Dit wordt best een lange review. Want minder, daarmee zou ik het Lokaal echt tekortdoen. Dus mocht je snel willen weten of je bij het Lokaal moet gaan eten, scrol vlug door naar de beschrijving van de gerechten en de conclusie. Of hier het nog snellere antwoord: Ja, absoluut!
Want er zijn van die plekken waar je instant gelukkig bent. Dat je voelt: Zo moet het, daar moeten we met zijn allen naartoe … zo leven, zo werken, zo eten.
Dat overkwam en overviel onze communicatiestrateeg Erwin Polderman. De visie en werkwijze van Het Lokaal raakten hem. Bij het eten van de pompoensoep schoten de tranen hem in de ogen. Hij kreeg kippenvel … Letterlijk! En later, weer thuis na het diner, bleef hij wakker tot 3 uur in de ochtend. Geïnspireerd. Ideeën hoe Het Lokaal vanuit de Vegetariërsbond te ondersteunen, stuiterden door zijn hoofd. Want het Lokaal groeit, groeit hard en wil nog veel verder uitdijen. Met partners, projecten en klantaantallen. Dat alles met behoud van hun overtuiging: duurzaam, lokaal werken en leven is de enige weg voorwaarts. Dát willen ze uitdragen. Korte productieketens horen daarbij. Koken naar het seizoen en no-waste ook. Het Lokaal laat zien hoe we met zijn allen in deze wereld verder kunnen en moeten. En is daar ook zakelijk succesvol in! Dat is inspirerend en hoopvol. Ik denk dat Erwin daardoor geraakt was en er van alles ronddwaalde in zijn hoofd tot diep in de nacht.
Restaurant Het Lokaal
Het Lokaal is opgericht door Cor Holtackers en Rinke van ’t Holt en is voortgevloeid uit hun succesvolle initiatief tot een lokale streekmarkt. Binnen 8 jaar is Het Lokaal uitgegroeid tot veel meer dan alleen een succesvol restaurant. Een bakkerij, een winkel met duurzame en zoveel mogelijk biologische producten en een koffiebranderij zijn onderdeel geworden. Er wordt nauw samengewerkt met ongeveer 80 leveranciers. Bijna alle producten worden geproduceerd binnen een cirkel van 50 km rondom Amersfoort. En, als het van verder komt zoals sommige wijnen, dan wordt het duurzaam getransporteerd. Daarnaast zijn er allerlei samenwerkingsprojecten. Hun koffieprut wordt hergebruikt in een bedrijf dat er oesterzwammen op teelt. Die worden vervolgens weer geserveerd in het restaurant. Hoe leuk! Ook maakt Het Lokaal het eigen ‘Ik ben van Bier’. En ‘Nieuwe Stadswijn’ met een prachtig label waarop voor Het Lokaal betekenisvolle gebouwen in Amersfoort. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd: thema-markten, workshops koffiezetten en zuurdesembrood bakken bijvoorbeeld. Hoe er wordt (samen)gewerkt en wat ze aanbieden is indrukwekkend en omvangrijk. Want bovenstaande is geen compleet beeld van al hun activiteiten, producten, samenwerkingen en mogelijkheden. Dus lees hier lekker verder en snuffel daarna even rond op hun website.
Wij waren de gelukkigen die een vijf-gangen diner mochten proeven (2,3 of vier ook mogelijk), met 2 slokjes bijpassende wijn per gerecht. We waren helaas met de auto.
Het Lokaal ligt op een bedrijventerrein en heeft een groot terras. De inrichting binnen is warm en gezellig, een losse sfeer. Het interieur is lekker bij elkaar gesprokkeld. Daar hou ik van, je voelt je er gelijk thuis, ontspannen. En in die sfeer leveren ze vervolgens de kwaliteit van fine-dining. Dat is een fantastische combinatie.
Er is een grote open keuken en door metershoge ramen kijk je vanuit het restaurant direct de winkel in. Daar is ook de bakkerij. Veel mensen gaan daar na de maaltijd dat wat ze lekker vonden gelijk even kopen. In het restaurant wordt ’avonds een verrassingsmenu geserveerd (wo-zat). Hierin zitten wekelijks variaties en per 3 weken is er een totaal nieuw menu. Op die manier kunnen de koks hun creativiteit uitleven, worden producten uit de winkel gebruikt en worden ook allerlei restjes verwerkt. Tot kimchi, kombucha of poeders bijvoorbeeld. Maximale no-waste is het streven. Dagelijks zijn er nieuwe lunchgerechten zoals (hartige) taart, smoothies, salades en soep. Een ideale manier om prima producten die de houdbaarheidsdatum gaan naderen te verwerken. Het diner is veganistisch, maar het is mogelijk om er extra vlees/vis bij te bestellen. Twee boeren uit de omgeving van Amersfoort leveren dit vlees. Op deze manier is het Lokaal voor alle eters aantrekkelijk.
Ons diner bij restaurant Het Lokaal
Brood uit eigen bakkerij met walnootolie (uit Barneveld) en frisse, kruidige pompoenpitdip.
Amuse
Hoorntje van rode biet, gevuld met crème van bloemkool met een gel van paarse boerenkool en radijs-cress. Hierbij een non-alcoholische sprankelde Hophoutthee (geproduceerd in de Betuwe).
Dun, zoetig, knapperig hoorntje met superluchtige mousse met een zachte, pure bloemkoolsmaak. Heerlijk! Met een even heerlijke en bijzondere thee: bloemig, mild kruidig met een vleug licht zuur en zoet en een zachte kleine bubbel. We kochten gelijk een fles voor thuis want een echt lekker alcohol-loos drankje vind je niet zo vaak in de schappen.
