New Vegas in Haarlem heeft Lekker Vega keurmerk en is daarmee een echte hotspot

New Vegas’ Bas Veldhoven is kok en veganist, maar werkte in de keuken van een groot restaurant waar voornamelijk met dierlijke producten werd gewerkt. Sebastiaan Gilles is opgeleid tot piloot en werkte als zodanig in een streng geprotocolleerde wereld terwijl hij in wezen creatief, milieubewust en wat eigenzinnig is. Deze werksituaties beknelden hen steeds meer; beiden zetten op een gegeven moment een stap. Bas opende het eerste veganistische restaurant in Haarlem en Sebastiaan kwam daar, na veel ervaring in restaurantkeukens te hebben opgedaan, als kok werken. Uitstekende keuzes bleken dat!

De inspiratie voor het menu komt uit diverse landen: Azië, Ethiopië, maar ook uit landen waar de Russisch Orthodoxe kerk jaarlijks meerdere langdurige periodes van veganisme voorschrijft. Bijna alles wordt in eigen keuken van pure grondstof tot gerecht verwerkt. Dat maakt hun gerechten exclusiever, beter op smaak en meer eigen. Het gestaag groeiende klantenbestand met ook veel terugkerend gasten is het bewijs dat dit gewaardeerd wordt.

De toekomst is… groter. Vanwege het huidige succes gaan ze verhuizen en uitbreiden. Ergens in 2025 zal de overstap gemaakt worden. Eén van hun grootste publiektrekkers, de gezellige informele gastvrijheid die zij bieden nemen ze gewoon mee. Evenals hun instelling om op alle vlakken continue te verbeteren en te vernieuwen.

 

Locatie en inrichting New Vegas

Je vindt New Vegas in hartje Haarlem. Het is een wat kleiner en prettig intiem restaurant dat stijlvol donker is ingericht. De akoestiek is uitstekend wat bijdraagt aan de relaxte sfeer.

Menu New Vegas

Het menu is compact, er zijn een aantal gerechten die je zowel als voorgerecht en ook als hoofdgerecht (grotere uitvoering) kunt bestellen. Het menu oogt herkenbaar en, eerlijk is eerlijk, inspireerde mij aanvankelijk wat minder. Spoiler-alert: niets zo leuk als een positieve verrassing! We besluiten vier voorafjes, één hoofdgerecht en twee dessertjes te bestellen en kunnen zo veel verschillende dingen proeven.

Diner

Brood met Chimichurri. Een dikke plak geroosterd witbrood met een wat dunne, frisse kruiden-spread met daarin knapperige stukjes tomaat en ui. Een smakelijk begin.

Hartige lente-ui pannenkoek met kimchi. De pannenkoek zelf is goed gezouten, een beetje pittig en heeft de wat zurige gefermenteerde smaak. De rode kool is heerlijk knapperig, heeft iets romigs en pittigs en ook hier proef je het lichtzure van de fermentatie. De totale pittigheid van dit gerecht was voor mij aangenaam, ik hou daarvan. Voor de collega-proefster was de ‘hitte’ op het randje, mede omdat het vroeg in het menu geserveerd werd (meestal bouw je smaakintensiteit in een menu op en dat ervaar je dan als toenemend lekker). Voor mij gewoon een goed en lekker gerecht.

Caesar salade met knapperige champignons en aubergine ‘bacon’. Stevige slablaadjes waarvan elk blaadje voorzien is van een laagje zoetzure dressing. Daarbij een echt heerlijke vegan-‘kaas’ met uitgesproken umami-smaak die zich tot mooie brede vlokken heeft laten schaven. Er zijn flinterdunne aubergine reepjes met een fors gerookte smaak. Tot slot hartige en knapperig gefrituurde oesterzwammen en wat zoete gepofte tomaatjes. Een heel lekker en uitstekend samengesteld gerecht. Vers, knapperig, romig, rokerig, zoetzuur en hartig. Een bekend en toch verrassend geheel. Goed gedaan daar in de keuken!

Soft Taco met Seitan ‘Carne’ Assada. De tomaat, ui en peterselie zijn licht, fris en knapperig. De seitan brengt een mooi contrast, is hartig, een beetje zoet en heerlijk sappig. Het heeft een fijne stevigheid en brokkelt prettig uit elkaar als je erin bijt. Niet taai dus zoals seitan dat soms kan zijn. Dit alles geserveerd op een zachte, chewy taco. Een prima geheel.

Mini Malai Köfte. Alweer een goede, kruidige gang met een eigen karakter. Het cassave hapje is mooi krokant en heeft een stevige structuur. De saus is romig en mild met een zacht-zoete pittigheid; daarbij het contrast van de fris-zure vegan yoghurt. Fijn zoveel smaken en kruidigheid. Aantrekkelijk om te zien ook, een geslaagd gerecht.

Phò Chay. Wat een heerlijk kruidige geur! De bouillon zelf is zacht van smaak en mooi hartig. De noodles zijn neutraal, de hele blaadjes thaise basilicum zijn geurig en smaakvol, de paksoi vers en beetgaar. De gefrituurde oesterzwam in het midden van de bowl is getopt met een wat zoet en kruidig sausje. Dat is fijn, want hoewel de bouillon aangenaam hartig is, ervaren we het gerecht als net iets vlak. Mogelijk door een disbalans in de hoeveelheid noodles ten opzichte van de overige onderdelen. Dat de heerlijk thaise basilicum ongesneden is en je dus óf een heel blad óf niets daarvan op je lepel krijgt, versterkt dat een beetje. Datzelfde geldt voor de overigens uitstekend, hele oesterzwam. Het is net niet helemaal makkelijk om de diverse smaken van dit gerecht gecombineerd in één hap in je mond te krijgen. Dus, goede onderdelen en een prima combinatie. Voor ons misschien net iets anders samenstellen of opdienen en dan is ook iedere hap van dit gerecht een echte topper. (Zie foto bovenaan.) 

Dessert. We delen verder: de Matcha pannenkoekjes met maple syrup, vanille-ijs en pistachenootjes en de speculoos-cheesecake. De laatste vinden we lekker zoet maar qua smaak of textuur iets minder uitgesproken. De pannenkoekjes zijn smakelijk, het ijs is mooi glad en heerlijk romig en de pistachenootjes brengen knapperigheid en een interessant contrast. Een blij dessertje.


Conclusie van ons bezoek aan New Vegas 

New Vegas is een wat kleiner, sfeervol veganistisch restaurant met een relaxte sfeer in hartje Haarlem. Het schijnbaar wat herkenbare menu brengt mooie verrassingen. De gerechten zijn namelijk goed samengesteld en echt lekker waarbij bewerkelijke kooktechnieken worden toegepast. Wat geserveerd wordt is vers, verzorgd, gevarieerd en interessant. Een inspirerend voorbeeld van volwaardig uit eten maar dan veganistisch. De prille lentelucht voorspelt dat hun terras binnenkort weer opengaat. Dan kun je ons daar zeker vinden.

Karen
18 april 2024

 

Waarom heeft New Vegas de waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees hier onze motivatie.

 

Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.

Meer recensies