Onze conclusie
In deze prachtige, nog werkende molen in Oud-Alblas startten Heleen en Gert-Jan de Groot een prettig restaurant waar het plantaardige eten uitstekend verzorgd is. Hier eet je lekkere en mooie gerechten die allemaal iets verrassends hebben. De twee woorden die dit bedrijf, want het omvat zoveel meer dan een restaurant, voor mij beschrijven zijn ‘zorgvuldigheid en overtuiging’. Als gast proef je dat niet alleen maar je beleeft het ook door de aandacht en vriendelijkheid die je ervaart. Dit actieve koppel is ervan overtuigd dat je vanuit een gezonde basis van zowel lichaam als geest iets bij kunt dragen aan de wereld. Zij doen dat laatste door hun klanten te verwennen en misschien zelfs te inspireren. Bij mij is dat gelukt, wat een mooie mensen en wat een bijzondere plek om lekker en gezond te eten!
Inleiding recensie Graan & Zo
Fijn om op een mooie lentedag, na een pittige harmonica-file, de afslag Oud-Alblas te nemen en dan opeens in een wereld vol groene weides, bloeiende narcissen en tulpenbomen, molens en vrijstaande huizen te belanden. De verrassing van een andere wereld, heerlijk.
In een bocht van de weg vond ik de nog werkende molen waar sinds 2022 restaurant Graan & Zo gevestigd is. Een inspirerende locatie met een lange geschiedenis. In 1640 stond hier namelijk al een houten uitvoering van deze molen waarna deze in 1844 uit steen is opgetrokken. Heleen en Gert-Jan de Groot zijn de vijfde generatie eigenaren en namen de molen, waarin ook een winkeltje gevestigd is, 10 jaar geleden over. Beiden hadden veel bereikt in hun leven en waren toe aan een nieuwe stap die beter aansloot bij hun levensfase en waardes. Voor Gert-Jan leidde dat tot de start van zijn bedrijf dat hitte- en droogtebestendige zaden exporteert naar Afrikaanse landen. Hiermee worden voedseltekorten tegengegaan en krijgen mensen de mogelijkheid een bedrijfje te starten. Dit doet hij nog steeds, parttime, naast zijn werk voor Graan & Zo. Heleen werkte als fysiotherapeut en is daarnaast geschoold in allerlei stromingen rondom voeding en gezondheid. Haar droom was anderen te inspireren met haar kennis over een gezonde levensstijl. Dat heeft nu op allerlei manieren vorm gekregen binnen Graan & Zo waar zij volledig werkzaam is.
Het uitbaten van de molen en het winkeltje begon met de stapsgewijze uitbreiding van het assortiment. Klanten vroegen om meer soorten graan en ook bak-mixen bleken enorm in trek. Deze mixen worden door Heleen samengesteld en bevatten minder suiker. Stap voor stap werden andere producten aangeboden: noten, honing, boeken en cadeautjes. Nu is het geen winkeltje meer maar een echte winkel! In de molen worden rondleidingen gegeven en wekelijks wordt hier nog steeds 300 kilo graan gemalen.
De afgelopen jaren ondernamen Heleen en Gert-Jan van alles. Zij organiseerden onder andere workshops rondom voeding en gezondheid, legden groenten- en kruidenperken aan en kochten 50 kippen. Voor deze kippen schaften zij een verplaatsbaar hok aan waardoor de dieren over een groot gebied vrij kunnen scharrelen. Dat vinden die kippen super en daarom zijn ze nu al gezellig met zijn 250-en. Dit succes bleek echter te groot om er even bij te doen, dus de kippen hebben sinds kort een nieuwe eigenaar. De eieren worden nog steeds verkocht in de molenwinkel. Tijdens Corona is besloten de molen uit te breiden met een restaurant en groot terras; in die tijd heeft ook de verbouwing plaatsgevonden.
Ondernemerschap zit dit daadkrachtige echtpaar in het bloed. Maar wat drijft hen? Waarom doen zij wat ze doen? Hiervoor noemen zij verschillende redenen. Ten eerste hun overtuiging van het belang van duurzaamheid nú, ook voor het nageslacht. Hun passie mensen iets aan te reiken dat bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Dit komt voort uit hun overtuiging dat je pas iets bij kunt dragen aan de wereld als jouw eigen gezondheid op orde is. Gezondheid is volgens hen te beïnvloeden door o.a. goede voeding, voldoende beweging, betekenisvolle contacten en stress-management. Een soort ‘eigen gezondheid eerst en vervolgens aan de wereld geven wat jij kan’. Deze routekaart ‘hoe te leven’ willen zij delen met anderen. Hun christelijke waardes spelen hierbij een rol. Bij dit alles is een restaurant dat plantaardige gerechten serveert voor hen een passende en logische vorm. Ze zijn wat verrast dat sommige gasten echt even over een drempel moeten om een plantaardig menu te proberen. Door hun keuze bleken zij zich te hebben gericht op een nichemarkt. De bevrediging dat hun klantenpopulatie gestaag groeit, gasten terugkeren en vol lof over het eten zijn is des te groter.
