Aziatische No Beef roerbak

Als accountmanager binnen het team V-Label, zie ik dagelijks de lekkerste producten voorbij komen.
Nu de dagen weer wat frisser worden, merk ik dat ik meer behoefte heb aan comfort food en lekker veel groente. Ook zit ik tijdens de donkere dagen vaak wat lager in mijn energie, dus moet het avondeten snel klaar zijn.

Dit Aziatische roerbakgerecht voldoet aan al mijn eisen en je kunt er eindeloos mee variëren. Een keer geen zin in sperziebonen? Vervang deze dan door een andere groente naar keuze zoals Chinese kool of paksoi, zo blijft deze roerbak altijd spannend.

Voor dit recept heb ik sojasaus van Kikkoman gebruikt, cashewnoten van Johnny Cashew en de vegetarische beefreepjes-reepjes van Lidl.

Collega Rob maakte dit recept al thuis. Lees onderaan of hij er wat van bakte 😉

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

2 personen

Ingrediënten

hoeveelheid rijst voor 2 personen (+/- 150 gr)
100 gr cashewnoten van Johnny Cashew
100 gr sperziebonen – doormidden
100 gr broccoliroosjes
1 el sesamolie
1 ui – gesnipperd
100 gr champignons – in partjes
1 rode paprika – in blokjes
zout
1 pak Veggie Runderreepjes’ van Lidl
2 knoflooktenen (6 gr) – geperst
15 gr gember – geraspt
3 el sojasaus van Kikkoman
1 el rijst-wijnazijn
1 el agavesiroop
1 tl maizena
2 el tahin
1 bosui – in dunne ringen
15 gr koriander – grofgehakt
crispy chili flakes (optioneel)

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minutenKook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking of gebruik een rijstkoker om de rijst te bereiden.

Roerbak in een vetvrije pan de cashewnoten goudbruin en zet opzij voor later.

Zet ondertussen een steelpan met water op het vuur en breng deze aan de kook. Voeg, als het water kookt, de sperziebonen en broccoli toe. Kook 3 minuten en giet deze daarna af. Zet weg voor later.

Verwarm de sesamolie in een koekenpan en voeg de ui, champignons, paprika en een kleine snuf zout toe. Roerbak deze op middel tot hoog vuur tot de ui glazig wordt. Voeg de ‘runderreepjes’, knoflook en gember toe en bak 2 minuten mee. Voeg de sperziebonen en broccoli toe.

Roer nu de sojasaus, rijstazijn en agavesiroop door de roerbak. Doe 1 theelepel maizena in een kopje en roer deze los met 3 eetlepels water, voeg het mengsel daarna toe aan de pan en roer goed door. Laat de saus even kort pruttelen zodat deze een beetje indikt. Roer ten slotte 1-2 eetlepels tahin door de saus.

Maak de borden op door wat rijst en roerbak op te scheppen. Garneer met de bosui, koriander en eventueel de crispy chili flakes.

UIT HET KOOKBOEK

 
“De Aziatische No Beef roerbak is een herfstig gerecht dat erg goed heeft gesmaakt.

Het recept bevat weinig ingewikkelde stappen, waardoor het goed te doen is voor koks van elk niveau. Daarnaast zijn de verschillende stappen individueel goed voor te bereiden. De rijst kan van tevoren worden gekookt, alle groenten kunnen van tevoren worden gesneden en ook de saus kan al worden voorbereid. Hierdoor is het mogelijk om tijdens het koken goed te letten op een perfecte garing van de groenten en de reepjes.

Wijzelf hebben een klein beetje geïmproviseerd bij het recept. We hadden onverwachts geen broccoli in huis, maar wel een restje bloemkool dat snel op moest. Dit geeft aan dat er eventueel nog wat te spelen is met de ingrediënten en het een fijn recept is om restjes op te maken.

De zes verschillende stappen zijn goed te doen en het eindresultaat is een verwarmende roerbak die dankzij de tahin in de saus een prettige umamismaak heeft.

Al met al een eenvoudig maar heerlijk recept, perfect voor de koude herfstachtige dagen!” 
~ Rob Hart

 

 

Bekijk ook deze recepten