Conclusie van ons bezoek aan restaurant De Veganees
Uitgesproken en gebalanceerde Aziatische smaken daar zijn ze echt heel goed in bij Veganees! Een aanwinst voor vegetarische/veganistische restaurantbezoekers. Bestel gewoon 3 gerechtjes per keer en bestel bij als het op is, dan blijft de kwaliteit optimaal. En voor ons graag nog een extra schepje service, dan komen we nog een keer genieten.
Soms verheug ik mij echt op een diner. Wat ga ik kiezen, hoe zou het smaken. Zo ook bij het inzien van de menukaart van Veganees (Amsterdam) op internet. Allemaal oosterse hapjes, dus uitgesproken en gelaagde smaken. Dol op, zin in, lekker lang tafelen!
Mede-eigenaar Lennart Zwietering besefte al jong dat wij echt een beetje anders met de wereld om moeten gaan, willen we met zijn allen een prettige toekomst tegemoet. In Azië ontdekte hij dat veganistisch eten moeiteloos heerlijk kon zijn. Bomvol verschillende en intense smaken; eten dat voldoening geeft. In creatief en inspirerend Berlijn zag hij véél vegan-aziatische restaurants. Die waren er in Nederland nog niet. Hij had zijn gat in de markt gevonden.
Dat hun kaart veganistisch is benadrukken ze niet. Je wordt gewoon uitgenodigd: ‘Kijk eens hoe lekker bloemkool is, proef eens hoe fantastisch deze paddenstoelen smaken.’ Er zijn ook nauwelijks vleesvervangers op de kaart, er hoeft namelijk niets vervangen, want je mist niets. Vegan eten omdat het gewoon hartstikke lekker is.
Zij kozen voor een shared dining concept, streetfood stijl, met hier en daar wat fusion elementen (kimchi kroketjes bijv.). Hun formule bestaat eruit dat je verschillende hapjes bestelt die verspreid over de avond worden geserveerd. Een aantal klassiekers staan vast op de kaart die om de 6 maanden wisselt. Hun inspiratie halen ze uit kookboeken, door zelf uit eten te gaan en, echt heel naar, door in Oosterse landen te reizen en eten.
De Ervaring
Veganees blijkt een goed ingedeeld groot restaurant met verschillende vormen tafels, stoelen en banken waarbij een centrale bar de ruimte prettig breekt. Warme en vrolijke kleuren, het voelt er relaxt en knus. Er is een gevarieerde kaart met ook allerlei aantrekkelijks te drinken. Bijv. matcha mint iced tea, home made soda, de kombucha drankjes van Kraanvogel. Tevens een goede en uitgebreide (locale) bier en wijnkaart met voldoende non-alcoholische opties.
We kozen, na vrolijk wikken en wegen: Korean fried cauliflower, Gyoza, Kimchi Kroketjes, Sticky tofu- en Crunchy tempeh bun, Gado Gado salade, Indonesische rendang met kokosrijst, Kroepoek. Omdat we bewust wilden proeven en ook foto’s wilden maken vroegen we erop te letten de hapjes met pauzes te serveren. De serveerster gaf aan dat de keuken geen mogelijkheden had hun routine aan te passen maar dat het af en toe iets serveren hun ding was. Helaas stond binnen no-time al het eten in één keer op tafel, alles… Dan heb je inderdaad een aantrekkelijke tafel vol lekkers. Het nadeel is dat gerechten koud worden en dat heeft echt een effect op de smaak en de structuur van het eten. Ook mis je de lol van ‘weer een nieuw hapje op tafel, nog een ronde’. Jammer.
Smaken hebben ze hier echt goed onder de knie! Zo is de bloemkool perfect: zacht van binnen met krokante stukjes korst, vol kruidig, licht pittig en mjammie zoet-zurig. De kimchi kroketjes hebben een brede, mooi romige, smeuïge en hartige smaak, met een fijn lange nasmaak en een lekker dun en vettig knapperig korstje. De mild zurige veganaise past daar perfect bij.
De rendang van jackfruit is onze favoriet. Stevig op smaak, prima combinatie van zoet, kruidig en pittig. De structuur van de jackfruit is misschien net iets te zacht maar de ingemaakte fris knapperige groente die erbij geserveerd worden halen dat op. De sticky tofu bun vinden we wat vlak. De tempeh bun komt met lekker veel kimchi, wordt daardoor pittig en fris, een knapperig fijne combinatie met het prima klef zoetige broodje.
Misschien komt het door de volgorde van eten (we hadden al veel uitgesproken smaken achter de kiezen) maar we missen flavour bij de Gyoza die met een sojasaus geserveerd wordt. Bij de kroepoek komt een fijne, zoete en breed kruidige mango chutney. De salade van spinazie, edamame en mandarijn heeft lang bij ons op tafel gestaan waarbij, ook door de ruime hoeveelheid dressing, de groente slapper is geworden. Maar, wederom, prima op smaak.
Tijdens de avond wordt regelmatig gevraagd of we nog wat willen drinken maar we blijven lang zitten met lege schaaltjes en een vieze tafel. Het vriendelijk personeel was daar -tijdens ons bezoek- minder alert op.
Conclusie
Uitgesproken en gebalanceerde Aziatische smaken daar zijn ze echt heel goed in bij Veganees! Een aanwinst voor vegetarische/veganistische restaurantbezoekers. Bestel gewoon 3 gerechtjes per keer en bestel bij als het op is, dan blijft de kwaliteit optimaal. En voor ons graag nog een extra schepje service, dan komen we nog een keer genieten.
Waarom heeft Restaurant De Veganees waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie
Rechtstreeks naar de website van De Veganees
Meer recensies