Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Pastinaak en Puy linzen salade

Ingrediënten

  • 5 pastinaken
  • 2 el olijfolie
  • 125 g puylinzen (zwart en klein)
  • 1 blad laurier
  • ½ ui
  • enkele stelen van de peterselie
  • bos waterkers
  • zout en peper
  • evt. een scheut oude balsamico

Dressing
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl mosterd
  • 2 tl honing
  • 1 el citroensap
  • zout, peper
  • 4 el koolzaadolie
  • harde geitenkaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Schil de pastinaken, halveer ze in de lengte. Snijd de bovenste helften nog een keer overlangs doormidden zodat je ongeveer stukken hebt van gelijke grootte. Doe de pastinaakstukjes in een groot, met bakpapier bekleed bakblik. Giet er de olijfolie over heen en kruid met zout en peper. Hussel even door en zet daarna ca. 40 minuten in de oven. Roer een aantal keren. De pastinaken moeten goed gaar zijn en beginnen te karamelliseren.

Doe de gewassen linzen in een pan met ruim water. Breng aan de kook, laat een minuut koken en giet af. Doe de linzen terug in de pan en voeg zoveel water toe, dat de linzen net onder staan. Voeg het laurierblad, de hele ui en ongesneden peterseliesteeltjes (of steeltjes van andere kruiden toe). Breng aan de kook en laat zachtjes voor ca. 30 minuten koken. De linzen moeten gaar en zacht zijn, maar mogen niet stuk gekookt zijn. Giet ze af en verwijder laurierblad, ui en stelen van de kruiden.

Klop ondertussen de dressing en schaaf de geitenkaas in mooie schilfers.

Schep de linzen (terwijl ze nog warm zijn) om met de dressing. Proef en zorg dat alles goed op smaak is.

Was de waterkers en haal van dikke stelen de blaadjes er af. (Gooi de stelen weg.)

Maak op een serveerschaal, of op individuele borden een bedje van waterkers, plaats er de linzen op en tot slotte de gekarameliseerde pastinaak en schilfers harde geitenkaas.

Sommige mensen vinden een scheut balsamico over het geheel erg lekker!
 
 

Nog meer recepten?

In ons magazine Leven staan veel recepten, word nu donateur en ontvang Leven 4 keer per jaar met daarin pagina's vol recepten. Daarnaast bevat onze e-mailnieuwsbrief elke maand een heerlijk recept.

Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg: www.vegetarischekok.nl