5-spice wortelcake met limoen-roomkaas en kokos

Geef mij wortelcake, anytime, all the time. Deze wortelcake is friskruidig en niet mierzoet. De bijna hartige lime frosting is perfect voor mensen die op z’n tijd wel een koekje bij de koffie lusten, maar bepaald geen zoetekauwen zijn.

5-spice wortelcake

5-spice is een mengsel van anijs, venkel, peper, kaneel en gember. Anders dan de traditionele Chinese variant van 5-spice, heeft de in Suriname gangbare variant van het merk Mee Chun geen peperdure szechuan in de mix maar ‘gewoon’ zwarte peper. Szechuanpeper heeft een lichte citroensmaak en is niet zozeer pittig, maar creëert bij aanraking met de tong een tintelend, verdovend, effect. Lekker, maar niet voor in zoete baksels.

De voordelige Surinaamse variant is door deze kostenbesparing prima als smaakmaker in zoete gerechten zo ook in deze wortelcake. Zo zie je maar weer: elk nadeel heb zijn voordeel.

Probeer ook eens deze carrot cake met speculaaskruiden.

BEREIDINGSTIJD

< 60 minuten

GESCHIKT VOOR

8 personen
Wortelcake met limoen roomkaasglazuur

Ingrediënten

  • 225 gr zelfrijzend bakmeel
  • 5 gr bakpoeder
  • 100 gr suiker
  • 1½ tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • snuf zout
  • 75 gr gecondenseerde melk
  • 150 ml zonnebloemolie + extra om in te vetten
  • 100 ml kokosmelk
  • 3 eieren
  • 400 gr wortel
  • 100 gr geraspte kokos + extra ter garnering)
  • 100 gr rozijnen
  • 100 gr walnoten, grof gehakt
  • sap van ½ sinaasappel
  • 1 el sinaasappelrasp

Voor het limoen-roomkaasglazuur

  • 50 gr boter
  • 200 gr roomkaas
  • sap van ½ limoen
  • 40 gr poedersuiker

Ook nodig

  • springvorm van ca. 24 cm Ø

Deel dit recept

Mocht je echt los willen gaan, ga dan voor wortelgarnering. Rasp wortel op een grove rasp en leg in suikerwater. Laat opdrogen op een bakplaat en garneer de wortelcake hiermee.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 170°C.

2. Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, de suiker, het vijfkruidenpoeder en het zout. Meng de gecondenseerde melk, zonnebloemolie en de kokosmelk apart van elkaar tot een gladde massa. Voeg dit toe aan de droge bakmix en meng weer tot een dikke, gladde massa.

3. Klop in een tweede kom de eieren luchtig en voeg bij het meelmengsel.

4. Rasp de wortels op een grove rasp. Doe de wortelrasp, kokos, rozijnen, walnoten en sinaasappelsap en -rasp erbij en roer tot een gladde massa.

5. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met een beetje olie. Giet het beslag in de vorm en bak 50 minuten in de oven. Controleer na 50 minuten met een satéprikker of het deeg gaar is. Het is goed als de prikker er schoon uitkomt. Laat helemaal afkoelen.

6. Smelt voor het glazuur de boter op laag vuur in een steelpan en meng met de roomkaas tot een mooi egaal geheel. Roer het limoensap en de poedersuiker erdoor tot je een glad glazuur hebt.

7. Bedek de afgekoelde wortelcake met een dikke laag glazuur en garneer eventueel met limoenrasp. Laat het glazuur opstijven in de koelkast en serveer op kamertemperatuur.

UIT HET KOOKBOEK Madame Jeanette Raghenie Bhawarie
Madame Jeanette Raghenie Bhawarie

Madame Jeanette, simpele Surinaamse groenterecepten met pit.

Suriname herbergt een veelvoud aan keukens, elk met zijn eigen oorsprong, smaakpalet en bereidingswijze. Keuken-overstijgend is een aromatisch pepertje met een uitgesproken karakter, madame jeanette. Culinair schrijfster Raghenie Bhawanie weet er we raad mee: madame jeanette geeft kleur en fleur aan veel van haar gerechten.

Dit recept voor wortelcake is afkomstig uit Bhawanie’s kookboek Madame Jeanette, dat grotendeels uit groenterecepten bestaat. Geïnspireerd op Surinaamse gerechten en verrijkt met producten van Hollandse bodem.

Fotografie: Mitchell van Voorbergen

Verkrijgbaar bij BOL, Bruna en vele zelfstandige boekhandels.

Bekijk ook deze recepten