Verscholen in het idyllische dorpje Sint-Geertruid, net buiten de drukte van het gezellige Maastricht, ligt Breakaway. In deze verrassende setting bruist dit restaurantje van leven, met gasten van allerlei pluimage die samenkomen om te smullen van de culinaire creaties van Sacha, de gedreven eigenaresse. Op een plek zoals deze, een achteraf dorpje in het hart van Zuid-Limburg, zal je niet meteen een vegan restaurant verwachten dat zó goed draait. Bij binnenkomst waren wel aangenaam verrast en ook meteen blij gereserveerd te hebben op de zaterdagmiddag.

Een missie om plantaardig toegankelijk te maken voor iedereen

Breakaway ontstond in 2022 uit Sacha’s visie om plantaardige gerechten verder te brengen dan een nichemarkt. “Veganistisch eten heeft vaak een stigma,” legt ze uit. “Mijn doel is te laten zien dat het voor iedereen verrukkelijk, voedzaam en bevredigend kan zijn.” Met Breakaway streeft ze ernaar om plantaardig eten toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor een breder publiek. En dat lukt aardig goed, want het restaurant zit elke dag vol met een diversiteit aan gasten. Fietsers, wandelaars, buurtbewoners en dagjesmensen die Maastricht komen bezoeken strijken neer bij Breakaway voor een heerlijke lunch of diner. Kortgeleden heeft Sacha samen met haar partner Rob ook een tweede (100% plantaardig) restaurant geopend: Avant Garden in de Koestraat in Maastricht.

Locatie en interieur van Breakaway, Sint-Geertruid

Het interieur bij Breakaway is eenvoudig maar stijlvol, met natuurlijke materialen en zachte tinten die rust en comfort uitstralen. Houten tafels en stoelen nodigen uit om lang te tafelen en kletsen, terwijl de open keuken een kijkje biedt in de culinaire voorbereidingen die zich achter de schermen afspeelt. Er is ook een buitenterras dat wordt benuttigd bij mooi weer.

Breakaway is het startpunt voor veel mooie wandel- en fietsroutes in de buurt. Je kan binnen dan ook gratis routekaarten meekrijgen om je avontuur te starten. Breakaway heeft zelfs fietskledij te koop! Op 100 meter lopen bevindt zich ook een parkeerplaats waar je de auto kan neerzetten, wat Breakaway goed bereikbaar maakt, ook bij een wandeling na de lunch.

Het menu van Breakaway 

De menukaart van Breakaway biedt iets voor iedere smaak. Van soepen en salades tot poké bowls, open-faced toasts op desem bakkersbrood en een scala aan warme gerechten, is er gegarandeerd iets wat je smaakpapillen prikkelt. Er staan ook verschillende traditionele gerechten op het menu, met een verassende twist. Denk aan groene curry bitterballen, rendang kroketjes, of Limburgs zoer ‘vleisj’ van oesterzwammen. Ook kan je bij binnenkomst het gebak niet zomaar voorbijlopen: verschillende soorten Limburgse vlaaien, banoffee pie, cheesecake en chocoladetaart, elke dag vers bereid. Een leuk weetje: de vlaaien bij Breakaway worden gemaakt door een jong meisje uit de buurt (en geloof me, deze wil je proeven)!

Voorgerechten:
Wij namen de verse tomatensoep. Waar je na een kom simpele tomatensoep wel eens een zwaar gevoel kan krijgen door de hoeveelheid room die er wordt gebruikt, was deze soep zelfs voor zo’n basic gerecht verrukkelijk. Gewoon zoals het hoort: de smaak van verse tomaten en kruiden, een kommetje Italiaanse zomer voor je op tafel.

Hoofdgerechten:
De spicy oesterzwamburger heeft een stevige, sappige burger met veel smaak die zelfs de meest sceptische vleesliefhebber zal verassen. Waar burgers van paddenstoelen wel eens een vreemde structuur kunnen hebben of té heftig gekruid zijn, kan je niet merken dat deze burger van oesterwammen is gemaakt. De burger komt op een broodje met verse groenten, en wordt geserveerd met zoete aardappel wedges die krokant zijn van buiten en bijna ‘wolkachtig’ vanbinnen.

De ‘Energy Boost Toast’ is een smakenspel met huisgemaakt linzenspread, avocado, zongedroogde tomaten en granaatappelpitjes op vers desem bakkersbrood. De linzenspread is smaakvol en romig en de portiegroottes zijn perfect. Het desembrood smaakt vers en zit vol gezonde pitten en zaden om je een voedende lunch te geven.

De ‘Grilled Veggies Toast’ is een lust voor het oog met bietenhummus en gegrilde groenten op vers meergranen zuurdesembrood. De presentering is prachtig, je zou het bijna niet willen opeten.

Er is nog wat plek om met iets zoets af te sluiten. We namen de citroen cheesecake en de abrikozenvlaai. De cheesecake is o.a. gemaakt met cashewnoten, dadels en havermout. Heerlijk zoet, zonder geraffineerde suikers! En dan de abrikozenvlaai…we hebben nog nooit zo’n lekker vlaai gegeten. Voor mensen die wel eens vaker vlaai op hebben herken je misschien wel dat je na een klein puntje het gevoel kan hebben dat je zonet een half pak suiker hebt gegeten, waar ergens een paar stukjes fruit in zijn verloren. Maar deze abrikozenvlaai was alles wat je wilde van een punt vlaai: heerlijk zoet en je proefde het lichtzure van de verse abrikozen nog die zijn gebruikt. Een verse chai latte om af te sluiten en wij gingen voldaan naar huis.

Conclusie

Breakaway is een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar een unieke, smaakvolle en plantaardige ervaring in Limburg. Hier geniet je niet alleen van de heerlijke, gezonde en plantaardige gerechten, maar zie en voel je ook de passie en toewijding van Sacha en haar team. Van deze plek krijg je goede energie!

Ana,
3 mei 2024

Waarom heeft Breakaway de waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie

Rechtstreeks naar de website van Breakaway

Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.
Meer recensies