­­Restaurant De Waaghals, Amsterdam | recensie

Conclusie 

Mooie, verrassende, zorgvuldig samengestelde en heerlijke gerechten met een luxueuze uitstraling in een ontspannen, vriendelijke en deskundige omgeving. Genieten … Een bezoek meer dan waard!

De Ervaring

Op een mooie, warme septemberavond aten we bij restaurant De Waaghals in Amsterdam. Dit volledig vegetarische/veganistische restaurant is gelegen in een groene, rustige straat in de Frans Halsbuurt en heeft een ruim terras. Opgericht in 1981, als 1 van de eerste vegetarische restaurants in Amsterdam, is dit bedrijf in 2019 overgenomen door Eva en Martijn de Haas-(van Breevoort). Eva zet hiermee het restaurant, waar haar moeder medeoprichtster van was, voort. In haar jeugd kwam zij al vaak in de keuken, het vak van restaurateur past haar helemaal.

Op de koksopleiding ontmoette zij Martijn die van jongs af aan kok wilde worden en op zijn 14de al in de keuken van een restaurant te vinden was.  Zij bleken een droom te delen: een fine-dining restaurant met een verrassingsmenu, gebruik makend van seizoensproducten. Na een grondige verbouwing, waarbij de keuken en het eetgedeelte volledig werden vernieuwd, Corona, een verhuizing en de geboorte van hun eerste kind, bestaat het huidige concept uit een verrassingsmenu van 3 of 4 gangen. Hiermee kan snel ingespeeld worden op beschikbaar komende seizoensproducten en wordt verspilling tot een minimum beperkt. Per maand worden 1 a 2 gerechten gewijzigd, ieder gerecht staat ongeveer 2 tot 3 maanden op de kaart.

Eva: “Ik hou van het creatieve proces van vegetarisch koken. Het vraagt iets extra’s om verrassende en byzondere gerechten van hoog niveau te ontwikkelen. Om te zorgen dat het gerecht klopt, alle smaken en structuren aanwezig zijn, er balans is. En een gerecht moet er natuurlijk ook gewoon prachtig uitzien.”

Martijn: “Wij gebruiken door ons geteelde kruiden en bloemen en hebben gekozen biologische en natuurwijnen te serveren. Over alle elementen van het restaurant denken we na. Zo geven onze stoffen servetten een gevoel van luxe en met ons sierlijk vormgegeven bestek eten klanten langzamer en daardoor proeven zij bewuster.”

Eva: “Iedere dag ga ik met plezier naar mijn werk! In de keuken wordt veel gelachen en hard gewerkt. Dat zie je terug in onze mooie, liefdevolle gerechten. Het bedienend personeel is kundig en goed getraind. Zij weten zich door ons gewaardeerd en de gast ervaart dat middels de fijne, ontspannen sfeer in het restaurant.”

Sfeer en interieur van restaurant De Waaghals

Het verzorgde interieur met rustige kleuren en groene planten, de houten tafels met de stoffen servetten en fraai vormgegeven bestek, de prettige muziek met juiste volume nodigen uit om te ontspannen en te genieten. Het personeel is vriendelijk, kundig en attent, legt gerechten duidelijk uit en beantwoordt al onze vragen.

Menu van restaurant De Waaghals

We kiezen voor een viergangen vegetarisch en een viergangen veganistisch menu … Lekker samen delen en proeven! Er is een uitgebreide wijnkaart met biologische en/of natuurwijnen. Wine-pairing per afzonderlijk (of alle) gerechten is mogelijk. Er zijn diverse aantrekkelijke non-alcoholische cocktails. De oranje wijn waarvoor wij kiezen is mooi en apart van kleur, met aroma’s van vanille, amandel en gedroogde abrikozen … Genieten!

Brood / Amuse

Krokant en sappig zuurdesembrood met vadouvan-boter en tapenade. Koekje van rode linzen, crème van zoete aardappel, zoet-zure paarse wortel en bieslook.

Voorgerecht

Veganistisch: tartaar van aubergine met broodkruim, basilicummayonaise, zoetzure komkommer, gefrituurde kappertjes en een vinaigrette van selderij en basilicum (foto hiervan bovenaan artikel).
Vegetarisch: in wijn gegaarde en gebrande venkel met sinaasappel, crème van gerookte geitenkaas, venkelcress en bloemen.

Voorgerechtjes vega en vegan bij restaurant De Waaghals in Amsterdam

Tussengerecht

In een beslag van kokos, specerijen en chili gefrituurde oesterzwam met een romige currysaus en gel van mango en bergamot, getopt met koriandercress en bloemen.

Hoofdgerecht

Veganistisch: een lasagne van geroosterde courgette en zwarte bonenstoof onder een tuille met een citroenmayonaise, gepekelde radijs en oost-indische kers met een schuimige saus van pompoenpitten.
Vegetarisch: een torentje van geroosterde polenta, geroosterde vleestomaat en gekarameliseerde ui gevuld met een crème van zwarte knoflook en een beurre blanc saus met groene kruiden olie en edamame, doperwtjes en zeekraal.

Dessert

Veganistisch: compote gerookte ananas, kokoscrème, fruitige gel van roze peperbes, granita van mint en limoen en een crumble van kokos.
Vegetarisch: rozemarijn cakeje met duindoornbes custard, ijs van zwarte sesam met crumble en krokantje van duindoornbes.

 

Recensie restaurant De Waaghals

De gerechten komen in aangenaam rustig tempo, zijn met veel zorg opgemaakt en zien er prachtig uit. Alle borden zijn slim samengesteld, de verschillende elementen zorgen voor een gebalanceerde smaak, de verschillende structuren houden de gerechten spannend en verrassend. Er wordt bewust gebruik gemaakt van technieken en contrasten. De portiegrootte was prima, we waren naderhand voldaan maar voelden ons licht en absoluut verwend.
De verschillende gerechten brengen uiteenlopende smaken en nieuwe ervaringen. Zo is het voorgerecht met aubergine zacht en romig, met daarbij het (zoutige) knapperige contrast van de kappertjes en broodkruim naast de zoetzure komkommer. Het kruidige van de vinegraitte maakt het gerecht af. Op deze, zorgvuldige en slimme wijze zijn alle gerechten opgebouwd! Zou je heel soms een element misschien net iets willen aanpassen, als geheel kloppen de gerechten helemaal. Het voert te ver ze hier allen in detail te bespreken … We vonden alle gerechten echt heel lekker, prachtig om te zien en genoten van de variatie.
De desserts verdienen extra vermelding. Aangenaam verrast waren we over de keuze om het anders te doen dan ‘zoet met zoet en zoet’. De desserts zijn opvallend, met prettig kruidige of frisse tonen. Door de milde zoetheid vullen alle herkenbare en verschillende onderdelen elkaar aan tot een heerlijk geheel. Voor ons de prettige ervaring van iets nieuws.

Conclusie 

Mooie, verrassende, zorgvuldig samengestelde en heerlijke gerechten met een luxueuze uitstraling in een ontspannen, vriendelijke en deskundige omgeving. Genieten … Een bezoek meer dan waard!

 

Waarom heeft Restaurant De Waaghals waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie

 

Rechtstreeks naar de website van Restaurant De Waaghals
Meer recensies

Lees ook deze nieuwsberichten

Blogs

Kom in actie!

Je kunt er hoop en inspiratie uit putten: de toekomst van ons voedsel wordt niet bedreigd door de…
Lees meer