Sophie Wong werd geboren in een horeca-familie. Tijdens haar succesvolle accountancy-carrière lieten deze genen toch weer van zich horen. Ze miste het creëren van kleine geluksmomentjes voor anderen en het persoonlijke contact; trouwens, van negen tot vijf en te veel voorspelbaarheid passen niet echt bij haar. Toen zij, jaren geleden, zelf bij Anne en Max in Haarlem ging ontbijten en las dat er franchisenemers werden gezocht, realiseerde zij zich dat deze formule uitstekend bij haar past. De vriendelijke sfeer, het gebruik van fairtrade, biologische en lokale producten, service overdag, alles sprak haar aan. Zij werd de tweede franchisenemer van Anne en Max in Nederland. In 2014 waren er nog maar vijf vestigingen, nu 30, een zeer succesvolle formule dus.
Toen zij samen met een vriendin startte was niet iedereen even enthousiast. ‘Hoe kun je leven van koffie en broodjes, hoe ga je dat doen?,’ vroeg men. Mensen wisten niet dat je bij Anne en Max de hele dag terecht kunt: voor ontbijt, lunch, high-tea, borrelplanken of een koffietje. Ieder moment van de dag dus, voor gewoon even lekker tussendoor of iets extra feestelijks.
‘De beleving van de gasten, daar gaat het om,’ vertelt Sophie. ‘Vriendelijkheid en opmerkzaamheid zijn essentieel. Het voordat de klant erom hoeft te vragen al dat suikertje, krantje of een lepeltje brengen. We zijn altijd op zoek naar het ‘ja, graag’ moment, waarbij je aanvoelt wat de gast nodig heeft en dit al aanbiedt voordat hij/zij erom vraagt. Het menselijke in het contact is superbelangrijk. Dit, naast vanzelfsprekend lekkere en goede gerechten en een vlotte service.’
Hoe regelt deze moeder van drie jonge kinderen, die ook nog in allerlei commissies zit en vrijwilligerswerk doet, dit allemaal? ‘In mijn jeugd heb ik meegekregen dat het belangrijk is om iets bij te dragen, ook buiten je eigen gezin, buiten je eigen bubbel,’ vertelt zij. ‘Ook kreeg ik het voorbeeld dat het goed is altijd net een beetje extra te doen, net iets meer dan nodig; dat is de manier om iets te bereiken. Ik wil iets betekenen voor mensen met wie ik in contact kom, ook al is het maar klein. Gasten die op facebook schrijven: ‘Ik had echt een rotdag, maar ik ben bij jullie zo leuk en vriendelijk geholpen, dat maakte mijn hele dag goed.’ Dát leveren, met personeel, is echt heel leuk.’ Ze is gevraagd een tweede Anne en Max te runnen, maar zij kiest ervoor het kloppend hart te zijn binnen één vestiging. Zo blijft zij door naast haar personeel te werken betrokken bij alles en iedereen. Op die manier streeft zij continue naar kwaliteit en werkplezier.
Locatie, interieur & menu van Anne&Max Zeeburg
Anne en Max Zeeburg ligt aan een open plein met fontein, tegen winkelcentrum Brazilië aan, en kijkt uit over het IJ. Er is een terras en een vide. De inrichting is gezellig en relaxt. Het dagmenu is uitgebreid en gevarieerd, er wordt alcohol geserveerd. Regelmatig zijn er acties en specials, zoals recent de Moederdag-box en plank. Er wordt aan huis bezorgd: ontbijtje in je eigen bed bijvoorbeeld!
Drinken bij Anne&Max Zeeburg
Potje Thee: Witte thee met framboos, gember en citroenmirte. Komt op een houten plankje; een mooie, lichte thee met een vleugje fris, een vleugje fruitig en wat pittigs van de gember.
Focus-Shake: Bes, hennepproteïne, banaan, havermelk, biet en baobab. Wat een leuke, gezonde ingrediënten. Het drankje is dieppaars-rood, niet te dik, niet te dun maar precies goed van structuur. De hennep, banaan en havermelk geven wat romigs en zoets, het geheel is heerlijk fruitig met het herkenbare aardse van de biet. Lekker!
Booster-Shake: Spinazie, komkommer, munt, sojakwark, mango en supergreens. Ook een ingrediëntenlijst waar je blij van wordt. Je proeft de spinazie, de kruidigheid van de munt, wat frisse zoetheid van de kwark en de mango, en iets grassigs van de supergreen. Een gezonde, vullende smoothie met duidelijk herkenbare bestanddelen.
