The Green Room | Middelburg | recensie

 Onze conclusie

The Green Room serveert gerechten die prachtig om te zien en uitstekend van smaak zijn. De onderdelen van de gerechten vullen elkaar op een natuurlijke manier aan, zijn afzonderlijk herkenbaar en uitstekend bereid. Alle gerechten hebben een eigen karakter, soms uitbundig en sterk, vaak subtiel en mooi in balans. Dit alles wordt geleverd door Bennie en zijn team. Onder de indruk van wat hij kan en doet zocht ik op internet de karaktertrekken van de Zeeuw op. Nuchter en volhardend las ik. Stereotyperingen natuurlijk maar beiden zie ik wel degelijk in hem terug en leiden tot mijn samenvattende woorden voor dit restaurant: gelaagde subtiliteit en nuchtere perfectie. Dineren in the Green Room is een reden om naar Middelburg te gaan. De interessante stad krijg je er dan gratis bij.

 

Introductie

Zeeland heeft veel moois te bieden waaronder het uitstekende groenten-restaurant ‘The Green Room’ in Middelburg. De dag na een diner borrelen altijd de woorden op die het restaurant en in dit geval de chef-kok voor mij omschrijven. Deze keer zijn dat: gelaagde subtiliteit en nuchtere perfectie. Dat zal ik uitleggen.

Bennie en Eva van de Parel werkten allebei jarenlang voor een grote hotelketen. Zij in een managementfunctie, hij in de keuken waar voor tot wel 250 personen per dag werd gekookt.  Hij was opgeleid tot kok en werd toen hij 20 was al gevraagd souschef te worden. Men zag wat in hem en ‘nee’ wilde men niet horen. Zijn passie voor koken, zijn plezier in het verzorgen en blij maken van anderen door heerlijk eten te serveren waren opgevallen. In de jaren daarna groeide hij als kok en als manager. Op een gegeven moment zag een goede vriend en investeerder mogelijkheden in een groot pand in Middelburg. Hij had slechts één voorwaarde: Bennie en Eva moesten dit hotel-restaurant gaan leiden. Beiden zeiden ‘ja’ en een mooie en intensieve tijd van brainstormen en opbouwen volgde. Een groenten-restaurant ontbrak nog in Middelburg, daar gingen ze voor. Met desgewenst een toevoeging van wat vlees of vis om voor alle gasten aantrekkelijk te zijn.

De opening kwam, spannend! Het was in de tijd rond Corona; hun inschatting was dat het hotel het eerste weekend voor 35% bezet zou zijn… Ze bleken volgeboekt, Bennie moest hals over kop al zijn bestellingen verdubbelen. Deze allround duizendpoot runt het hele restaurant van ontbijt tot diner, ontwikkelt de menu’s, staat in de keuken en zorgt voor zijn eerste kind. Indrukwekkend. ‘Een kwestie van organiseren en prioriteren’, stelt hij kalm.

Vanaf de start was The Green Room een succes en dat is altijd zo gebleven. In het restaurant wordt 80 % van de voorgerechten en 50% van de hoofdgerechten in de groenten-variant besteld. Stel je voor dat heel Nederland vanaf nu altijd zo eet, thuis en uit. Wat een fantastische verbetering zou dat zijn voor mens, dier en milieu.

 

Locatie, inrichting en menu van The Green Room 

Het restaurant is aan een gracht en comfortabel aan de rand van het centrum gelegen. Je vindt er een warm en prettig interieur, met diverse tafels, banken en zitjes. Een grote, open keuken met aansluitend de inloopkoelkast voor wijn. Fijn, zo’n kijkje direct in de keuken. Het menu wijzigt iedere twee maanden en je hebt ruim keus uit à la carte of een meer-gangen diner (3-, 4-, of 5). Producten zijn zoveel mogelijk lokaal, biologisch en duurzaam geproduceerd.

Zelfgemaakte limonades

Cranberry-Basilicum: hier wisten we het al, in de keuken zijn ze goed in het balanceren van smaken (gelaagde subtiliteit). Verzorgd opgediend, beetje zurig-fris met het mild bittere van cranberry en een uitstekend gedoseerde, gematigde zoetheid waardoor alle smaken herkenbaar blijven. Rode Biet-Gember: tintelend bronwater, het zacht aardse van biet met een hint van gember, ook hier slechts mild zoet. Een hele goede combinatie.

