Aan de rand van het Vondelpark in Amsterdam vind je het werkelijk prachtige pand waarin De Roos gevestigd is. Volg de P.C. Hooftstraat richting het westen, ervaar consumptisme to the max en kom hier vervolgens even bij, voor hele vriendelijke prijsjes. Gewoon door het hek naar binnen lopen hé, het pand en het beschutte terras zijn voor iedereen geopend! In de Roos kun je allerlei cursussen/sessies gericht op zelfontwikkeling volgen, vind je een sfeervolle winkel en huur je ruimte voor vergaderingen, bijeenkomsten of consulten (2-90 personen). Het Theehuis van de Roos is een openbare horecagelegenheid en verzorgt ook de catering bij zaalverhuur.

De Roos Amsterdam is een. heerlijke vegan hotspot met prachtige tuin inclusief winkel in Amsterdam

Peter Jansen had jarenlang zijn eigen succesvolle café-restaurant in Amsterdam; met eigen handen opge- en verbouwd. Nu coördineert hij hier de keuken. ‘Dat het menu vegetarisch en zo veel mogelijk biologisch is past helemaal bij de visie van de Roos,’ vertelt hij. ‘Ons overzichtelijke aanbod is gevarieerd en lekker. Het fijne aan de Roos vind ik dat iedereen zich hier welkom voelt, ik hoor vaak terug dat gasten hier een laagdrempelige, ontspannen sfeer ervaren. Hier word je geaccepteerd voor wie je bent, ik ook! Horeca is gewoon hard werken maar hier is soms ook ruimte om even naar iemand te luisteren, even contact te maken, met de gasten of binnen het team. Het samendoen, een beetje aandacht voor elkaar, dat is voor mij heel waardevol.’

Colette Fraiture werkte lang als (communicatie)trainer. Leuk, maar na vele jaren was zij leaseauto’s en hotels zat; zij wilde op de fiets naar het werk en onderdeel zijn van een team. Zij ging aan de slag bij de Roos, voor één jaar; dat is nu zeven jaar geleden. ‘Het woord spiritualiteit, daar kreeg ik altijd jeuk van,’ vertelt Colette. ‘Ik fietste vroeger met een boog om de Roos heen. Maar dit is een heerlijk bedrijf en spiritualiteit, ach, iedereen is spiritueel op zijn eigen manier. Voor mij is het een manier om mijzelf en de wereld wat beter te snappen, een innerlijke verrijking. En ik sta hier met mijn benen stevig op de werkvloer hoor! Ik ben verantwoordelijk voor verhuur en ben een oplossingsgerichte aanpakker. Die combinatie vind ik juist zo prettig, met zijn allen productief zijn maar toch aandacht voor de mens. Voor mensen die hier komen, maar ook voor onszelf.’

prachtige, lichte serre als theehuis De Roos Amsterdam

Peter: ‘Wij zijn een stichting, hebben dus geen winstoogmerk en huren dit pand van de School voor Filosofie. Hopelijk gaan we binnenkort eindelijk verbouwen, dat willen we al zo lang! Corona en diverse personele wisselingen kwamen daartussen. Maar onze vingers jeuken de ruimtes en de keuken wat te moderniseren. Dit is zo’n mooie en unieke plek in Amsterdam, echt een pareltje dat gekoesterd moet worden.’

Menu en Interieur van De Roos

Uitgebreid koffie en theetjes, verse smoothies en sappen, mooie frisdranken; geen alcohol. Gevulde yoghurt, diverse (biologische) broodjes, salades, soepen en quiches. De fantastische vegan taartjes van Sharp Sharp, wortelcake en energieballetjes gemaakt in eigen keuken, biologische appeltaart van Jambe (gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking) en nog veel meer. De keuken is zeven dagen per week geopend tot 16:30 (je kunt wel langer blijven zitten). Iets eten of drinken kun je op het prachtige terras of in de sfeervolle ronde serre op de eerste verdieping, waar ook de winkel is. De ruimte op de begane grond waar je wat kunt nuttigen is eenvoudig, neutraal en wat verouderd. Leuke accenten hier zijn de verse bloemen op de tafels en de wisselende kunstexposities aan de muren.

