Even waande ik me op vakantie in Frankrijk. Spirit Rotterdam heeft namelijk een groot terras met daarop lekker lukraak tafeltjes en stoeltjes. Rondom is het volledig beschut door grote bomen vol blad die een beetje doen denken aan platanen. Als ik op een zonnige dag langskom voelt het hier relaxt aan, echt fijn.

Spirit Rotterdam is onderdeel van de Groene Passage: een vereniging van 7 winkeliers die zich al 25 jaar inzet voor duurzaamheid en fairtrade. Dit is het enige duurzame winkelcentrum in Europa! Gimsel, een indrukwekkend gróte, ruime supermarkt, waar je werkelijk alles vindt wat je nodig hebt, is daar onderdeel van. En ook de Gimsel Academy, waar je een cursus koken, yoga of meditatie kunt volgen, hoort hierbij. Een biologische slager, een interieur- en wereldwinkel, en een schoonheidssalon maken de Groene Passage compleet.

Daniël Saat is chef-kok en samen met zijn vrouw Roosmarijn eigenaar van Spirit. Zijn ouders waren stichters van de Groene Passage; hij groeide op met miso-soup en havervlokkenpap als ontbijt. Na de koksschool en diverse stages opperde hij, ver voor de trend uit, het idee voor een vegetarisch en veganistisch restaurant in buffetstijl. Dat bleek een groot succes! Bij Spirit kun je dagelijks kiezen uit minstens 50 verschillende gerechten en producten voor ontbijt, lunch en diner. Ongeveer 80%-90% van het aanbod is veganistisch, de rest vegetarisch. Alles wordt dagelijks vers bereid met enkel biologische (geen chemische groei- en bestrijdingsmiddelen) producten uit het seizoen. In het gebak en ander lekkers wordt als zoetstof voornamelijk rijsstroop, ahornsiroop of dadels gebruikt. Je schept hier zelf je bordje op, precies zoals je het wilt, en betaalt per gewicht. Trouwens, je kunt je voorbereiden en verheugen; op de website van Spirit Rotterdam vind je het volledige aanbod terug, waarbij per gerecht precies staat genoteerd welke ingrediënten gebruikt worden.

Eten en Drinken bij Spirit Rotterdam

Het buffet is mooi ingericht, schoon en uitnodigend. We zijn met zijn 2-en en proberen samen 18 gerechten. De beste 13 beschrijf ik hier; van alles proeven we ieder 2 hapjes. Favoriet zijn de Snijbietsalade met Sinaasappel en Misodressing: knapperig verse ingrediënten met flinke stukken sinaasappel zonder vlies, luxe cranberries en een romige en zacht zoetzure saus.

De Chioggiabiet met Rode Rijst en Tuinkers is heerlijk: aards, beetje romig, prettig vleugje bitter, en alles kraakvers. De Bloemkool Tempura is geslaagd krokant maar de inhoud is wat overgaar en een beetje vlak. De Polenta met Cashewkaas en Salie is mooi smeuïg, zacht hartig en kruidig, echt heel lekker.

Het Pasteitje met Jackfruit, Jalapeno en Wakame is krokant, met een pitje en zachte maar volle kruidigheid, prima! De Boerenomelet is luchtig, sappig, mooi romig maar mist smaak; zaten de seitanspekjes er wel in? Met wat zout en peper natuurlijk makkelijk wat op te peppen.

De Gegrilde Courgette is zalig; perfect dunne, stevige plakken met een fijne grill-smaak, heerlijk frisse dressing van olie, citroen en verse kruiden. De Tempe Pindasaus bestaat uit prettig stevige stukjes tempé in een gladde pindasaus; pindasaus is natuurlijk altijd wel lekker maar deze is eenvoudig en niet huisgemaakt.

De Seitan Jackfruit Bitterbal is top: krokant, romig, mild gekruid en met een mooie draadstructuur van de Jackfruit. De Oesterzwamreepjes met Sriracha Chilisaus zien er heerlijk uit en zijn perfect gebakken/gegaard. Ze hebben een hartige maar ook wat eentonige intense smaak, net een beetje jammer.

De Caesar Salad met knoflookdressing en Grilled Tofu bevat prima zoetzure geroosterde tomaatjes, luxe, romige cashewnoten en wat neutrale stukjes Tofu.

Als Dessert kiezen we een bol vegan Chunky Monkey ijs en een puntje Yuzu-taart. De eerste is uitgesproken zoet waardoor de banaan minder doorkomt, de drie soorten noten vind je terug als korrelige structuur; het geheel is mooi romig. De vegan Yuzu-taart is superlekker: een krokante bodem, hierop vier verschillende smeuïge laagjes gecombineerd met de superfrisse Yuzu-top. Heel geslaagd!

vegan dessert als geweldige afsluiter van ons diner bij Spirit Rotterdam

We drinken een prachtige Bloementhee, geserveerd in een mooi glas; een visuele verwennerij met een zachte smaak. De Bosvruchtensmoothie bevat o.a. sinaasappel, banaan en silken tofu: een mild zoete, lekker frisse, romige smoothie met een mooie dikte.

Bij de voorbereiding op een recensie oriënteer ik me en lees ik recensies van anderen. Wat opvalt is dat de prijs genoemd wordt: is eten/drinken bij Spirit duur? Mijn mening: nee, niet duur, goed geprijsd voor wat je krijgt. Alles is biologisch, alles is vers; er zijn zoveel mooie en ook luxe ingrediënten per gerecht, er is héél veel variatie en keuze. Drankjes en gebak zijn, vergeleken met allerlei horeca-locaties in Amsterdam, zelfs goedkoop! Voor dit diner, elk 1,5 bordje (niet propvol hé, gewoon ‘gewoon’), 1 forse smoothie, vier drankjes, en twee desserts betaalden we in totaal 65 Euro. Nou, da’s voor mij bijna een reden om vanuit A’dam naar R’dam te verhuizen! Dat is niet nodig, want ook in A’dam is er gelukkig een Spirit.

Conclusie van ons bezoek aan Spirit Rotterdam

Bij Spirit Rotterdam kun je jezelf de hele dag verwennen met verse, gevarieerde, lekkere, vegan en vegetarische gerechten. Dat kan regelmatig, want het buffet is uitgebreid. Hierdoor kun je naast jouw favorieten vaak nieuwe dingen proberen. Dus schep je bord vol met dat waar je dol op bent of met -tig verschillende hapjes van alles wat; dat kan hier allemaal. Iedere dag een groot buffet met meer dan 50 vegan/vegetarische gerechten aanbieden verdient respect! De kwaliteit is goed: er worden mooie ingrediënten gebruikt, wat warm gegeten wil worden is warm, wat krokant of knapperig lekker is, is dat ook. De smaken zijn echt uiteenlopend en dat is prima want smaken verschillen. Zo is er altijd voldoende wat je lekker vindt of wilt uitproberen. Het personeel was alleraardigst, de flow van bezoekers rustig en continue, het is hier hartelijk en gezellig. Kiezen van het buffet bij Spirit is een traktatie, daar zullen zij zelf misschien niet over opscheppen, dus dat doen wij hierbij even voor ze!

 

Karen,
sept 2024

 

LEKKER VEGA Keurmerk ‘Goud’ voor Spirit Rotterdam

Lees hier waarom Spirit Rotterdam van ons het keurmerk in de waardering ‘Goud’ heeft ontvangen.

Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.