Brood en Amuse

Het zelfgebakken zuurdesembrood met zonnepitten komt warm, is sappig en heeft een subtiele nootsmaak, heel smakelijk. Hierbij wordt een luchtige kruidenboter geserveerd waarin wij net iets meer smaak zochten. Bloemkool panna cotta, zeewierkaviaar, kappertjes en dille. De panna cotta is romig en zacht. Het knapperige zeewier en het kappertje brengen wat zout en wat zuur. De kruidigheid van de dille smeedt het tot een geheel, een amuse met mooi gelaagde smaken.

Voorgerechten

Prei met nori, pistou van tomaat en vandouvan-crème. De bouillon met mini-dobbelsteentjes van tomaat is lekker gekruid, heeft iets zoet-zurigs en doet ons aan gazpacho denken. Het schuim van tomaat smelt in je mond. De prei is perfect gegaard, subtiel zoet en gewikkeld in de neutraal smakende nori. De romige, kruidige vadouvan- crème brengt alle smaken bij elkaar. Voor dit soort gerechten ga ik uit eten. Beeldschoon, presentatie en smaak!

Chantenay-Wortel en Radijs: diverse bereidingen van wortel met witte bonen crème, dille-olie, radijs, crispy boekweit en citroenpeperparels op basis van zeewier. Wederom heel mooi om te zien, indrukwekkend van smaak en uitstekend bereid. Fluweelzachte crème, de wortelbereidingen met een hint van citrus, de mild pittige radijs, de crunch van de boekweit waarbij de parels een fris zure mini-smaakexplosie brengen. Hier wordt schoonheid geserveerd, we voelen ons verwend en smullen met kleine hapjes, vol aandacht, zodat dit feestje lang duurt. (Foto bovenaan.)

Tussengerecht

Artisjoksoep. Een romige soep met de herkenbare en wat zurige smaak van artisjok. Een specifieke smaak ook, je moet ervan houden. Het gefrituurde kappertje brengt een mooi hartig contrast en de olie wat smeuïgheid. Een prima en goed samengestelde soep.

Aardappelwafel met golden kimchi en koriander mayonaise. Ah, mijn beste groentewafel ooit! Compact van formaat, wat krokant maar ook echt luchtig met een zachte botersmaak waarbij de knapperig zachtzure kimchy heerlijk contrasteert. De subtiele koriander mayonaise brengt alles samen. De smaken zijn goed, de structuren zijn goed, het geheel is gewoon helemaal goed.

Keuken-experiment. We proeven wat zelfgemaakte, gefrituurde, stevig gezouten plakjes romige tempé met een krachtige hoisin-saus. Binnenkort verschijnt dit op het menu, daar zijn we het helemaal mee eens.

Hoofdgerecht

Huisgemaakte ravioli met pompoen, luchtige saus van overjarige kaas (kaasboerderij Schellach) en krokante salie. De ravioli is sappig en een beetje stevig, fijn iets om te kauwen. De saus is luchtig en echt super-kazig met een scherpe pittigheid. De zachte pompoenvulling valt hierbij wat weg. Mogelijk kunnen de ravioli wat groter van formaat. Dan is er ruimte voor wat meer vulling, met misschien ook wat steviger stukjes pompoen erin, wat een duidelijker contrast in het gerecht zou brengen. De salie met haar specifieke smaak is een heerlijke toevoeging. Een krachtig en lekker hoofdgerecht, de begrijpelijke favoriet van veel gasten.

Violet-aubergine met gremolata, papadum en mangochutney. Mjammie, de correcte garing van de aubergine, supersappig en romig van smaak. Zacht van structuur maar toch iets om op te kauwen. Hierbij de meer uitgesproken verse kruiden gremolata waaraan wat gember is toegevoegd en het zoet-kruidige van de mango-chutney met de cressen. Bovenop wat knapperige papadums. Wederom echt heel lekker.

