Kasvio staat op moment van schrijven op nummer 1 in de race voor de Gouden Pollepel 2024 (regio Utrecht/Amersfoort; momenteel 19 restaurants beoordeeld). Dit initiatief van het Algemeen Dagblad scoort allerlei restaurants, ook gelegenheden waar voornamelijk vlees en vis geserveerd wordt. Dat plantaardig restaurant Kasvio nu aan kop gaat is fantastisch! Het bevestigt dat kwalitatief hoogwaardig plantaardig eten mogelijk is en (h)erkend wordt.

Chefkok Mari Pitkänen gaat stralen als zij vertelt dat het restaurant een heel breed publiek trekt. Plantaardig eten is allang geen niche meer; een heel divers publiek geniet daarvan. Zij ziet ook veel geïnspireerde collega-chefs die uitstekend veganistisch kunnen en willen koken. Het ROC Amsterdam startte in 2022 de koksopleiding Plant Based Cooking. Dat laat zien dat de samenleving het belang en de mogelijkheden van plantaardig koken steeds meer omarmt. ‘Mooie ontwikkelingen,’ zegt zij.

De van oorsprong Finse Mari legt uit dat haar collega-chefkok Iines Råmark een hele belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van menu’s. ‘Iines is ook Fins, wij delen eenzelfde eetcultuurgeschiedenis. Wij voelen elkaar aan en daardoor gaat het creatieve proces van receptontwikkeling heel snel.’ Als voorbeeld noemt Mari het jaarlijkse Mid-Summer-Festival in Finland dat wordt geopend met een saunagang waarbij berkenblad wordt gebruikt. ‘Die gedeelde herinnering inspireert ons om een gerecht met berkenblad te maken. De ontdekkingsreis hoe je van gewone ingrediënten hele mooie gerechten kan maken, dat geeft ons zoveel voldoening en plezier.’

Mari heeft ervaren dat een duurzame keuze eigenlijk ook altijd de beste keuze is. Met de seizoenen mee koken en lokaal inkopen is kostenefficiënt. Personeel goed betalen is dat ook; mensen blijven dan graag bij je werken waardoor expertise binnen een bedrijf blijft en groeit. ‘Een restaurant is nooit van 1 persoon’, zegt Mari. ‘Dat is zo’n onzin, je kunt het enkel als goedwerkend team, samen. Sociale duurzaamheid is dus net zo belangrijk als duurzaamheid gericht op het milieu. Wat mij motiveert? Bij Kasvio heb ik volledige creatieve vrijheid, nieuwe smaken en combinaties creëren, daar gaat het mij om. En gasten weten dat te waarderen, beter kan niet.’

Kasvio vind je op een bijzondere en inspirerende locatie waar meerdere bedrijven gevestigd zijn, de Metaal Kathedraal in Utrecht (openingstijden Kasvio: donderdag t/m zondag; lunch op zaterdag en zondag).

Diner bij restaurant Kasvio

Drinken: Mandarijn-Venkel Kombucha. Bekentenis: ik heb minder smakelijke ervaringen met Kombucha en ben zeker geen liefhebber. Vanwege het gezondheidsaspect en de lofzang van velen blijf ik het proberen; moet ik het leren waarderen misschien, moet het groeien?

Tadááá … deze ervaring was helend! Het bestaat, ook voor mij, een echt lekkere Kombucha! Een duidelijke mandarijngeur, een lichte structuur met een minimaal bubbeltje; een subtiel zoete, wat kruidige citrus-smaak met het specifieke van Kombucha (maar dan gelukkig bescheiden), en een mooi vleugje bitter in de nasmaak. Voor het eerst in mijn leven kan ik oprecht zeggen: ‘Deze Kombucha vind ik lekker, passend bij mijn diner en ik bestel er nog één.’

Wildplukpesto, zuurdesembrood van Bakkerij Amadeus. Smaakvol, luchtig brood met een knapperige korst; wordt lekker warm geserveerd met daarbij een fantastische, hartige, kruidige, smeuïge pesto. Heerlijk, daar zouden we het liefst wat potten van aanschaffen om mee naar huis te nemen.

Brandnetelsoep. Een fluweelzacht, luchtig soepje met de milde smaak van brandnetel en raapstelen; de toegevoegde amandel-cashewnotenkaas geeft romigheid. Hierbij een perfect contrasterende, groene, wat grassige walnootolie met een mooi friszuur element. Een soepje dat echt heel goed is samengesteld en bereid, superlekker!

Een heerlijke brandnetelsoep bij mijn bezoek aan restaurant Kasvio in Utrecht

Tartaar en soep van koji-wortel, gebakken wortel, berkenblad parfait en oesterblad. De kracht van perfectie vermomd als eenvoud; een prachtig samengesteld gerecht. De tartaar, gemaakt van in zoutkorst gebakken wortel, is zacht kruidig met een natuurlijke zoetheid; de parfait is gemaakt van zure room op sojabasis en is weergaloos luchtig, wat romig en fris; het berkenbladpoeder voegt een wat groene smaak toe. De structuren zijn overwegend zacht, waarbij de koji-wortel en het oesterblad net de juiste stevigheid brengen. Beschrijven wat je proeft en uitleggen wat een gerecht met je doet is eigenlijk best moeilijk. Dit gerecht maakte dat ik achteroverleunde om vervolgens moeiteloos te verdwijnen in een soort wolk van zachte smaken die een perfect geheel vormen; een gerecht dat je moeiteloos in het hier en nu van proeven brengt. Zo lekker, zo in balans, zo goed.

