Baba Nyonya Noedels. Toen ik een paar jaar geleden in Singapore kennismaakte met de Peranakankeuken (Peranakan-Chinezen zijn afstammelingen van Chinees-Maleise kolonisten), stond ik versteld van de mix van Chinese en Maleise smaken uit de koloniale tijd, toen rijke Chinese mannen in Singapore arriveerden en met lokale Indonesische en Maleise vrouwen trouwden. Baba verwijst naar voorouderlijke mannen en nyonya naar vrouwen, en Peranakan-Chinezen proeven de culinaire roots van hun voorouders in deze gerechten. De nyonyakeuken wordt tot de beste van Azië gerekend, en dat terwijl er toch serieuze concurrenten zijn!
Deze noedelbowl is een eerbetoon aan de opwindende smaken van de Peranakan-keuken: rode chilipeper, gember, galanga en citroengras in een heerlijke kokosmelksoep. Voor de frisheid heb ik er malse paksoi bij gedaan en de geschroeide oesterzwammen geven een zalige umami. Voor sommige ingrediënten zul je naar een Aziatische supermarkt moeten, maar als dat lastig is kun je ook alternatieven gebruiken. Peranakan-gerechten zijn makkelijk aan te passen: de keuken is van oorsprong een mengelmoes van verschillende culturen, dus een eigen draai past perfect in de traditie!
– Nina Olssen