Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Gezonde eiwitrijke maaltijdsalade

Bereiding

Peulvruchten zijn een uitstekende bron van eiwit. In onze streken werden vroeger door de boeren veel peulvruchten verbouwd en ook in de moestuinen waren ze overal te vinden. Helaas zijn er traditioneel niet zo veel lekkere (vegetarische) recepten met peulvruchten. En dat vind ik jammer.

In het onderstaande recept worden de peulvruchten, in dit geval linzen ‘gepimpt’ met de smaakmakers zongedroogde tomaat en feta. Ook de italiaanse kruiden leveren natuurlijk hun bijdrage aan een spannend gerecht en de citroen haalt het gerecht op.
Als je deze salade nog wilt uitbreiden, voeg je nog verse, fijngesneden, evt. van hun huid ontdane tomaten en wat schijfjes komkommer toe. Voor een optimale eiwitresultaat eet je deze salade met een lekkere plak (zuurdesem) brood.

Peulvruchten leveren overigens veel langzame koolhydraten. Ze maken dus niet dik, maar leveren een groot verzadigingsgevoel. Na een maaltje met peulvruchten kun je er dus weer even tegenaan. Ook is het hoge vezelgehalte goed voor ons lijf.

Breng de linzen samen met de ongesneden ui, de twee ongesneden tenen koflook, de rozemarijn, laurier, dragon aan de kook in ca. 750 ml water en laat circa 40 minuten koken tot het water geabsorbeerd is en de linzen gaar zijn. (Dus evt. nog wat water toevoegen.) Vis daarna ui, knoflook en kruiden er zo veel mogelijk uit en gooi ze weg, ze hebben hun smaak afgegeven en zijn niet meer nodig.
Snijd de rode ui fijn – je kunt ook een gewone ui nemen, maar de rode ui is zachter van smaak. Snijd ook de zongedoogde tomaten in kleinere stukjes. Meng in een slakom de ui, gedroogde tomaten, basilicum, oregano, olijfolie en het citroensap. Voeg de afgekoelde linzen toe en de verkruimelde feta. Breng pittig op smaak met zout, peper en evt. nog wat citroensap.
Opdienen op een bedje van sla en garneren met fijngesneden peterselie.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teen knoflook
  • rozemarijn
  • dragon
  • 1 laurierblad
  • 200 gr. bruine linzen
  • ± 750 ml. water
  • 1 rode ui
  • 2 el zon. tomaten
  • 2 thl. gedr. basilicum
  • 2 thl.gedr. oregano
  • 1 el. olijfolie
  • 1 el. citroensap
  • 2 el peterselie
  • 100 gr feta
  • ½ krop sla
 

Nog meer recepten?

In ons magazine Leven staan veel recepten, word nu lid en ontvang Leven 4 keer per jaar met daarin pagina's vol recepten. Daarnaast bevat onze e-mailnieuwsbrief elke maand een heerlijk recept.

Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg: www.vegetarischekok.nl