen)
 3. Gourmetten (een kwart van de mensen) (een gourmetschotel bestaat uit verschillende vleessoorten, varken, rund en kip)
 4. Rund (een achtste van de mensen)
 5. Wild (konijn, eend) (een achtste van de mensen)

Voor de hoeveelheden vlees per persoon zijn we te rade gegaan bij de kerstrecepten van de Allerhande en van Smulweb. We kwamen daarmee op de volgende hoeveelheden:
 • 1 kip of tam konijn of tamme eend per vier personen
 • 1 kalkoen voor 8 personen
 • Beef Wellington 300 gram pp
 • Varkensrollade 125 gram
 • Biefstuk 200 gram pp
 • Gourmetten. Een luxe schotel is 900 gram (http://www.ah.nl/appie/producten?rq=gourmet#/appie/producten/product/ah802161/ah-luxe-gourmetschotel?rq=gourmet) en bevat verschillende soorten gekruid vlees, zoals slavink, merquezworstjes, chipolata, duitse biefstuk, kipfilet en gehakt cordonbleu.). De aanname is dat dit voor 6 personen (maar voor vier kan ook). We verdelen het gelijk over rund, varken en kip.

Resultaten

kalkoen/kip 724.810
rund 3.859
varken 8.612
wild (konijn/eend) 468.627
totaal (per kerstdag) 1.205.909

1,2 miljoen dieren per dag voor heel NL, dus voor beide kerstdagen 2,4 miljoen dieren.
Dat is drie keer zoveel dieren als op een normale dag (ook berekend op alleen volwassenen en vleeseters). Aan vleesgewicht is het 2,5x zoveel als gemiddeld. De verklaring voor dit verschil is dat er (met de aannames die we hiervoor gedaan hebben) in vergelijking met de gemiddelde consumptie met kerst meer ‘kleine’ dieren als kip/kalkoen en wild gegeten worden, en normaalgesproken meer grotere dieren als varken en rund.

Bronnen

Blonk Consultants, Productschap Vee en Vlees, CBS, Allerhande, Smulweb

Vegetariërsbond, 20 december 2012 Sytske de Waart