Tijdens de Nijmeegse vierdaagse liepen Nathalie Geijtenbeek en Erik Munneke tegen restaurant GEIJT in Otterlo [sinds begin 2025 gevestigd in Ede – red.] aan. Nou ja, niet letterlijk natuurlijk, maar daar werden wel de contacten gelegd waardoor zij nu het restaurantgedeelte in Ontbijthotel Kruller runnen; GEIJT is hier gevestigd. Ze zijn net zes weken open en hebben de bestaande locatie wat aangepast. Verfje hier, stofje daar; aan de grote bar voegden zij een kookunit toe. Zo zien de gasten Erik koken en proeft hij de sfeer van de avond. Voorafgaande aan de opening hielden zij verschillende testdiners, met 20, 30 en ook 40 personen. Slim, zo konden zij alle onderdelen van de avond perfectioneren. Leek het aanvankelijk bijvoorbeeld een tof idee dat Erik aan tafel gerechten uitserveert, in de praktijk willen mensen dan even een praatje maken. Begrijpelijk, leuk, maar als de pannen staan te pruttelen kan dat eigenlijk niet.
Tijdens deze try-outs vroegen zij om feedback op hun gerechten. Dat leverde, in ongeveer gelijke delen, de volgende input op: ‘perfect, precies goed van smaak; mag her en der iets minder uitgesproken; mag her en der iets meer uitgesproken.’ Hun conclusie: we zetten gewoon onze eigen handtekening op de gerechten; we koken volgens onze eigen identiteit. Voor hem betekent dat het her en der toevoegen van een gekkigheidje. Iets wat net verrassend maar toch toegankelijk is. Want van dat proces, die zoektocht tijdens het creëren van gerechten, krijgt hij super veel energie.
Dit stel kiest kwaliteit boven kwantiteit, waarbij het voor hen vanzelfsprekend is dat gasten het restaurant volledig voldaan verlaten. Want uit eten gaan is niet alleen je maag vullen. Het is ook ontspanning, verwennerij, plezier en samenzijn. Als recensent dacht ik: ‘misschien is uit eten, op de juiste manier opgezet en uitgevoerd, ook een soort voeding van de ziel.’
Locatie, Inrichting en Menu van GEIJT
GEIJT ligt bij moment van ons bezoek mei 2024 in Otterlo, in de buurt van Ede, vlakbij nationaal Park De Hoge Veluwe en het Kröller Möller museum. Het is een ruim opgezet restaurant met een mooie houten vloer, speelse zwarte lampen, groene planten die wat liefde willen en een grote bar. Het diner bestaat uit een vast viergangenmenu dat iedere twee maanden wisselt. In principe vegetarisch/veganistisch, met de mogelijkheid vooraf vlees of vis bij te bestellen.
Drinken
Tepache. Gemaakt van wild vergiste appel en peer. Het heeft een beheerst gefermenteerde smaak, mild zoet, kruidig en met een fijn zacht bittertje. Lekker en prettig! Groene ijsthee. Oh, ja, dit is zelfgemaakte groene ijsthee. Puur. Nog een smaakje erbij maakt het net iets interessanter misschien.
Amuse en Brood
Tartelette met kimchi, tofucrème en oxalis. Knapperig cupje met een vulling die kruidige, gerookte, gefermenteerde en behoorlijk pittige smaken brengt. Goed. Zonnebloempittentempé, crème van gist, lavas. Lauwwarm geserveerd; gezien de temperatuur en zachtere smaak hadden we dit als eerste willen eten. De tempé is misschien net wat droog. Een lekker hapje comfortfood.
Zuurdesembrood van Joris: ‘Houthakker’ en ‘Granen en Zaden’. Opgeklopte geitenboter met kruidenolie en gedroogde korenbloemen. We zijn fan van Jorisbrood. Zijn ‘Houthakker’ is zuurdesembrood van tarwe met de volle smaak van rogge, gegarneerd met maanzaad. Voor ons vrij zuur en wat droog. ‘Granen en Zaden’ is lichter van structuur, milder van smaak en heeft onze voorkeur. Er komt een superluchtige, romige, wat zoute geitenboter bij. Het kuiltje daarin is gevuld met een prachtig kruidige, frisse, groene olie. Het geheel is opgemaakt met gedroogde korenbloem. Een heerlijk geheel waarbij je in de nasmaak een zachte geitensmaak kunt herkennen.
