GYS: ongedwongen genieten van 100% biologisch vega(n) comfort food
Genieten van een goede borrel? Of liever helemaal opgaan in verschillende gangen? Bij de twee vestigingen van restaurant GYS in Utrecht kan en mag het allemaal. Het 100% biologische restaurant is gespecialiseerd in veganistisch, vegetarisch en glutenvrij comfort food, met comfort in de breedste zin van het woord. In het restaurant waait een wind van ongedwongenheid, ontspanning en natuurlijk de meest smakelijke aroma’s. Genieten!
Bediening & publiek
Op het begin van een vroege avond lijkt GYS de rust zelve. Natuurlijk is er de constante stroom aan take-away bestellingen die worden opgehaald en een aantal late lunches die worden afgerond. Maar er zijn bij binnenkomst nog geen avondgasten in het restaurant. Het biedt de gelegenheid om me rustig in de ongedwongen sfeer van GYS onder te dompelen en de menukaart in me op te nemen. Naarmate de avond vordert, wordt take-away ingeruild voor dining-in. De rust vloeit over naar de gezelligheid van rumoer. Binnen en buiten verzamelt zich een gemengd gezelschap totdat het restaurant helemaal vol zit. Er wordt feestelijk geproost door vrienden, een vorkje geprikt door stelletjes en in stilte genoten door een ietwat oudere garde. Iedereen kan zich vinden in de boodschap van GYS: 100% biologisch en vega(n) is voor alle leeftijden, samenstellingen en gelegenheden. De drukke afwisseling tussen afhaalbestellingen en gasten in en buiten het restaurant vereist een goede organisatie en dat lijkt de bediening zonder problemen te kunnen handelen. Chapeau!
Interieur & sfeer
In de Voorstraat te Utrecht is er altijd wat te beleven. Het krioelt er van bijzondere initiatieven en creatieve mensen. Achterin gelegen dient GYS als de hekkensluiter van deze gezellige mengelmoes. Het hoekpand van GYS heeft prachtige bogen met grote ramen. Door het gebruik van hout in combinatie met de mint- en opaalgroene tinten die steeds terugkomen, gebeurt er bij GYS niets te veel, maar zeker ook niet te weinig. Een opaalgroene muur trekt de aandacht met een klassiek koffiezetapparaat, plantjes en servies van natuurtinten. De muur grenst aan een klein stukje open keuken. De kleine opening naar de keuken is voldoende om regelmatig verrast te worden door veelbelovende geuren. Deinzend op de jazzy achtergrondmuziek raken mijn tafelgenoot en ik geen seconde ongeboeid terwijl we op ons eten wachten.
Menu Restaurant GYS Utrecht
Op de menukaart van GYS staat de ene na de andere lekkernij. Het is zo’n kaart waarvan je het liefst alles wilt proberen. De kaart bevat zowel ontbijt, lunch, diner en dessert. Daar word ik altijd erg gelukkig van, maar het maakt de keuze er niet makkelijker op! De borrelplank en de proeverij van voorgerechten geven in elk geval voor deze gangen een goede oplossing. De verschillende hoofdgerechten zijn eigenlijk een verzameling aan wereldkeukens: van Aziatische Phó Ga, tot Engelse Fish & Chips en een Italiaanse Romanesco risotto. Het gerecht waarvoor bijna alle klanten terugkomen? De kapsalon met tempeh, zoete aardappel en chilimayonaise. Leuk is dat de kaart van GYS met het seizoen mee veranderd. Dat maakt je ervaring exclusief, en zo schuif je steeds aan bij een nieuwe GYS!
Wat het dessert betreft schieten woorden bijna tekort. Niet alleen kent de menukaart een sectie met nagerechten, ook is er een aparte kaart voor GYS’ gloednieuwe vegan patisserie. Denk aan vegan snickers, matcha chocoladetaart, carrotcake balls en millionaire’s shortbread. Gelukkig is daar ook voor het nagerecht een oplossing: met het grand dessert mag je genieten van een samenstelling aan toetjes. Het is een absolute must om hier plek voor te bewaren.
Ervaring
Bij een diner hoort een feestelijk openingsdrankje: “kefir” champagne. Het lijkt een ondenkbare combinatie, maar niets in minder waar! Het drankje lijkt op frisse champagne, maar dan met een zachtere bubbel. De champagne wordt gemaakt van dezelfde melkbacterie als kefir, waardoor het drankje belangrijke probiotica bevat die goed zijn voor je darmen. Fijn zo voor het eten!
