Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Veganaise

Wonder Mayonaise en Wonder Aïoli (Ei-vrij, lactosevrij, glutenvrij!)

Het is een beetje toveren wat je doet: in een mengkom giet je ongezoete plantaardige melk en olie en écht, ik beloof je dat je in een paar seconden een heerlijk romige mayonaise hebt. Serveer met in puntjes gesneden, in de oven verwarmde pitabroodjes of Turks brood.
Tip: Maak van overgebleven aïoli een heerlijke aardappelsalade. Makkelijk met een restje gekookte aardappels van de vorige dag. Ringetjes bosui, handje verse, gehakte Italiaanse kruiden en wat kleingesneden augurkjes plus zure uitjes erbij en klaar is kees.

Ingrediënten

Voor 10-12 personen (afhankelijk hoeveel er gedipt wordt)
  • 100 ml sojamelk (let er goed op dat ‘ie echt ongezoet is!)
  • 1 theel. (kruiden)zout
  • 1 theel. mosterd (of meer, naar smaak)
  • 1 eetl. witte balsamico- of appelazijn of een kneepje citroensap
  • 125 ml milde olijfolie
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook (weglaten als je alleen mayonaise wilt)
  • gemengde Italiaanse kruiden (optioneel, of kies voor 1 soort kruid, bijvoorbeeld basilicum, of oregano)

Bereiding

Bereidingstijd: 2 minuten

Doe alle ingrediënten in een hoge mengbeker en pureer met de staafmixer in 5 tot 10 seconden tot een romige, stevige massa. proef en maak eventueel nog wat meer op smaak met wat extra zout, citroensap en/of kruiden.
 
  •  
Dit recept staat ook in kookboek De Snelle Vegetariër,
Gourmand World Cookbook Award winnaar 2014 >> Nu in onze webshop!

Kookboekenauteur Jacinta Bokma (47) is lekkerbek, happy healthy eetverleider en foodinspirator voor een mooie wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. 
Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram

foto: Huib van Wersch, fotootjes.nl

Filmpje: Jacinta daagt je uit vaker plantaardig te eten

Veganaise met silken tofoe

Bereiding

Laat de tofu goed uitlekken en meng het met de mosterd en het citroensap (of azijn).
Voeg de olie al roerend geleidelijk toe tot gewenste dikte. Kruid met peper en zout.
Net zoals bij klassieke mayonaise kun je ook aan dit basisrecept diverse kruiden en specerijen toevoegen. Vervang voor een luchtigere variant 50 g tofu door 50 cl sojaroom.

Ingrediënten

  • 250 g silken tofoe
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 dl neutrale olie
  • 1 el mosterd
 

Nog meer recepten?

In ons magazine Leven staan veel recepten, word nu lid en ontvang Leven 4 keer per jaar met daarin pagina's vol recepten. Daarnaast bevat onze e- mailnieuwsbrief elke maand een heerlijk recept.

Het recept voor silken tofoe mayonaise komt uit het magazine Vegetarisch voor Chefs. Dit magazine is te bestellen via de webshop.