Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Groentebouillon

Vegacademy kooktips

Deze groentenbouillon is een prima basis voor soepen en sauzen. het maken van een echt goede bouillon vergt echter wel wat stappen. Naast de bereiding hier nog een paar kookweetjes:

* Je bouillon wint aan smaak als je ook prei, venkel en knolselderij toevoegt. Ook een paar zwarte peperkorrels, peterseliestengels en kervel zijn goede smaakmakers voor je bouillon.

* Door de groenten in olie zachtjes te smoren, geven ze nog meer smaak af.

* Blus de gesmoorde groenten eventueel af met een borrelglaasje witte wijn; dit verdiept de smaak van je bouillon.

* Het tegen de kook aanhouden, oftewel 'trekken' van de soep is bedoeld om je bouillon helder te houden. Koken betekent dat je soep 'blind' wordt.


Bereiding

Stap 1: Was de groenten en snij klein.

Stap 2: Doe de groenten in een pan met dikke bodem of braadslede, schep om met de olijfolie en laat zachtjes smoren.  Laat de groente echter niet verkleuren.

Stap 3: Voeg het koude water toe en breng de soep langzaam op temperatuur. Let op: breng net tegen de kook aan, de soep moet nu gaan 'trekken'.

Stap 4: Laat de bouillon een uurtje trekken. Als er schuim ontstaat, schep die dan met een schuimspaan weg en herhaal dat.

Stap 5: Zeef de bouillon; dit noem je passeren. Het beste materiaal is een puntzeef, ook wel chinois genoemd. Als je het echt professioneel wilt aanpakken, leg je in de zeef nog een passeerdoek en bolzeef.

Stap 6: Laat bouillon die je niet direct gebruikt buiten de koelkast afkoelen. Bewaar de rest daarna in de koelkast of maak kleine porties en vries die in. Zet op de verpakking een sticker.


 

Ingrediënten

  • 1 grof gesneden grote ui
  • 2 grof gesneden wortels
  • 2 grof gesneden stengels bleekselderij
  • 250 g grof gesneden witte champignons
  • 1 bol knoflook
  • 1,5 l water
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 eetlepels olijfolie

 
 

Nog meer recepten?

In ons magazine Leven staan veel recepten, word nu lid en ontvang Leven 4 keer per jaar met daarin pagina's vol recepten. Daarnaast bevat onze e- mailnieuwsbrief elke maand een heerlijk recept.

Dit recept komt uit het magazine Vegetarisch voor Chefs. Dit magazine is te bestellen via de webshop.