Soms is een bedrijf zo leuk en inspirerend dat het een milde verliefdheid veroorzaakt; tijdens Oerol dit jaar overkwam mij dat weer. FlangindePan: wat een inspirerende mensen, wat een leuk bedrijf! Hier leer en proef je tijdens evenementen dat lokaal en duurzaam eten mogelijk, mooi, en héél erg lekker is. Dat maakt blij, gelukkig zelfs!
Bij FlangindePan (Hoorn, Terschelling) boek je allerlei culinaire excursies. Doe bijvoorbeeld mee aan een wildplukwandeling door bos en duin. Hoor van alles over eetbare planten, kruiden, bessen en bloemen en eet die tijdens een lunch. Of neem deel aan een masterclass en vergroot je kennis over lokale Terschellinger producten.
FlangindePan is aangesloten bij Boer & Chef, een Friese coöperatie die groentes rechtstreeks van de boer aan restaurants levert. Sinds 2022 zijn zij ook ambassadeur van Dutch Cuisine en serveren dus maaltijden met minstens 80% plantaardige ingrediënten, overwegend lokale seizoen groenten. Er wordt hier gekookt zonder kunstmatige toevoegingen, met zo min mogelijk dierlijke producten en volgens de beginselen van ‘kop tot staart’ en ‘no waste’. Geheel vegetarische versies zijn bijna altijd mogelijk, maar wat minder makkelijk aan te bieden tijdens hun mossel-, oester- of kokkelworkshops. Onderdeel van dit bedrijf is een eigen zilte tuin waarin allerlei smakelijks gekweekt wordt dat uiteindelijk op je bord verschijnt.
Tijdens Oerol 2024 organiseerde FlangindePan een vegetarische wildpluklunch én een diner van eigen bodem; hier kon je kennis maken met de smaken van het eiland en die van het wad. Drie minuten nadat de inschrijving geopend was boekte ik beiden; de beloning was een plekje aan tafel.
Oerol-Lunch
Een Proefplankje (houten plank gezaagd van een Terschellinger boom) met een Soepje van jonge brandnetels dat romig, kruidig en hartig met een vleugje zoet is. Wat heerlijke Terschellinger Schapenkaas en een Tortilla met wilde melde. Een weetje: nadat een bom alle vegetatie wegvaagt is melde het eerste gewas dat weer groeit. Een onverwoestbare overlever dus: goed om af en toe te eten want die eigenschap kunnen we allemaal wel een beetje gebruiken. De tortilla is mild gekruid, smaakvol en net een beetje droog. Melde lijkt wat op spinazie en heeft iets zoutigs, lekker. Pasta met een wildplukpesto, krokantje van rendiermos en bloem van zevenblad. De kruiden voor de pesto zijn diezelfde ochtend geplukt: zevenblad, vogelmuur, kraailook, en look-zonder-look. De pesto is wat grover gelaten, smeuïg, kruidig en bloemig. De pasta is perfect beetgaar; hierop ligt wat licht gezouten gefrituurd mos dat iets fijns bitters heeft. Een heerlijk, leuk en inspirerend gerecht.
Er staat Brandaanbrood met bloemenboter op tafel. Dit brood bestaat voor 35% uit bierbostel, een restproduct van gerstemout, gebruikt voor de productie van Terschellinger Schoemrakker Brandaanbier; het is rijk aan vezels en eiwitten. Met een partner ontwikkelde FlangindePan hier een brood van. Dat werd zo’n succes dat het nu op verschillende plekken op Terschelling te koop is. Het heeft een knapperig korstje, is mals en doet een beetje denken aan zuurdesem. De nasmaak heeft iets prettigs … bostels. Het goed omschrijven van die smaak is lastig: wat zachtzure, kruidige bitterheid komt misschien het beste in de buurt. Zelf proeven dus, deze mooie smaak die prettig net even anders dan anders is.
De bloemenboter is beeldschoon, bevat drie verschillende soorten roos (klaproos, rozenbottel en rode roos), wat lamsoorhoning (lamsoor is een pioniersvegetatie, bij nieuwe landaanwinst gaat dat als eerste groeien) en groene kruiden. Het is romig, wat zoet en heeft de herkenbare geur en smaak van roos, echt fantastisch!
