Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Jacinta's happy healthy hachee

“Een nostalgisch en heerlijk Hollands gerecht, happy en healthy van nú, dat ik maak met dé innovatieve vleesvervanger met een juicy beet: ProViand vlees van 100% regionale groente. Ik moet vaak even zoeken in het koelvak bij de Albert Heijn, maar ze heten Maaltijdblokjes, Wokstukjes en Roerbakreepjes.”
Jacinta Bokma, foodinspirator

Feestelijke kook/serveertip

Lekker en mooi: Serveer je hachee met een peterselie-basilicum crust. Verkruimel in de keukenmachine of in de blender op de ijsblokjesstand een witte boterham zonder korst met een handje peterselie, wat verse basilicum, een scheutje olijfolie en wat geraspte citroenschil en/of een theelepel mosterd. Doe de hachee in vuurvaste schaaltjes, bestrooi met het kruimelmengsel. Even onder de grill goudgeel en knapperig bakken. Eet met een romige aardappel-knolselderij puree.
Foto: @JacintaBokma op Instagram

Voor 4-5 personen Bereidingstijd: 15-20 minuten


Bereiding

Pel en hak de ui. Kneus de knoflook en snijd ze in plakjes. Verhit de boter en olijfolie in de braadpan en fruit de ui en de knoflook in een paar minuten glazig.
Verkruimel de ontbijtkoek tussen je vingers en voeg samen met de kaneel, de kruidnagel, de laurierblaadjes, het basilicum en de komijnpoeder toe. Bak de Proviand al omscheppend 1-2 minuten mee, voeg de bloem toe en laat al roerend lekker bruinen in nog eens 1 minuut.
Voeg de tomatenketchup, de azijn en al roerend scheutje voor scheutje de rode wijn toe en de bouillon aangevuld met water tot 200 milliliter plus het bouillonblokje. Laat nog 5-10 minuten zachtjes stoven. Proef en breng op smaak met worcestershiresaus of tabasco.
Serveren: stort de hachee in een mooie diepe schaal en bestrooi met gehakte peterselie of kervel.

Ingrediënten


  • zout en peper
  • 4 grote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 gr (room- of plantaardige) boter + scheutje olijfolie
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • mini-snufje kaneel
  • 2 kruidnagels of 1/2 theel. kruidnagelpoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetl. gedroogd basilicum
  • 1 theel. komijnpoeder
  • 2 bakjes Proviand roerbakreepjes of wokstukjes
  • 1 eetl. bloem
  • 1 eetl. tomatenketchup
  • 1 eetl. azijn
  • 200 ml volle rode wijn
  • 200 ml bouillon (ik doe 200 ml water en 1 blokje paddenstoelenbouillon)
  • worcestershiresaus of tabasco
  • verse peterselie of kervel
 
  •  
Dit recept staat ook in kookboek De Snelle Vegetariër,
Gourmand World Cookbook Award winnaar 2014 >> Nu in onze webshop!

Kookboekenauteur Jacinta Bokma (47) is lekkerbek, happy healthy eetverleider en foodinspirator voor een mooie wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. 
Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram