Ik vind rijstepap met kokosmelk en fruit zoals mango erg lekker, en vroeg me af of ik hier een variant op kon maken in de vorm van een taart. Officieel wordt een vlaai gemaakt van gistdeeg, maar omdat ik gistvrij eet heb ik het vervangen door baking soda. Wil je toch een gistdeeg maken, vervang dan de baking soda en citroensap door 7 g gedroogde gist.
Bloemkoolrijstevlaai
Ingrediënten
350 g havermeel
1.5 tl baking soda
25 g kokosbloesemsuiker
160 ml kokosmelk
110 ml gesmolten kokosolie
1.5 el citroensap
500 g bloemkool
300 ml kokosmelk
3 el agavesiroop
2 tl vanillepoeder
1 tl kaneel
4 el bruine rijstmeel
Bereiding
Bereidingstijd: tot 45 minutenMaal de bloemkool in een keukenmachine fijn tot rijst. Doe de bloemkoolrijst in een pan met de kokosmelk, agavesiroop, vanillepoeder en kaneel. Laat 25 minuten doorkoken totdat de bloemkoolrijst gaar is. Giet het vocht af (eventueel met behulp van een zeef) en roer het rijstmeel erdoor om het in te dikken. Laat afkoelen. Je kunt dit proces versnellen door de pan in een bak met koud water te zetten.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm (22 cm doorsnee) in.
Meng het havermeel met de suiker en baking soda. Voeg de kokosmelk, kokosolie en het citroensap toe. Kneed tot een soepel deeg. Rol uit en bekleed de springvorm ermee. Bak de bodem 10 minuten in de oven. Schep de rijstvulling erop en bak nog eens 25 minuten. Laat de taart afkoelen.
Serveer met een flinke laag blauwe bessen, aardbeien en frambozen.
Tip: De bloemkoolsmaak is een beetje wennen, als je geluk hebt heb je een bloemkool met een zachte smaak. Heb je er een met een iets sterkere smaak? Voeg wat extra kaneel, vanille of 2 geprakte bananen toe. Ook de combinatie van vers fruit als topping neutraliseert de bloemkoolsmaak, dus proef en probeer!
Tip: De kokosmelk trekt nog in het rijstmengsel waardoor de taart de dag erna nog lekkerder is.
Bestel het boek hier!