Bij GYS draait alles dus om comfort food. Stuk voor stuk herkenbare gerechten, maar dan met een GYS-twist. Het feit dat alle gerechten 100% biologisch zijn maakt de gerechten een stuk intenser van smaak. Op de borrelplank ligt onder andere een zelfgemaakte kruidenboter en een zelfgemaakte muhammara gemaakt van paprika en aubergine. Beide geven een heerlijke smaakervaring en de muhammara is absoluut één van mijn favoriete GYS creaties! Naast de spreads is de borrelplank rijkelijk gevuld met andere lekkernijen. De meeste hapjes zijn gefrituurd en daarvoor wordt gebruikgemaakt van glutenvrij bierbeslag. Dat proef je niet, maar is wel een leuk weetje! Mijn favoriet? De buffalo wings van bloemkool met een pittige saus. De perfect bereide bloemkool – niet te hard en niet te zacht – is een kunst, maar dat heeft GYS absoluut in de vingers. Het knapperige randje maakte de wings helemaal af!
Afhankelijk van je keuzes biedt GYS de mogelijkheid een goede balans in je diner te vinden. Na de ietwat zwaardere borrelplank vinden wij het bijvoorbeeld fijn om door te gaan met een lichter hoofdgerecht. Daarom kiezen we voor de twee nieuwste gerechten van de zomerkaart: Phó Ga en Gado-Gado. De Phó Ga is een noedelsoep met een heerlijk, herkenbare Aziatische smaak van limoen, chili, munt en Thaise basilicum. De absolute pronkstukken van dit gerecht zijn de oesterzwammen en shiitake. Bij de Gado-Gado valt direct op dat er niet bespaard is op de zelfgemaakte satésaus. Een pluspunt als je het mij vraagt! Hoewel Gado-Gado een standaard set aan ingrediënten kent, werden we bij GYS ook verrast met extra ingrediënten zoals bataat chips, een vegan omelet en een nasi on-the-side. Super lekkere smaakcombinaties die ervoor zorgen dat je zeker niets te kort komt.
Het dessert… ik heb het er al even over gehad, maar eigenlijk moet je echt zelf gaan proeven! Want, wat een blijdschap als het Grand Dessert – een mega plank bomvol lekkernijen – jouw kant op komt! Ideaal, want zo kun je overal wat van proeven. Sidenote: het is belangrijk dat je van chocolade houdt, want alle dessert worden gemaakt met of van chocolade. Al dat lekkers van chocolade (o.a. matcha brownies) wordt vergezeld door vanille-ijs, crunchy nootjes, verschillende sausjes en een stukje gekarameliseerde banaan. Mijn persoonlijke favoriet was trouwens de heerlijk, smeuïge Millionaire’s shortbread, wat een feest!
Conclusie
Een bezoekje aan GYS is een verrassende en ontspannen ervaring. De eigenheid van de herkenbare, verantwoorde gerechten is bijzonder en bij ieder gerecht word je getrakteerd op een prachtig kleurenpallet en diverse smaakexplosies! De ongedwongen sfeer in het restaurant, de openheid van de bediening en de creativiteit van de buurt springt over op iedere gast. Het is dan ook merkbaar dat iedereen van zijn/haar avond genoot! Het allerleukst is misschien wel dat de GYS ervaring nooit gaat vervelen. Omdat de kaart hier smaakvol met de seizoenen mee verandert. En ook omdat je voor verschillende gelegenheden bij GYS terecht kan. Of je nu wakker wil worden met een ontbijtje, jezelf trakteert op een zoete lekkernij, proost op het weekend of uitgebreid van een 3-gangen menu komt genieten, GYS is de plek!
Dit is waarom de restaurants van GYS ‘goud’ hebben
https://lekkervega.nl/provincie-restaurant/utrecht/restaurant-gys-utrecht-locatie-voorstraat/
Restaurant GYS – Voorstraat 77, 3512 AL Utrecht – https://gysutrecht.nl/
https://lekkervega.nl/provincie-restaurant/utrecht/restaurant-gys-utrecht-locatie-amsterdamsestraatweg/