Bietensoepje met port, geitenkaas & zadenkrokant

Lekker warm worden in herfst en winter.. Met dit bietensoepje lukt dat.
Liever plantaardig? Wij geven je tips om het gemakkelijk te ‘veganizen’.

Wil je ons steunen? Deel dit recept dan samen met jouw foto op Facebook of Instagram. Hartelijk dank!

BEREIDINGSTIJD

< 90 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

3-4 eetl. olijf- of koolzaadolie (1)
1 ui, fijngehakt
1 laurierblaadje
2 tenen knoflook, geperst
2 wortels, geschild en in blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij, gewassen en in blokjes gesneden
500 gram voorgekookte bietjes, in blokjes gesneden
500 ml hete groentebouillon (2)
zeezout en versgemalen zwarte peper
3 eetl. citroensap
75 ml zure room / creme fraiche; losgeklopt (3)
200 gram verse geitenkaas, verbrokkeld
2 kleine handenvol zaden: quinoa, pompoenpitten, sesamzaad, maanzaad, etc.
2 eieren-wit (dus zónder de gele eierdooiers), losgeklopt
150 ml rode port (4)
flinke snuf zout

(1) Koudgeperste koolzaadolie is rijk aan vitamine E en Omega 3. Beide bouwstoffen zijn goed voor de gezondheid.
(2) De groentebouillonblokjes van Knorr zijn V-Label gecertificeerd. Betrouwbaar en transparant.
(3) Liever plantaardig? Kies dan voor “Blue Band kookroom 100% plantaardig”, de plantaardige room-variaties van Alpro of gebruik normale amandel- of sojamelk.
(4) Rode port kan je vervangen door wat bessen- of druivensap.  Wil je die diepe krachtige smaak van rode port, gebruik dan extra groentebouillon.

Deel dit recept

TIPS

(1) Koudgeperste koolzaadolie is rijk aan vitamine E en Omega 3. Beide bouwstoffen zijn goed voor de gezondheid.
(2) De groentebouillonblokjes van Knorr zijn V-Label gecertificeerd. Betrouwbaar en transparant.
(3) Liever plantaardig? Kies dan voor “Blue Band kookroom 100% plantaardig”, de plantaardige room-variaties van Alpro of gebruik normale amandel- of sojamelk.
(4) Rode port kan je vervangen door wat bessen- of druivensap.  Wil je ook die diepe krachtige smaak van rode port, gebruik dan extra groentebouillon.

Bereiding

Verhit de olijfolie in een grote zware pan. Voeg de ui, het laurierblad, de knoflook, wortel- en selderijblokjes toe en bak de groenten al omscheppend ongeveer vijf tot ze zacht beginnen te worden.
Voeg de blokjes biet toe, bak ze even mee en blus af met de rode port. Schep om en giet de bouillon erbij. Laat twintig minuten op zacht vuur sudderen. Verwijder dan het laurierblad.

Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer of in porties in de blender. Doe dit langer dan u denkt, want hoe langer gepureerd, hoe gladder de soep.
Breng eventueel op smaak met zout en peper en voeg naar smaak wat citroensap toe. Laat afkoelen en bewaar de soep afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Maak de ‘zadenkrokant’ 
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit de zaden in een droge koekenpan tot ze poffen en opspringen. Laat ze iets afkoelen. Meng met de losgeklopte eiwitten, voeg zoveel toe dat het niet te nattig is. Voeg anders meer gepofte zaden toe. Breng op smaak met zout en smeer het zadenmengsel dun uit op de bakplaat.
Bak vijftien minuten in de oven krokant. Keer de bakplaat halverwege voor een egale bruining. Breek in grove stukken en bewaar in een luchtdichte doos tot gebruik.

Afmaken & Serveren
Warm de soep zachtjes op.
Verdeel de hoeveelheid over 4 soepborden en maak met de zure room een mooie krul in het midden. Verkruimel de kaas erover en steek er een stuk zadenkrokant in.
Dien op & geniet.

UIT HET KOOKBOEK

Dit is een recept uit het boek boek Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven
Fotografie: Oof Verschuren
Fontaine Uitgevers, 2017

Bekijk ook deze recepten