Lunch bij Anne&Max Zeeburg
Citroen-Matcha Taart. Een intens romig taartje op basis van kokos; een heerlijk frisse citroensmaak waarbij je in de nasmaak de matcha vindt. De bodem bestaat uit een wat zoete en lossere crumble waarin je dadel en noot herkent; een prima chewy en toch krokante basislaag. Voor herhaling vatbaar!
Bolo (Portugese muffin, sinaasappel-vanille). Mijn verwachting? Bolo betekent taart, dus ik dacht aan een smeuïg gevulde of getopte muffin, denk citrus-crème misschien. Het blijkt een gewone muffin. Ruikt naar sinaasappel en heeft bovenop een dun laagje met iets nadrukkelijker citrus-beslag, maar is vrij droog en naturel. Iets dat je bestelt als je ‘niet te gek’ wilt doen, maar niet als je jezelf wilt verwennen.
Het verhaal achter de sinaasappelcomponent in deze muffin is heel tof; PeelPioneers levert dit. Een ontzettend leuk en slim bedrijf dat in 2017 door Nederlanders is opgericht; de afgelopen jaren is het enorm gegroeid. Overal in Nederland waar verse jus geperst wordt, zoals horeca en supermarkten, blijven dagelijks vrachtwagens vol sinaasappelschillen over. PeelPioneers verzamelt deze en maakt er gesuikerde sinaasappelschilblokjes, etherische sinaasappelolie en natuurlijke vezels van. Die worden vervolgens gebruikt in allerlei levensmiddelen zoals soep, sap en snoep, vlees- en eiwitvervangers, bakkerijproducten, maar ook in cosmeticaproducten en schoonmaakmiddelen. PeelPioneers verwerkt 30 miljoen kilo schillen per jaar. Indrukwekkend.
Havercracker met Griekse feta, kurkumahummus, cherrytomaat, frisse wortelsalade, rucola en dukkah. Een knapperige ronde cracker met heerlijk veel zonnebloem- en pompoenpitten. Wat nootachtig van smaak maar ook een beetje muf. De humus is mooi geel van kleur, kruidig, romig en licht pittig. Hierboven op lekker veel verse groenten, echt ruim wortel, spinazie en tomaat. De feta brengt de juiste pittigheid in het gerecht. Aantrekkelijk, gezond en leuk!
Club Méditerranée: Gerookte tofu, geschaafde venkel, zwarte olijventapenade, tomaat, rucola en vegan mayonaise met ambachtelijke chips. Dit is een goed gevuld bord, deze club ziet er mooi en royaal uit. Fijn dat je volkorenbrood kunt kiezen. De tofu heeft een duidelijke rooksmaak en is wat zoutig. De tapenade van Kalamata is mooi dieppaars van kleur, prettig grof van structuur en brengt een karakteristieke, intense olijvensmaak. De venkel komt in wat grovere stukken en heeft iets knapperigs en fris. Dit is een sandwich met twee smaakmakers en veel pure groenten. De vegan mayonaise zou wat dikker aangebracht kunnen worden voor een nadrukkelijker romig en verbindend element. De chips zijn herkenbaar ambachtelijk met een ras el hanoutsmaak. Een prima, gezonde club.
PowerBowl: Geroosterde aubergine, frisse couscoussalade van tomaat, verse kruiden, en dukkah met tahindressing. Een boterzachte aubergine met een romige smaak. Ook hier veel onbewerkte groentes: flink wat rucola, venkel en tomaat. De couscous is gemaakt met kurkuma, geel van kleur en heeft een mooi losse structuur. De tahinsaus is lekker kruidig en nootachtig. Naast de ingelegde en dus mild zoetzure bloemkool is dit de smaakmaker van het gerecht, we hadden er best iets meer van gewild. Over de salade zijn pompoen- en zonnebloempitjes gestrooid. Een lekker grote, vullende salade met echt veel groenten. (Foto bovenaan deze recensie.)
Conclusie van het bezoek aan Anne&Max Zeeburg
Anne en Max Zeeburg is een sympathieke zaak op een echt mooie locatie in Amsterdam. Het aanbod is uitgebreid en gevarieerd; er zijn regelmatig leuke aanbiedingen en specials. Hier wordt oprecht gekozen voor het streven naar een betere wereld: door de inkoop van duurzame producten, het serveren van gerechten met veel groenten en door de omgang met klanten. De werkwijze van Anne en Max, daarin zit zorg, voor mens en milieu. Vanuit die basis kun je hier allerlei momenten feestelijk vieren of gewoon langskomen om te chillen en lekker en vrij puur te eten. Een plek waar je regelmatig naartoe wilt!
Tekst & Foto’s:
Karen,
21 juni 2024