Sjuut heeft een Groene Michelinster en verdient dus een uitgebreide recensie. Heb je daar geen tijd voor? Scrol dan even snel naar de conclusie!
Introductie restaurant Aan Sjuuteeänjd (Sjuut)
Verliefd geworden, getrouwd en een gezamenlijke droom achterna: een eigen restaurant! Daartoe kochten Jean en Sonja Thoma vele jaren geleden een vervallen boerderij in Limburg. ‘Lukt nooit, kan niet,’ riep iedereen om hen heen. Ze haalden hun schouders op en renoveerden de boerderij, eerst volgens monumenten-wetgeving. Daarna volgde een fikse verbouwing zodat aan alle horeca-regulering werd voldaan. Een proces van ongeveer drie jaar, bijna alles deden ze zelf.
Ongeveer 20 jaar later, in 2021, ontvangen zij als één van de eersten in Nederland een Groene Michelinster. Hoe krijg je dat voor elkaar? ‘Gewoon dóen,’ zegt Jean; ‘alles doen, ook al kan je het nog niet. En een beetje eigenwijs zijn, niet met de meute mee.’ Want hij is geen kopieer-kok, bijna alle gerechten verzint hij zelf en zijn inspiratie is nog lang niet op. Dit stel geniet ervan samen de lat steeds een beetje hoger te leggen; van het verrassen van gasten trouwens ook.
Hun menu heeft zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld. Jaren geleden alweer, tijdens een vakantie in Italië, viel het hen op dat zij overal lokale producten aten. Dat was lekker, logisch en heel inspirerend. Dat gingen zij ook doen! Niet van de ene op andere dag natuurlijk, geleidelijk aan. Ze bouwden relaties op met boeren in de omgeving, vonden streekproducten en ontwikkelden gerechten: steeds nadrukkelijker werd duurzaamheid daarbij richtingbepalend. Vegetarische gerechten, gemaakt van biologische producten, hoorden daar natuurlijk ook bij. Al deze ontwikkelingen maakten zij door in bourgondisch Limburg waar véél en vlees, hartelijkheid en gezelligheid bij elkaar lijken te horen. Tegenwoordig komt een groot deel van hun klanten uit de Randstad. Voor een paar dagen Limburg en een vakantie in eigen land: natuur, cultuur en een indrukwekkend diner bij Sjuut.
Hun instelling van ‘gewoon dóen’ leidde tot de aanleg van een eigen pluk- en moestuin; deze laatste is 500 vierkante meter groot. Ze bieden kruidenwandelingen aan en workshops ‘Koake in ein Loak’ (Koken in een Kuil). Hun kennis en ervaring brengen ze ook naar het buitenland. Jean is ambassadeur van de Erasmushogeschool Brussel; je kunt hem inhuren les te geven. Zo ging hij al naar Kroatië, waar hij demonstraties gaf hoe je plantaardige eiwitten kunt bereiden. Daar was men super enthousiast en ook super verbaasd over: dat je zo lekker kunt eten zonder vlees!
Sjuut is voor het diner geopend van donderdag t/m zaterdag; op zondag serveren zij een lunch. Hun verrassingsmenu (vier tot zeven gangen) biedt bij twee gangen de mogelijkheid vlees of vis te bestellen. De (biologische) wijnkaart is uitgebreid, er is een alcoholvrij drankarrangement.
Locatie & interieur van restaurant Sjuut
Sjuut is gelegen in het dorp Schinnen, in heuvelachtig Limburg. Het is een verbouwde boerderij met een prachtig massief houten plafond en een inrichting die het midden houdt tussen elegant en gemoedelijk. Het interieur brengt je gezelschapsdieren: eenden in alle vormen en maten. Want vroeger was dit het laatste huis van het dorp, het einde dus; op zijn Limburgs: ’t Ändj. Maar dit woord betekent ook eend en daarom maken deze dieren nu onderdeel van het interieur uit.
Diner bij restaurant Sjuut
We kiezen voor een vijf-gangen menu en delen een non-alcoholisch arrangement.
Brood en Amuses
Een knapperig Zuurdesembroodje, wat compact, met veel smaak. Een goede hoeveelheid zoutloze roomboter erbij, afkomstig van een boerderij in Reijmerstok; naar wens wat grof zout toevoegen. Er is ook een heerlijke olijfolie, speciaal voor Sjuut geperst door een kleinschalige, biologische boer in Umbrië.