Het menu van Graan & Zo
Het menu wisselt per week en per seizoen. Lunchen kun je van dinsdag t/m zaterdag; op vrijdag en zaterdag wordt een diner geserveerd. Vanuit gezondheidsoverwegingen stimuleren zij tijdig dineren; bestellen kan tot 19:00 uur waarna je tot een uur of 22:00 kunt blijven zitten.
Amuse: Gazpacho van rode biet met schuim van bleekselderij, gepofte quinoa en basilicum-olie. Een frisse, zoetzure gazpacho met het aardse van de rode biet, het mild-bittere van bleekselderij, het contrasterend knapperige van de quinoa en het smeuïge van de basilicum-olie. Een heel lekkere, mooie en interessante amuse.
Zuurdesembrood met verschillende dips en rauwkost: De vrolijke berg knapperige reepjes zuurdesembrood zijn gebakken als een dunne focaccia, bevatten minder zout en zijn echt smaakvol. Er zit een luchtige zuurkoolboter bij die mild zurig en romig is, perfect. De groene citroen-pastinaak spread is subtiel en puur waardoor je de groente echt proeft. In de passievrucht-pompoen spread (leuke combinatie!) brengt de passievrucht het frisse. De pompoen is verder kruidig en zoet gemaakt, een opvallend smakelijk geheel. Je krijgt er gul bleekselderij, komkommer en rettich bij. De smeersels zouden op kamertemperatuur gebracht kunnen worden voordat ze geserveerd worden. Dan komen de nu al prachtige smaken nog duidelijker naar voren. Een prima voorafje met verrassende spreads om lang van te knabbelen en gezellig te delen.
Erwtensoep met knolselderij-‘spek’: Al het servies deze avond is mooi en verzorgd, het geeft de ervaring van luxe. De knolselderij is gepoft, daardoor wat steviger van structuur en vervolgens mooi dun gesneden en gerookt. De reepjes zijn chewy en wat zoet. Ze smaken goed bij de soep maar hadden iets meer hartigheid kunnen brengen. Er zijn zorgvuldig gesneden mini-dobbelsteentjes van wortel, knolselderij, peterselie en wat knapperige croutons. De soep is goed op smaak, echt stevig en daardoor vullend en als lunchgerecht fantastisch. Als onderdeel van het verder verrassende diner had ik misschien gekozen voor soep van een iets exotischer peulvrucht, net iets spannender misschien.
Courgette van de barbecue op een bedje van groene quinoa met huisgemaakte pesto en pijnboompitjes. (Foto bovenaan.) De garing van de courgette is perfect, gaar maar toch stevig en sappig. De quinoa is romig, de basilicumpesto zacht van smaak met een vleugje munt. De pijnboompitjes geven een knapperig nootachtig accent. Het is een goed geheel van mooi gelaagde smaken die je afzonderlijk proeft. Heel lekker.
Entreknol van de barbecue met paksoi, vegetarische jus van paddenstoelen, pindasaus en couscous. Zacht gepofte knolselderij, sappige en knapperige paksoi, een intens hartige jus en het zoetige en kruidige van de pindasaus. Daarbij de wat compacte couscous die wat vlakker van smaak is en waarin je citroengras en een vleugje pittigheid terugvindt. Een goed, uitgesproken hartig en bevredigend hoofdgerecht, heerlijk.
Fruitsalade met mousse van yoghurt en anijscress. Bosbes, ananas, aardbei en appel, alles zorgvuldig kleingesneden waardoor verschillende soorten fruit tegelijkertijd op je lepel passen. De cress en de mousse brengen een kruidig en romig accent. Een licht, fris en zorgvuldig opgemaakt dessert.
Conclusie van ons bezoek aan Graan & Zo in Oud-Alblas
In deze prachtige, nog werkende molen in Oud-Alblas startten Heleen en Gert-Jan de Groot een prettig restaurant waar het plantaardige eten uitstekend verzorgd is. Hier eet je lekkere en mooie gerechten die allemaal iets verrassends hebben. De twee woorden die dit bedrijf, want het omvat zoveel meer dan een restaurant, voor mij beschrijven zijn ‘zorgvuldigheid en overtuiging’. Als gast proef je dat niet alleen maar je beleeft het ook door de aandacht en vriendelijkheid die je ervaart. Dit actieve koppel is ervan overtuigd dat je vanuit een gezonde basis van zowel lichaam als geest iets bij kunt dragen aan de wereld. Zij doen dat laatste door hun klanten te verwennen en misschien zelfs te inspireren. Bij mij is dat gelukt, wat een mooie mensen en wat een bijzondere plek om lekker en gezond te eten!
Karen
14 maart 2024
Waarom heeft Graan & Zo de waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie
Rechtstreeks naar de website van Graan & Zo (Bekijk ook ‘s hun recepten en webshop–producten.)
Op hun Facebook-pagina staan mooie foto’s van de binnenkant van de molen, als ook van de producten in de molenwinkel.
Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.