Anzac Cookies – Overlevingskoekjes

Het recept van deze ‘overlevingskoekjes’ stamt uit de 1ste wereldoorlog. Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten hadden deze voedzame koekjes in hun ransel zodat ze altijd iets bij de hand zouden hebben wat hun niet alleen op de been hield en veel energie gaf, maar dat bovendien lekker was en dat ook in barre weersomstandigheden niet snel bedierf.

Deze koekjes zijn bijzonder lekker en gemakkelijk zelf te maken. Door de haver, rozijnen en kokos zijn ze ook vandaag de dag lekker voor onderweg of als gezond tussendoortje.

Lekkere combinatie met een fris sapje zoals deze Peruaanse Chicha Morada, een licht zoete drank gemaakt van paarse mais.

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

300 g bloem
200 g havermout
200 g rozijnen
150 g kokos
250 g suiker
2 tl bakpoeder
200 g boter of margarine
120 g stroop

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minutenVerwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Laat in een steelpannetje de boter of margarine, de stroop en 3 eetlepels water smelten. Meng dit door de droge ingrediënten. Met de deeghaken van een handmixer levert dit het beste resultaat op.

Bekleed een middelgroot bakblik (26 x 38 cm) met bakpapier en strijk de massa hierover uit. Bak de koek gedurende 20-25 minuten.

Snijd de plaatkoek na 10-15 minuten in kleinere stukjes. Wacht daarmee niet te lang. Een volledig afgekoelde koek brokkelt te veel bij het snijden, en dat is jammer.

Eet smakelijk!

Bekijk ook deze recepten