Wat een heerlijk lentegerecht! Het is het seizoen van de asperges. En je kan ze op ontzettend veel manieren bereiden, natuurlijk op de klassieke manier maar probeer het ook eens in deze taart.Naast de witte asperges zijn ook de groene erg populair en zijn in dit recept gebruikt. Deze hartige taart is leuk om te bakken als je iets te vieren hebt of gewoon lekker als lunch of diner op een doordeweekse dag.
Aspergetaartje voor een lentegevoel
Ingrediënten
6 plakjes bladerdeeg
500 g asperges
4 eieren
200 ml melk
150 ml room
200 g kaas, geraspt *
evt. wat mosterd
evt. wat bieslook
zout, peper
* rasp een stuk vegetarische Parmezaanse kaas (let op: verreweg de meeste Parmezaan is niet geschikt want gestremd met slachtvet. Lees hier meer over ‘Kaas & Stremsel‘.) Als goedkoper en sneller alternatief gebruik je een zakje (vega) kaas van Grozette of Parrano. Verkrijgbaar in rasp, vlokken en snippers en V-Label gecertificeerd.
Bereiding
Laat het bladerdeeg ontdooien door de plakjes met het plastic velletje naar beneden op het aanrecht of op je tafel uit te spreiden.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Begin met het blancheren van de asperges. Hiervoor breng je een pan met water aan de kook. Ondertussen schil je heel secuur de asperges en snijd je het onderste stukje weg.
(Je kunt het kookwater van de asperges bewaren en hier de schillen en afsnijdsels nog een poosje in koken en daarna zeven. Dit is een prima basis voor een aspergesoep)
Snijd de asperges in stukjes van 3-4 cm en leg ze gedurende 4-6 minuten in het kokende water of totdat ze beetgaar zijn (hangt van de dikte af).
Bekleed een springvorm van 28 cm doorsnee met bakpapier en vervolgens met het bladerdeeg. Let erop dat je de vellen onderling goed aandrukt zodat een solide taartbodem ontstaat. Doe hierop de aspergestukjes en wat fijngesneden bieslook.
Roer in een kom de eieren los met de melk en de room en breng op smaak met mosterd, peper en zout. Voeg de kaas toe en roer nog even.
Giet dit mengsel over de asperges. Bak de taart zo’n 30-40 minuten of totdat goudbruin en gaar.
Geniet!