Gemarineerde groentjes, humus en zadencracker. De humus heeft een volle groentesmaak en combineert heerlijk met de verschillende, ingelegde, zoetzure groenten die allemaal hun eigen karakter hebben. De dunne cracker, vol met zaden, is prettig gezouten en heeft een brede nootsmaak. Lekkere combinaties!
Kussentje met een puree van gerookte aardappelschil en kimchi van rode kool. Gepofte, wat dikke cracker, met twee zachtere structuren die frisheid en romigheid brengen. We denken: ‘iets meer smaak, iets minder cracker.’
Krokantje met aardpeer-tapenade en hangop van kleefkruid. Daar word je toch blij van, als je hoort dat je dit mag eten? Een interessant hapje! Een perfect dun cupje met daarop de bereidingen die wat romige pittigheid brengen, naast een hint van knoflook. Je bent blij als dit wordt aangekondigd en zeker blij als je dit eet.
Parelcouscous van wortel, wortelmarshmallow en gekonfijte wortel. Alweer ‘wow’ bij de omschrijving en aanblik van dit gerechtje. Zo leuk en technisch indrukwekkend, deze marshmallow. Je proeft zowel korrelige, zachte als steviger structuren met zachte zoetkruidige smaken. Erg mooi allemaal.
Aspergesoepje. Komt in een prachtig handgemaakt kommetje; een intense aspergesmaak, romig en toch luchtig. Heerlijk!
Drinken
Als aperitief een prosecco met een zelfgemaakte siroop van mei- en duindoornbes met salie. Kruidig van geur en smaak, met een hint van bitter en een prettig smeltend bubbeltje. Feestelijk en lekker. We delen een kombucha-arrangement en schakelen na het tweede drankje over op het sap-arrangement. Het eerste is voor ons te krachtig van smaak of te dik van structuur waardoor het bij de gerechten misschien eerder contrasteert dan complementeert. De sappen zijn qua smaak mooi in balans. Een appel-, peer-, lavendel-, vlierbloesemsap: geurig en fris zoet, met de verrassing van de aromatische lavendel, erg leuk. Een sap met biet, zeevenkel en kruidenthee van Wilderland: wat aards, zacht zoet en een beetje fris.
Voorgerecht
Crème van mierikswortel, carpaccio van koolrabi, gierst-sushi, chipjes van zoetwaterwier, cashewnoten-steentje, piccalilly, rammenas en kruiden. Schitterend, al deze kleuren en vormen op dit zwarte bord. Door de sappige, dunne laagjes koolrabi schemert de romige en subtiel pittige crème. De wierchipjes smelten in je mond. Het ‘steentje’ is indrukwekkend om te zien, fantastisch. Het brengt hartigheid, maar ook iets zoets en een lekker vleugje bitter. Bijzonder! Het steentje is omhuld met een gel van wortel en getopt met kaviaar van zeewier. De sushi’s hebben een fijne zeewiersmaak, de inhoud is wat vlak. De rammenas is heerlijk mild pittig, de piccalilly brengt wat zoetzure smaken. Het leukste is om een hapje te nemen met zoveel mogelijk verschillende onderdelen. Dan smelten als eersten de chipjes in je mond, vervolgens proef je de sappige koolrabi en aansluitend ga je alle kanten op in smaakbelevingen; dit terwijl het gerecht een geheel is en helemaal klopt. Memorabel.
Eerste Tussengerecht
Gegrilde venkel op een bedje van boekweit met tuinbonen, wortelsaus, puri met brandnetelpesto en een crunch van wilde kruiden. Wederom een beeldschone presentatie. De venkel is geroosterd, de saus van wortel en saffraan is heerlijk licht. Het heeft een zacht zoete kruidigheid; iets bloemigs ook. Dit gerecht heeft meerdere zachte structuren met daarbij de krokante, kruidige gevulde puri die een klein pepertje in de nasmaak heeft. De boekweit en tuinbonen geven een prettige steviger basis voor alle onderdelen en smaken. Wederom veel elementen en veel smaken die mooi samenkomen op je bord. Een met kennis opgebouwd verrukkelijk gerecht. Zie foto bovenaan deze recensie.