Ter afsluiting een Terschellinger Pofke met cranberry, rozijnen en een dennensiroop. Een pofke is een kruising tussen een oliebol, een pannenkoek, een poffertje en een american pancake … maar dan lekkerder. Het is een beetje krokant, iets steviger dan een oliebol, wat zoet en bevredigend net een beetje vettig, met hier en daar een cranberry of rozijn. De den kon ik in de siroop niet duidelijk terugvinden, het had een aparte, interessante kruidigheid toegevoegd.
Oerol-Diner
Mijn tafelgenote vond het diner bij FlangindePan het allerleukste van haar hele Oerol. Dat begrijp ik helemaal, want het was mooi, echt bijzonder, heel lekker, én … droog. Een oase van fijn dus na lekkende tenten, speurtochten naar laarzen en handschoenen en het besef dat het telkens niet 400 meter maar ruim 4 kilometer fietsen door regen, met tegenwind, naar een volgende voorstelling was. Die vervolgens niet doorging … Dit jaar was Oerol naast inspirerend dus zeker ook karakter- maar gelukkig ook relatieversterkend!
Terug naar het diner. We starten met Brandaanbrood, zeewiertapenade en zilte boter. De tapenade is gemaakt met in wat bredere stroken gesneden zee-eik dat een mooie zilte nasmaak aan de hartige olijvenspread toevoegt. De boter is gemaakt met gedroogd zeekraalpoeder en zeewier, heerlijk romig met een vleugje zee. Als voorgerecht krijgen we Gepofte koolrabi, sinaasappel, Terschellinger schapenkaas en roggebroodcroutons. Lichte, sappige koolrabi, met het frisse, zoete en ook mooi bittere van de sinaasappel(zeste), het knapperige, kruidige roggebrood en een perfecte hoeveelheid Terschellinger kaas die hier en daar hartige accent geeft. Een lekker puur en uitstekend samengesteld bordje, fantastisch! Het hoofdgerecht bestaat uit Tomaten-risotto met gerookt zeewierspek en diverse wortelbereidingen. Zachte, romige tomatenrisotto gemaakt van Groninger Parelgort, met het prachtige, rokerige, krokante zeewier, het pure en zoete van de wortel, en het mooie groene, licht peperige bittertje van de zachte blaadjes zilte groenten: zoute melde, zeekraal, zee-aster. Het geheel heeft een mild zilte nasmaak, erg lekker. Het dessert bestaat uit Biologische Yoghurt met rabarber, aalbes, munt, en kruidkoek. De yoghurt is romig, vol en wat zoetig door lokale honing. De rabarber brengt wat friszurigs, de kruidkoek iets knapperigs, de aalbes en de munt een accent van kruidige frisheid. Heerlijk en puur! Samenvattend over het diner: we genieten enorm van de gerechten die bestaan uit de juiste combinatie van goede, eerlijke producten die vol van smaak zijn; een soort perfecte eenvoud. Dit hele diner en dit hele bedrijf heeft een ook vrolijke lichtheid die relaxt en liefdevol aanvoelt, ik kan het niet anders zeggen.
Drinken? Jazeker, allerlei interessante wijnen en sappen, ook als bijpassend arrangement. Voornamelijk Nederlandse wijnen; superlekker en met een beperkte ecologische voetafdruk. Leveranciers zijn kleinschalige wijnmakers met liefde voor het vak zoals Wijndomein de Koen, Betuws Wijndomein, de Frysling en St. Martinus
Conclusie van mijn bezoek aan FlangindePan
FlangindePan is gewoon heel erg leuk! Hier kook en eet je allerlei lokale ingrediënten, afkomstig van Terschellinger land en wad. Dat er zoveel moois en eetbaars te vinden is in de natuur, die kennis wil je opdoen, wat een mogelijkheden gewoon om je heen. Misschien inspireert het je zelfs net een beetje anders te gaan leven. FlangindePan veroorzaakt namelijk trek en honger. Trek naar bewuster en daardoor blijer leven, honger naar meer kennis hoe dat dan moet. Ja, echt een heel erg leuk en inspirerend bedrijf waar je moeiteloos leert en geniet van (h)eerlijk eten. Ik heb een volgende workshop geboekt!
Karen, 12 aug ’24