Azteekse Bowl

Mexicaanse smaken kunnen alles waarmee ze in contact komen, lekker maken. Groenten kruiden met komijn, oregano en paprikapoeder is mijn geheime truc om kinderen wortelgroenten en andere nieuwe ingrediënten te leren eten, waarvan ze anders niet enthousiast worden!

Als je geen maiskolf op de barbecue kunt roosteren, kun je korrels uit blik in een koekenpan bakken. Dan krijgen ze een heerlijke boterachtige smaak. Sla die stap niet over, want ze maken deze bowl superlekker!

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

175 g quinoa
50 g amarant (desgewenst)
200 g zoete aardappel, in grove stukjes
1 el olijfolie, plus extra om in te bakken
1 tl gerooktepaprikapoeder
200 g romanesco, gehakt
1 el limoensap
0.5 tl gemalen komijn
1 tl gedroogde oregano
1.5 el water
2 maiskolven, gehalveerd, of 200 g mais uit blik, uitgelekt en gespoeld
2 lente-uitjes, in dunne ringen, zowel het witte als groene deel
zout, naar smaak
sap van 3 limoenen
2 tenen knoflook, gepeld
1 el extra vergine olijfolie
1 tl agavesiroop
0.5 tl zout
peterselie of koriander, tortillachips of geroosterd platbrood, ingelegde of rauwe ringen rode ui, partjes limoen, 200 g tomaat, 3-4 radijsjes, 4 tomatillo’s, 1 kleine jalapeno, 2-3 el gepofte amarant of quinoa

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minutenVerhit de oven tot 160 °C/gasovenstand 3 en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Pureer de ingredienten voor de dressing in een blender en zet opzij.

Kook de quinoa 15 minuten (of 20 minuten met amarant) in 500 ml zachtjes
pruttelend water met een snufje zout. Laat uitlekken en zet opzij.

Hussel de stukjes zoete aardappel in een kom met . eetlepel olijfolie, het
paprikapoeder en een snufje zout door elkaar. Spreid de stukjes met de romanesco uit op de bakplaat. Sprenkel de rest van de olijfolie over de romanesco en strooi er een
snufje zout over.

Bak ze 15-20 minuten in de hete oven en schep ze na 10 minuten om.
Pureer de zoete aardappel met limoensap, komijn, oregano en een scheutje water tot een dipsaus. Proef een likje en voeg naar smaak zout toe.
Verhit intussen een grote koekenpan op matig-hoog vuur. Giet een scheutje
olijfolie in de pan en bak de maiskolven of spreid de maiskorrels in een enkele laag uit (bak ze eventueel in porties of gebruik twee pannen). Roerbak ze 9-10 minuten, voeg zo nodig nog wat olie toe en strooi er een snuf zout over.

Schep de gekookte quinoa en amarant, lente-uitjes, tortillachips (eventueel)
en andere extra’s in laagjes in de kommen. Vervolg met de mais (of bonen), zoeteaardappeldip, jalapeno en romanesco, garneer de bowls als je wilt met koriander en gepofte amarant, en sprenkel de limoendressing erover.

Tip: als je wilt kun je de mais vervangen door 400 g zwarte bonen of kikkererwten
uit blik.

GV Gebruik maistortillachips.
VE ✓
MV Als je radijsjes gebruikt, kun je de groene blaadjes door de salade mengen.

UIT HET KOOKBOEK

Groenten en granen vormen de basis van de gezondste recepten die er zijn. Dit vegetarische kookboek in de reeks van Bowls of Goodness staat daarom geheel in het teken van deze voedzame en heerlijke combinatie. Nina Olsson doet er weer een smakelijk schepje bovenop met frisse salades, verrassende soepen en stomende stoofpotjes – zolang ze maar in een kom passen. Welk van de ruim 100 gerechten je ook bereidt, je weet zeker dat je bij elke maaltijd gevarieerd én lekker eet. Maak bijvoorbeeld een powerontbijt voor een energierijke start van de dag, bereid heerlijke hapjes om te delen of voed je humeur met comfortfood. Dankzij de gecombineerde voedingswaarden van groenten en granen haal je alles uit de kast om zo goed mogelijk in je vel te zitten.

Bestel het boek hier!

Bekijk ook deze recepten