vegan lunch bij De Roos Amsterdam

Lunch De Roos

We hebben geluk, het is heerlijk zonnig dus we lunchen op het beschutte en door bloemen omgeven terras. Voor de koffie kom ik hier regelmatig: krachtig, romig en heet (dat laatste is noemenswaardig, regelmatig stuur ik op andere locatie’s lauwe koffie retour). De groene smoothie bevat spirulina, tarwegras en chlorella, een vleugje citroen en is enkel gezoet door banaan en mango. Een gezonde, pure, voldoening gevende smoothie. De kokos-ananas variant is lekker romig zonder zwaar te zijn, zacht zoet met een fruitige ondertoon. Heel lekker!

Het Bordje van Alles Wat bevat pompoen-sinaasappelsoep, een linzenbuideltje en een kleine salade. Het soepje is lekker stevig met een wat grovere structuur. Prettig zacht gekruid en subtiel gezouten waardoor de smaken, waaronder fijne sinaasappel, mooi naar voren komen. Het krokante buideltje bevat mild gekruide, net iets droge linzen, met wel een mooie, volle smaak. De salade bestaat uit verse ingrediënten en is royaal voorzien van olijven, geitenkaas, bietjes en walnoot. Dit bordje brengt je dus drie fijne hapjes; je voelt je voldaan en toch prettig licht. Samenvattend misschien het best te omschrijven als: gulle, kwalitatief goede eenvoud.

Champignonquiche met salade: Ah, we beginnen het te begrijpen! Hier wordt aandacht geschonken aan de gerechten die mooi subtiel van smaak, toegankelijk en lekker zijn maar ook wat luxere ingrediënten bevatten. De salade heeft ruim geroosterde pijnboompitjes en half gedroogde tomaatjes. De quiche heeft een krokant randje, een smeuïge, hartige, goed kazige vulling waarin de smaak van champignon toch herkenbaar blijft. Voor herhaling vatbaar! Thee en sinaasappelsap, gewoon, zoals je ze het liefst hebt: verse ingrediënten en sap met een schuimlaagje.

De vegan taartjes van Sharp Sharp [dat ook LEKKER VEGA Keurmerk ‘Goud’ heeft]: wist je dat dit bedrijf hun fantastische taartjes niet zomaar aan iedere horecagelegenheid levert? Zij selecteren locaties die qua visie en werkwijze bij hen passen, en de Roos is daar één van. We proeven de Darling Rose: prettig stevige, chewy bodem, de smaak van chocolade met daarbij de perfect zachte, friszure, maar ook romige zoetheid van diverse vruchten (blauwe bes, aardbei, framboos) en de subtiele nasmaak van roos. Yellow Tropics: een wat lossere bodem met pistachenootjes, daarop frisse mango en een crème laagje met een hint van oranjebloesem en gember. Heerlijke, gelaagde smaken. De taartjes zijn niet supergroot maar hebben zoveel smaak en een prettige compactheid dat het echt voldoende is. Heel veel kleine hapjes nemen want ze zitten bomvol smaak! Lof, hulde en applaus voor deze taartjes, supergoed en superlekker!

Conclusie van ons bezoek aan De Roos

Gouden lunchroom en verhuurlocatie aan de rand van het Vondelpark in Amsterdam. In deze stadsoase zit je het mooist op het terras of in de prachtige serre. Hier kun je voor een prima prijs, beschut tegen de drukte en gekte van de stad, genieten van zorgvuldig samengestelde, eenvoudige maar lekkere gerechten die ook wat luxere ingrediënten bevatten. Kenmerkend voor de gerechten zijn de mooi subtiele maar toch volle smaken. En het spirituele, proef je dat nog terug? Ik ervaar het in de vriendelijkheid van het personeel, de rustige sfeer en het gevoel van welkom zijn die je hier ervaart. Hele fijne plek om iets te drinken of te lunchen!

 

Tekst:  Karen, 17 juli 2024

LEKKER VEGA Keurmerk ‘Goud’ voor De Roos

Lees hier waarom De Roos LEKKER VEGA Keurmerk heeft in de waardering ‘Goud’.
roos.nl

Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.