Gang 1
Spinaziecrème met daarop 3 rolletjes van radijs gevuld met koolrabi-mousse (met citroen en tijm) met gebrande koolrabi en zwarte knoflook, geroosterde hazelnoot, diverse cressen en een vegan ‘kaas-schuim‘ van cashew en edelgist. Daarbij een cava brut van Neleman. Een Nederlands bedrijf met wijngaarden in de buurt van Valencia. Zij zetten zich enorm in voor biodiversiteit, maken veganistische en biologische wijnen en gebruiken hiervoor o.a. druiven van bijna uitgestorven rassen.
Gerecht heel mooi in balans met wat frisse zure en zoete tonen, met in de verte een zacht bittertje en mild hartig schuim. De zachte, neutrale elementen verbinden alle o.a. knapperige structuren tot een geheel. Een uitstekend gerecht met een perfect passende droge rosé, vol mousserend in de mond, met tonen van zoet, zuur en een hint van wine-gum/aardbei.
Gang 2
(Bijna) Helemaal pompoen! Crème van pompoen met citrusvruchten; geroosterde pompoen en pompoenpitten, soep van pompoen met pompoenolie en winterpostelein. De eigen wijn ‘Wijn met trots’ van Het Lokaal, die zij samen met Peters Wijndomein maken van een 100% Nederlandse Johaniter druivensoort die goed bestand is tegen het Nederlandse klimaat.
De soep wordt aan tafel uitgeschonken, zo’n handeling voelt altijd als speciale aandacht (voor klant en gerecht). Citrusachtig, zoetig en kruidig van smaak met vloeibare, crèmige, stevige én knapperige structuren. Een gerecht dat gewoon klopt. De geroosterde pompoen miste net iets zout, zodat wanneer je dat apart proeft de pompoensmaak iets frisser is. Maar je hoort het ook niet apart te eten eigenlijk… Zacht geurende wijn, met een fris zuurtje en een hint van grapefruit. Helemaal passend en fijn.
Gang 3
Tortelinni gevuld met aardappel, knolselderij en ui. Daarbij gesmoorde en gebakken cantharellen, saus van cantharel, geroosterde hazelnoot, gefrituurde salie en een schuim van peterselie.
Stevige sappige tortelinni met een wat neutrale vulling en pure smaak. De prachtig luchtige groene schuim van peterselie is stevig gezouten met een heldere peterseliesmaak, de verschillende bereidingen van cantharel brengen de umami met een zacht, glad en stevig mondgevoel. De salie is prima gefrituurd, alle smaak zit er nog in. Een echt mooi en lekker geheel.
Gang 4
Geroosterde knolselderij met een schuim van knolselderij, gebakken beukenzwampaddenstoelen, geroosterde wortelpeterselie met vadouvan kruiden, chips van schorseneer, met spitskool gevulde spitskool (met mosterdzaad), geroosterde ui met groentenjus en doperwt-cress. Gepofte aardappel met een salsa verde. Hierbij ‘Niels’, een wijn van Domain de Merlot. Deze merlot bevat 5 druivensoorten. Het wijnhuis aan de Rhône is in het bezit van een Nederlandse familie. Hun wijnen vernoemen zij naar de kinderen. Alle druiven worden met de hand geplukt in een gebied van 20 hectare.
De opbouw in een vegetarisch menu, naar steeds hartiger per gang, is soms een uitdaging. Daar moet je echt iets voor doen. De groentejus in dit gerecht doet dat en verbindt alle onderdelen met veel pure smaken met elkaar. Heerlijk! Ook hier weer een breed scala aan fijne smaken en verschillende structuren en bereidingen. Een prachtig opgemaakt gerecht ook. Ook zonder gepofte aardappel was het gerecht voor mij compleet. Goed passende lichte, soepele fruitige rode wijn met een breed aroma. Foto: zie bovenaan deze recensie.
Verrassinkje tussendoor: ijslolly van biet en salmiak … perfecte combinatie en perfect in balans!
Gang 5
Gepocheerde pastinaak, pure chocolade sorbet, schuim van koffie en karamel. Daarnaast een Nōla koffielikeur (gemaakt van cold-brew koffie en witte rum).
Heel leuk en creatief om een smakelijk en bijzonder dessert met pastinaak te serveren. De groente komt door de bereiding richting een stoofpeer structuur. Je proeft eerst duidelijk chocolade en dan een koffiesmaak in dit gerecht, heel mooi gelaagd. Mild zoete likeur met volle koffiesmaak, top.
Conclusie van ons bezoek aan restaurant Het Lokaal
We waren echt onder de indruk van alles wat het Lokaal is en biedt. Het bedrijf is opgezet vanuit een duidelijke visie: zo duurzaam en lokaal mogelijk. En daar blijken heel veel leuke en lekkere producten en samenwerkingen uit voort te komen. Diervrij fine-dining, in een relaxte warme sfeer, met prachtige creatieve seizoens-gerechten en uitstekend geselecteerde wijnen en tot slot ook nog charmante, vrolijke deskundige bediening… Heel erg tof, goed en echt inspirerend! Wij zijn absoluut fan en gaan zeker weer. En dan met het volledige team van de Vegetariërsbond / LekkerVega!
Waarom heeft restaurant Het Lokaal waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees hier waarom dat zo is.
Rechtstreeks naar de website van restaurant Het Lokaal