Arancini met romige spinazie

Arancini zijn zalige Italiaanse rijstballetjes die je met allerlei heerlijke mengsels kunt vullen. In Italië worden arancini vaak gemaakt van kliekjes risotto. De rijstballetjes worden doorbroodkruim gerold en in de oven gebakken om ze een krokant korstje te geven. Je kunt de arancini als koud fingerfood, of warm met romige saus serveren. Ik vind ze bijvoorbeeld heerlijk op romige spinazie; het contrast in texturen is echt subliem!

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

400 g romige rijst (bijv. Saffraanrijst met rode linzen of Sorghotto)
80 g Amandelpesto
80 g Gebakken paddenstoelen met miso, fijngehakt
80 g Tofu-feta of gewone feta, verkruimeld en met een vork geprakt
100 g gedroogd broodkruim (ik gebruik panko)
1 el olijfolie
400 g spinazie
250 ml plantaardige room of gewone slagroom
1 teen knoflook, geperst
0.5 tl zout
0.25 tl zwarte peper uit de molen
verse salade
gedroogde chilivlokken, om te strooien (desgewenst)

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minutenVerhit de oven tot 200 °C/gasovenstand 6 en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het rijstmengsel in een kom en een vulling naar keuze in een andere kom.Maak je handen nat en draai de rijst in twaalf gelijke balletjes. Maak nu met jeduim een kuiltje in een van de balletjes, schep er ½-1 theelepel vulling in. Druk de rijst eroverheen, strijk het oppervlak glad en draai er weer een mooi balletje van. Rol het balletje door het broodkruim en leg het op de bakplaat. Herhaal dit met de rest van de balletjes en vulling.

Bak de arancini 20-25 minuten en let de laatste 5 minuten goed op dat ze niet aanbranden.Verhit intussen een koekenpan op matig-hoog vuur en doe de olie en spinazie erin. Roerbak de blaadjes 1 minuut, doe de room, knoflook en peper en zout erbij en blijf roeren tot de spinazie volledig geslonken is. Proef een hapje en voeg naar smaak peper en zout toe. Haal de pan van het vuur en verdeel de spinazie over de bowls. Leg de arancini erop, strooi er desgewenst wat chilivlokken over en geef er een frisse salade bij.

Tip: Gebruik glutenvrij broodkruim.

Tip: Gebruik tofu-feta voor de kaasvulling en plantaardige room voor de romige spinazie.

Tip: Kliekjes graan gebruiken is een uitstekende manier om voedselverspilling tegen te gaan.

UIT HET KOOKBOEK

Leef je helemaal uit met de beste vegetarische recepten van Nina Olsson. Groenten & granen is een onweerstaanbaar kookboek waarmee iedereen aan de bak… of kom kan!

Groenten en granen vormen de basis van de gezondste recepten die er zijn. Dit vegetarische kookboek in de reeks van Bowls of Goodness staat daarom geheel in het teken van deze voedzame en heerlijke combinatie. Nina Olsson doet er weer een smakelijk schepje bovenop met frisse salades, verrassende soepen en stomende stoofpotjes – zolang ze maar in een kom passen. Welk van de ruim 100 gerechten je ook bereidt, je weet zeker dat je bij elke maaltijd gevarieerd én lekker eet. Maak bijvoorbeeld een powerontbijt voor een energierijke start van de dag, bereid heerlijke hapjes om te delen of voed je humeur met comfortfood. Dankzij de gecombineerde voedingswaarden van groenten en granen haal je alles uit de kast om zo goed mogelijk in je vel te zitten.

Bestel het boek hier!

Bekijk ook deze recepten