Tweede Tussengerecht
‘Balkenbrij’ van rode bietjes, gebakken asperges, gefrituurd lindeboomblad met een saus van Amsterdamse uitjes. De balkenbrij van boekweit en rode biet is gevormd tot een bolletje en perfect gefrituurd: krokant en zacht smeuïg vanbinnen; hierop wat reepjes biet. Het lindeboomblad is prachtig om te zien, doorzichtig groen, technisch perfect bereid, knapperig en neutraal van smaak. De saus heeft een fijne zoetzure frisheid. Dit gerecht heeft een duidelijkheid, een richting, en daarin een ‘eenvoud’, die ik als prettig ervaar. Ik weet wat ik proef: een mooi en lekker geheel met een leuke smaaktwist. Heel goed!
Hoofdgerecht
Knolselderij, tempé van Krombekbonen, falafel van zwarte bonen en seizoen-groenten. De Krombekboon is een oud Nederlands witte bonen ras, wat leuk dat daar tempé van gemaakt is. De structuur van de boontjes vind je terug, de smaak is zacht met een mooi vleugje bitter; een korreltje zout had erbij gekund maar de knolselderij brengt dat. Er zijn veel verschillende groenten; de falafel met hartige kruidigheid contrasteert prima. Er komt een lichte curry-saus bij, de verbindende smaakmaker. Ook hier veel verschillende onderdelen op je bord, prachtig opgediend. Ga je van dit gerecht Krom-bekken? Echt niet, Smile-bekken gingen we ervan!
Verrassing
We krijgen een mini-ijsje gepresenteerd. Spannend, want ik mag raden wat het is … Milde prestatiedruk dus. Appelstroop! Geproduceerd in het dorp! Wat ontzettend leuk, romigheid met de typische friszure appelstroopsmaak, perfect van structuur. Het is hun signature dish, dat begrijpen we.
Dessert
Taartje van wortel, gekonfijte wortel, mousse van erwt met munt en venkelijs. Wat ontzettend knap, zoveel groenten in een dessert! Het ziet er prachtig uit. De mousse, die romig en zoetig smaakt en een vleugje kruidige frisheid heeft, is omhuld met een laagje witte chocolade; daarmee wordt het een soort bonbon. De gekonfijte wortel is fantastisch mild boterig, denk richting boterbabbelaar. Het taartje van wortel is een beetje stevig en chewy, ook hier zoete romigheid. De druppels friszure balsamico crème contrasteren uitstekend en brengen balans. Perfectie ervaren we hier: presentatie, techniek en smaak.
Gemarineerde rabarber met witte chocolademousse en meringue. Rabarber uit de moestuin, lekker friszurig; een goed contrast bij de zoete meringue. De mousse is romig en we ontdekken een wat diepere smaak: een crumble met pastinaak en koffie. Een heerlijk, smeltend, zoet, fris en interessant dessertje.
Koffie
Hier in het zuiden krijg je altijd koffie mét, waar je ook bent. Daar verheug ik me altijd op want in de Randstad krijg je vaak niets, soms iets kleins. In deze provincie komt de koffie met een gróót koekje en een glaasje slagroom met onderin wat likeur. In dit restaurant wordt de koffie na het diner begeleid door een prachtige crème brûlée. Echt luchtig, niet te zoet met een mooi krokantje op de top. Daarnaast ook nog allerlei vrolijke bonbons en koekjes. Maar dat ging echt niet meer, die konden we helaas niet meer op. Maar hoe fijn dat ze werden aangeboden, gul en gezellig. Meer dan voldaan waren we, op alle vlakken.
Conclusie van ons bezoek aan restaurant Sjuut
Een bezoek aan Sjuut biedt veel. Uitstekende, interessante, mooie gerechten van een kok die alles lijkt te kunnen. Hier eten is een feestje, iets speciaals; door de keuze en combinaties van de ingrediënten, de bereidingstechnieken en de presentatie. Hoe leuk dat je op een bord de stijl van dit echtpaar terugvindt: echt goede gerechten die prettig verrassend net een beetje anders dan anders zijn, en juist daardoor zó de moeite waard. Sjuut is bekroond met een Groene Michelinster, heel begrijpelijk. Misschien heb je geluk en woon je vlakbij Sjuut om de hoek. Maar een mini-vakantie naar de natuur en cultuur van Limburg met een diner bij Sjuut is absoluut een top-idee!
Karen
23 juni 2024
Waarom heeft restaurant Sjuut waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie
Sjuut’s chef Jean Thoma promoot tijdens ‘six-hands-walking lunch’ koken met pure, lokale ingrediënten
Rechtstreeks naar de website van Sjuut.
Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.