Elders, beiden in loondienst, werkten Myra Sanders en Daniël Baay al opmerkelijk prettig samen. De avonden waarop zij een daghap serveerden waren een succes. Dus fantaseerden zij over een eigen horecagelegenheid, hoe leuk zou dat zijn? In een leegstaand, oud-bruin café in Hoorn zagen zij mogelijkheden. Ze regelden de financiering, allerlei vergunningen en stroopten de mouwen op. Na twee maanden klussen snakten zij echter naar gasten en gezelligheid. ‘We doen ‘t tegelijkertijd’, besloten zij. ‘We gaan gewoon open en verbouwen stapsgewijs de rest.’
Dat bleek een prima beslissing, het liep gelijk goed. Maar na slechts zes mooie weken brak Corona uit en moesten ze hun deuren alweer sluiten. Dat had hen de das om kunnen doen maar niets bleek minder waar. Ze stapten over op afhaalmaaltijden, gingen bezorgen en ondernamen leuke initiatieven. Zo vroegen ze via Facebook: ‘Wat willen jullie eten?’ En de top drie van de suggesties werd vervolgens gekookt. Zo leerden zij wat hun gasten graag eten en bouwden zij hun menu op.
Ze zijn het eerste volledig vegetarische restaurant in Hoorn. Het komt voor dat mensen achteraf vertellen niet geweten en ook niet gemerkt te hebben dat hun lekkere eten geen vlees of vis bevat. Een mooi compliment. Mensen ervaren dan zelf dat sommige vooroordelen over vegetarisch eten … vooroordelen zijn.
Locatie & Interieur
Een lang smal pand aan het centrale plein van Hoorn. Binnen een lange houten bar met veel krukken. Een lekker ruwe stenen muur met delen van cement en hout en daarbij houten tafeltjes. Gezellig en gemoedelijk. Hier zit je prima in je eentje maar vier je net zo makkelijk een feestje.
Het menu van GOOS
Er valt lekker veel te kiezen: broodjes, naan, wraps, pizza’s, salades, burgers, allerlei (gefrituurde) hapjes en ook nog een wisselend dagmenu. De makkelijkste manier om veel te proeven is de Goosplank (voor twee personen). Die bestellen we, met een salade. Er is een uitgebreide bierkaart met mooie en aparte speciaalbieren. Sommigen waren nieuw voor mij en anderen opvallend. ‘Kutbier, blond met pruimen’… het bestaat echt… Daarnaast een bescheiden aanbod van wijnen. Verrassende drankjes zonder alcohol zijn er voldoende: die van Butcha, Thomas Henry en de Roze Bunker. Echt fijn als je ook iets speciaals zonder alcohol kunt krijgen.
Dit aten we voor de recensie
We proeven de fantastische limonades van de Roze Bunker. Zij verkopen siropen gemaakt van reststromen fruit en kruiden: frisdrank als oplossing noemen ze dat. Transport van deze niet aangelengde limonadesiropen heeft een kleine ecologische voetafdruk. De Smoked Lime en Dhr. Peer willen we graag proberen. Smoked Lime zou ik interessant noemen; een forse limoen- en dito rooksmaak. Aanvankelijk een leuke nieuwe ervaring maar na een paar slokjes ging de rooksmaak overheersen, voor mij onprettig. Dhr. Peer is zachter en zoeter, lekker. Beide drankjes worden geserveerd met forse stukken van zowel citroen, sinaasappel als lime en munt. Daarin zou een keuze gemaakt kunnen worden. Welke toevoeging aan welk drankje, omdat het iets aan de smaak toevoegt.
De Goosplank zelf blijkt feestelijk, groot en gevarieerd. Er komt een soepje, wat gebakken aardappeltjes en een bakje zelfgemaakte nacho’s bij. Die nacho’s, daar gaan we voor terugkomen! Zelfgemaakt: knapperig en flexibel, bijna romig van smaak. De verschillende lagen zijn royaal voorzien van tomaat, jalapeño, rode ui, kaas en crème fraîche. De eigengemaakte salsa van o.a. tomaat en verse kruiden is pittig, kruidig en zoet en past er prima bij. Het misosoepje is hartig, met stukjes rode peper en gember. De krieltjes smaken als nieuwe aardappeltjes, zijn goed gegaard en lekker gekruid. Het mini-burgertje komt met een zacht gekruide falafel, wat knapperige sla, ingelegde groene peper en een fijne saus. Er is warme naan en een lekker grof stuk speltbrood met daarbij eigengemaakte humus. De humus is een mooi contrast met de overige smaken op het bord maar is, hoewel uitgesproken kruidig, ook wat vlak. We missen iets fris of nog wat zout misschien. De gefrituurde oesterzwammetjes zijn zelfgemaakt en omhuld door een mooi dun krokant laagje. Ze hebben een wat steviger bite en hartigheid van zichzelf. De gefrituurde empanada, risotini- en baltisnackjes (pakistaanse curry) zijn wat neutraal en fleuren op door de verschillende sausjes. Lekker dippen dus in de kruidige, zoetzure pesto- en limoenmayonaise en de vertrouwde chilisaus. We knabbelen van wat frisse komkommer, sappige tomaatjes, rauwe nootjes en verse bosbessen. Zo snack je lekker heen en weer tussen van alles en nog wat. De salade bestaat uit gemengde bladsla met wat prettig bittere radicchio. Naast wat je vaak in een salade aantreft ook taugé, bosbesjes en lekker grote, zoute, zelfgemaakte croutons. De salade heeft een wat vlakke zoetige dressing, de geitenkaas en croutons zijn daarbij het juiste contrast.
Als dessertje delen we een trifle: een goed luchtige crème met een romige kokos-yoghurtsmaak, een sappige koekbodem met koffie en likeur en wat knapperige stukjes chocolade.
Conclusie van ons bezoek aan eetcafé GOOS
Heel prettig, relaxt, groot eetcafé met een goed passend aanbod vega(n) gerechten en een vrolijke bierkaart. Zo inspirerend en leuk te zien dat een vegetarisch eetcafé zo’n groot succes is omdat het eten gewoon lekker is! Hier krijg je prima porties die met zorg worden opgediend. Een goede mix van lekker zelfgemaakte en slim ingekochte producten. Hier wordt geleverd wat mensen willen: royaal lekker eten in een hartelijke, ongedwongen sfeer. Gewoon, ongecompliceerd genieten. Vergeet niet om de nacho’s te bestellen!
Waarom heeft GOOS waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie
Rechtstreeks naar de website van GOOS (met veel foto’s vol gezelligheid!)
Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.
Meer recensies