Witte en groene asperges, ravioli gevuld met amandelkaas en courgette-groene aspergeroomsaus. Vanaf het bord stijgt een pure aspergegeur op. Er zijn zowel gerookte als ingelegde en dus knapperige, wat fris zure asperges. De beetgare, eigengemaakte ravioli zit vol zacht kruidige hartigheid en de romige saliebotersaus verbindt alles. Dit gerecht is wat minder fotogeniek maar fantastisch van smaak!

Koffie geglazuurde pruik- en oesterzwam, doperwten met geconserveerde citroen, krieltjes. Bij het lezen van de menukaart werd ik reuze nieuwsgierig naar dit gerecht! En het blijkt uitstekend! Intens hartige en sappige zwammen met de de structuur van zacht draadjesvlees waarin de diepe smaak tot de laatste kauwbeweging vol aanwezig blijft, echt heerlijk. Daarbij een vleugje zoetheid van de beetgare boontjes, een vleugje zuur van de saus die gemaakt is met silken tofu en ingemaakte citroen, en tot slot de aardappeltjes die een romige en wat stevige basis vormen. Een uitstekend hoofdgerecht waarbij het ons echt moeite kost het bord niet af te likken. Dat lukte gelukkig, omdat we wel even met onze vingers de laatste restjes opvegen.

koffieg eglaceerde pruik en oesterzwam van restaurant Kasvio

Gefermenteerde witte bonen, haver-hazelnootmelk, krokantje. Wederom een intrigerend gerecht; van tevoren was ik benieuwd, geen idee hoe het ging smaken. Die verrassing is leuk! Het blijkt een perfect tussengerecht, de overgang van hartig naar zoet; een kalmerend gerecht als het ware. De luchtige witte-bonencrème heeft een heel klein korreltje, een mooi zuurtje zoals in milde yoghurt, is licht gerookt en zoutig. In het perfect luchtige, ongezoete schuim herken je duidelijk hazelnoot, heel mooi. Het krokantje is knapperig en nootachtig, gemaakt met miso en dus wat hartig. Tot slot wat gefermenteerde zwarte bessen voor een fris element. Een heel goed gerecht.

gefermenteerde witte bonen pre-dessert bij restaurant Kasvio

Kamille-espuma, rabarbersorbet, amandel-botercake, rozemarijncrumble en aardbei. Wat is de direct herkenbare, heldere en frisse smaak van rabarber toch lekker. Het cakeje is wat stevig, zoet en boterig; de espuma vederlicht en gedecoreerd met vlierbloesem. De aardbei smaakt zoals een aardbei hoort te smaken: zoet en geurig. De crumble heeft een volle notensmaak met een vleugje kruidigheid. Een perfect uitgewerkt zomers gerecht, helemaal in balans, echt heerlijk.

het dessert van restaurant Kasvio

Bij de koffie: Er verschijnen twee blokjes die wat weg hebben van Turks fruit, maar dan niet gesuikerd en ook geen keurig blokje. Beetje chewy, mild zoet, grappig maar wat is het? Het blijkt met vlierbloesem en sleedoornsuiker op smaak gebrachte Kombuchazwam! Kijk, daarom ga je uit eten: nieuwe ervaringen, verrassingen!

Conclusie van mijn bezoek aan restaurant Kasvio

Kasvio in Utrecht is met stip binnengekomen in mijn persoonlijke top vijf van favoriete restaurants! Het is een uitstekend, volledig plantaardig restaurant dat interessante, indrukwekkende gerechten serveert die met veel kennis en kunde zijn samengesteld. Het menu zou ik omschrijven als verfijnd, vernieuwend, gevarieerd en gebalanceerd; het boeit, verrast en is superlekker. Kasvio is onderdeel van een opvallende locatie, een verbouwde kerk waarin verschillende bedrijven gevestigd zijn, omringd door een heerlijke tuin. Dat geheel heeft een vrije, wat hippie-achtige uitstraling waarbij het interieur en het menu van Kasvio dan weer superverzorgd zijn. Een restaurant dat je bij ieder nieuw menu wil bezoeken om te proeven wat ze nu weer bedacht hebben. Mijn mening? Die Gouden Pollepel gaan ze winnen, en dat is helemaal terecht!

 

Karen,
30 mei 2024

 

LEKKER VEGA Keurmerk ‘Goud’ voor restaurant Kasvio

Lees hier waarom restaurant Kasvio LEKKER VEGA Keurmerk in de waardering ‘Goud’ heeft.
Reserveer nu direct een tafeltje bij Kasvio.

Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.