Dessert

Griesmeel & Witte Chocolade, citroentijm-olie, yoghurt crumble, aardbei, rabarber. Mijn tafelpartner sputterde bij de bestelling van dit dessert nogal tegen. Want, nare jeugdherinneringen aan griesmeeltoetjes (stijf, korrelig, vieze saus; ‘nooit meer’ nu hij volwassen is en zelf mag kiezen). Gelukkig wordt er tijdens restaurantrecensies voor hem gekozen. Hier krijgen we mild zoete, romige griesmeel waarin de korrels slechts subtiel aanwezig zijn. Extra zacht van smaak en structuur doordat er wat witte chocolade ganache is toegevoegd. Met wat frisse aardbei en het fijn zure van de kleine blokjes rabarber. Tot slot de knapperige crumble met een hint van citroentijm. Een fris, luchtig en superlekker geheel. Een absoluut helende ervaring voor de tafelgenoot!

Brownie & Ganache: bieten-chocolade brownie met lobbige chocolade-kaneel ganache. Een supercompacte brownie, bijna een toffee-structuur, met een prachtig intense smaak. Daarop de luchtige chocolade ganache met het warm kruidige van kaneel. Mini-blokjes zoete biet die het geheel wat lichts en sappigs geven en tot slot supercrunch van de kletskop. Heerlijk.

Koffie met Koektrommel (2 bonbons van het Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire zaken, 4 verschillende huisgemaakte friandises):
Tartelette mascarpone/lemon curd: héél dunne krokante bodem met frisse romige vulling;
Brownie met koffie-crumble: intense chocolade met een knapperige hint van koffie;
Bonbon pure chocolade/met zwarte bes: mild bittere chocolade en friszuur fruit;
Boterkoek met citruscrumble: gematigd in vet en zoet; knapperig nootje en frisse citroen;
Pâte de fruits (mandarijn): uitgesproken mandarijn met een perfecte chewy structuur;
Melkchocolade bonbon met hazelnoot: crunchy en romig.

Een doosje mini-verwennerijen, het royale extra waarmee het diner wordt afgerond. Ik voel me door zoveel luxe en (eigengemaakt) lekkers altijd zo in de watten gelegd en voldaan.

Toegift

Onze ober wil graag de huisgemaakte likeuren aan ons voorstellen, er zijn veel soorten. Eén slokje dan. Enthousiast vertelt hij over het bereidingsproces, de rijping en timing, het samenstellen van de dranken. We nippen aan de citroen-likeur: uitgesproken citroen, met het mooi bittere van de schil en prettig minder zoet dan de likeur die je koopt in de winkel. Vervolgens de amandel-kaneellikeur met uitgesproken kaneelsmaak, op het randje van té maar zeker de prettige kruidigheid daarvan. Bij beiden valt op dat de smaken natuurlijker zijn, meer puur, meer gelaagd dan bij een slijterij gekochte likeuren. Meer vloeibaar ook, minder stroperig. Fijn.

 

Conclusie van ons bezoek aan The Green Room, Middelburg

The Green Room serveert gerechten die prachtig om te zien en uitstekend van smaak zijn. De onderdelen van de gerechten vullen elkaar op een natuurlijke manier aan, zijn afzonderlijk herkenbaar en uitstekend bereid. Alle gerechten hebben een eigen karakter, soms uitbundig en sterk, vaak subtiel en mooi in balans. Dit alles wordt geleverd door Bennie en zijn team. Onder de indruk van wat hij kan en doet zocht ik op internet de karaktertrekken van de Zeeuw op. Nuchter en volhardend las ik. Stereotyperingen natuurlijk maar beiden zie ik wel degelijk in hem terug en leiden tot mijn samenvattende woorden voor dit restaurant: gelaagde subtiliteit en nuchtere perfectie. Dineren in the Green Room is een reden om naar Middelburg te gaan. De interessante stad krijg je er dan gratis bij.

Karen
12 april 2024

 

Waarom heeft The Green Room de waardering ‘Goud’ van het LEKKER VEGA Keurmerk?
Lees onze motivatie.

 

Rechtstreeks naar de website van The Green Room

 

Namens de Vegetariërsbond bezoeken LekkerVega-recensenten de aangesloten restaurants met waardering ‘goud’. En zij rekenen gewoon af; er wordt door het restaurant niets vergoed noch gesponsord.

Lees ook deze nieuwsberichten

Blogs

Kom in actie!

Je kunt er hoop en inspiratie uit putten: de toekomst van ons voedsel wordt niet bedreigd door de…
Lees meer