Diner bij restaurant GEIJT
Voorgerecht
Rettich met radijs, eetbare bloemen, walnoot, tuile van zwarte knoflook, karnemelk-saus met citroenmelisse, lieven vrouwen bedstro bloemen. Wat een mooie presentatie! De rettich is gegaard, ingelegd en gerookt. Het brengt zowel hartigheid als ook een vleugje frisheid waarbij op het laatst een zacht en prettig bittertje naar voren komt. De mooie, krokante tuile heeft een vleugje zoet. De saus is heerlijk licht, frisromig en kruidig, erg lekker. De radijs en het walnootje brengen prettig knapperige structuren, de eerste zacht pittig, de tweede romig. Een gerecht met karakter waarin je de eigenheid van de kok proeft. Zeer geslaagd!
Tussengerecht
Witte asperges, zoetzuur mosterdzaad, gepofte Nederlandse granen, een velouté van daslook; koekje, bloemen en olie van daslook. Wederom prachtig gepresenteerd. Een donkergroene, mild schuimende saus met een zachte maar diep hartige, kruidige smaak waarin naast een vleugje knoflook ook iets zoetigs te proeven is. Het mosterdzaad brengt een fris contrast. De granen zijn krokant, stevig gezouten en hebben een iets nootachtige smaak. Het aspergeseizoen brengt altijd veel moois en blijs. Onze asperges zijn nog wat op zoek naar hun karakteristieke aspergesmaak en hebben een sappige structuur.
Het is een origineel gerecht dat ik moeiteloos ga onthouden en waarover ik in de toekomst ga zeggen: ‘Weet je nog dat we dat gerecht met die fantastisch groene saus bij GEIJT in Otterlo aten?’ Indrukwekkend dus!
Hoofdgerecht
Koolrabi, krokante aardappel met gistmayonaise en zwarte knoflook, prei, doperwtcrème, saus van shiitake. Een heel goed hoofdgerecht barstensvol umami! De kool is gegaard, flinterdun gesneden, vervolgens gestapeld en in de oven gebakken. Het heeft een perfecte garing en een fantastisch zoetzure, hartige smaak. Daarbij de zijdezachte romige doperwtcrème. De saus is intens hartig en bevat stukjes shiitake. De perfecte aardappelcarré is opgebouwd uit laagjes van één millimeter, flinterdun dus, rondom krokant, romig, waarbij de toppings de smeuigheid en zoete, complexe smaken van zwarte knoflook brengen. Alle elementen los smaken heerlijk. Gecombineerd smaakt het fantastisch. Supergoed dus.
Dessert
Rabarber, aardbei en venkel, rabarberijs, hazelnootcrumble en custard. Geen foto, want aan tafel wordt het gerecht overgoten met een superluchtige, romige custard die wat uitvloeit. Een heerlijk gerecht, maar niet fotogeniek. Je proeft het mooi frisse zuurtje van de rabarber en de kruidigheid van de venkeltakjes. De crumble is gemaakt met een vleugje kardemom dat interessant en heel smakelijk is. Het rabarberijs is uitstekend van structuur en smaak. Bij het voorgerecht wisten we het al, vanwege de technieken en de smaken, maar hier zeggen we het nog een keer tegen elkaar: ‘Deze kok kan heel goed koken.’
Bij de koffie:
Brokje Desemcake en Mini-Madeleine. De eerste prettig zacht en sticky, met de gebrande kruidige zoetheid van bruine basterdsuiker. Lekker. De madeleine is net wat donker en een tikkeltje droog.
Conclusie van het bezoek aan restaurant GEIJT
Nathalie en Erik, een jong stel met talent, visie en lef hebben kortgeleden in Otterlo hun restaurant GEIJT geopend. Ze serveren verrassende, indrukwekkende gerechten met karaktervolle smaken die een mooie herinnering achterlaten. Deze kok serveert verfijning; zowel in de presentatie als in de combinaties van de verschillende onderdelen van de gerechten die krachtige smaken hebben. Heel leuk en heel lekker! Wat fijn dat iedereen in Otterlo en omgeving nu naar een uitstekend vegetarisch restaurant. En wil jij of iemand in het gezelschap graag wat vlees of vis erbij? Dat kan hier ook.
Tekst & Foto’s:
Karen, 3 mei 2024