Ananas met Steranijs en Chilipeper op de BBQ

Het belangrijkste van dit gerechtje is een zoete, sappige ananas.
Er zijn een paar manieren om erachter te komen of je een rijpe ananas in je handen hebt. Probeer allereerst de binnenste bladeren uit de kern te trekken. Als deze makkelijk los te krijgen zijn, ga je naar stap twee: ruik aan de onderkant. Ruik je een zoete ananasgeur? Score! Inpakken en wegwezen!
Let wel op: Te zoet kan een fermentatie aangeven. Dit ruik je meestal wel, dus ben er alert op.
Ruik je bijna niks? Zoek dan liever even verder. Een onrijpe ananas is geen plezier. Het brandende/tintelende gevoel in je mond – dat door de bromelaïne-enzymen wordt veroorzaakt – is dan een stuk intenser.
De kleur en hardheid van een ananas zeggen ook iets over de rijpheid, maar de geur en bladeren zijn de duidelijkste indicatoren.

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

1 rijpe ananas
1 eetlepel gemalen steranijs
1 chilipeper, zaadjes verwijderd (fijngehakt optioneel)
rasp en sap van 1 biologische limoen

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minutenSnijd de top, onderkant en schil van de ananas. Zorg dat alle kleine stukjes schil zijn verwijderd. Snijd de ananas in repen of plakken van 1 cm dik en rooster op de barbecue aan beide kanten tot er mooie grill-lijnen zichtbaar zijn.

Leg de geroosterde ananas op een bord en bestrooi de plakken met steranijs, chilipeper, limoenrasp en het limoensap.

Serveer warm, koud of op kamertemperatuur. Een bolletje (kokos) ijs erbij kan zeker geen kwaad.

UIT HET KOOKBOEK

Recept is met toestemming van auteur Welmoed Bezoen, overgenomen uit het kookboek 'Gloeiend Groen' dat begin zomer 2019 uitkwam. 
Fotograaf: Anker van Warmerdam

In 'Gloeiend Groen' geeft Welmoed je ruim 90 BBQ-recepten met gedurfde smaakcombinaties, nieuwe technieken en verrassende ingrediënten. 
Bestel hier 'Gloeiend Groen'  

Bekijk ook deze recepten

Niets gevonden.