Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Hongaarse feestmaaltijd

Wil je ook thuis genieten van het Hongaarse menu van de Langste Vegetarische Tafel? Dan vind je hieronder de recepten. Eet smakelijk!
De receptuur is voor 4 à 5 personen.

Fözelék van div. groenten (je kunt lekker variëren op dit gerecht!):

  • 1kg groenten (bv: paprika, courgette, aardappel, venkel, doperwten)
  • 100gr. kikkererwten (1 nacht geweekt en met een beetje zout gaar gekookt)
  • 3tl. tijm
  • 1tl. paprikapoeder
  • zout
  • peper
  • een beetje peterselie…..
Snij de groenten en grove stukken. Doe het allemaal in een ovenschaal met een scheut zonnebloem olie.
Strooi er een flinke snuf zout en de paprikapoeder door en schep door elkaar. Plaats de schaal 30 min. in een
voorverwarmde oven op 180 graden. Tussen door omscheppen en checken of de groenten al gaar zijn.
De tijm en de kikkererwten op het laatst door de Fözelék scheppen.
Op smaak brengen met peper en evt. nog wat zout. Bestrooi het voor het opdienen met gehakte peterselie.

Stroganoff van champignon en seitan:

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram kastanjechampignons     
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 150gr. seitan of vegetarische roerbakstukjes of reepjes
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel mosterd
  • scheutje soja room
  • 2 dl groentebouillon (of 1 om 1 groentebouillon/rijstemelk)….. 
Maak en de knoflook schoon. Snij de uien in kleine stukjes en de champignon in vieren. Verwarm de margarine
en fruit hierin de stukjes ui en het geperste teentje knoflook. Snij de seitan in stukjes en bak deze een paar
minuten mee. Voeg de champignons en de knoflook toe en bak ze kort mee. Roer er het paprikapoeder en de
tomatenpuree door en bak dit 1 minuut mee. Giet de groentebouillon er bij en breng dit aan de kook.
Laat de Stroganoff een paar minuten pruttelen. Roer er de soja room door en breng de Stroganoff op smaak met
wat peper.

Bulgursalade met romige dille dressing:

  • 250gr.  bulgur
  • 250gr. wortel
  • 200gr.  groene paprika
  • paprika poeder
  • zout
  • scheutje zonnebloemolie
  • teentje knoflook
  • scheutje appeldixap
  • scheutje citroensap…..
Kook de bulgur in 2x zoveel water gaar. Snij de wortel en paprika in kleine blokjes/stukjes. Breng de stukjes wortel even aan de kook tot ze beetgaar zijn. Pers de knoflook. Doe alle ingrediënten (naar smaak) in een schaal en schep door elkaar….. Klaar!

Voor de romige dressing roer je 200ml sojayoghurt en 50ml soja room door elkaar met een scheutje appeldiksap en olijfolie, de dille en een snufje zout. Schep hiervan ‘een streep’ over de bulgursalade.


Cékla Saláta (Hongaarse rode bieten salade)

Kook 500gr. bietjes gaar, schilletje er af trekken of dun schillen als dat niet lukt. In plakjes snijden en door een
dressing van water, azijn, diksap, zout, komijn en mierikswortel scheppen. Twee dagen laten staan zodat de smaakjes lekker in elkaar trekken.
Ik was een beetje dom eh.. lui en heb voor het gemak gekookte bietjes genomen en daar appel/mierikswortelspread van Healthy Planet, te koop bij Eko Plaza en de komijn door heen gedaan. Ook erg lekker…

Stichting VEKO houdt zich bezig met het stimuleren van een milieu- en  diervriendelijke manier van leven.
Chefkok Erik Wilschut, en vele kundige en gemotiveerde vekologische vrijwilligers koken er lustig maar bewust op los om de gasten blij te maken met heerlijke vegetarische/ekologische maaltijden.