Bloemkooltortilla uit de oven
Ingrediënten
1 middelgrote bloemkool, in roosjes
10 grote eieren
5 el olijfolie
0.5 bosje dille, alleen het loof, plus extra ter garnering
0.5 bosje koriander, alleen de blaadjes, plus extra ter garnering
150 g bloem
2.5 tl bakpoeder
0.5 tl gemalen kurkuma
1.5 el zwart sesamzaad, plus extra ter garnering
200 g fijn geraspte Parmezaanse kaas of een vegetarisch alternatief
100 g geroosterde rode paprika, in stukken (uit pot is prima)
1 grote rode ui, in parten
50 g granaatappelpitten
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
Bereidingstijd: tot 45 minutenVerwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de bloemkoolroosjes in een pan, voeg een theelepel zout toe en giet er zoveel water over dat ze onderstaan. Breng het geheel aan de kook en laat de bloemkoolroosjes 15-20 minuten koken tot ze zacht zijn. Doe ze in een vergiet en laat ze een paar minuten uitlekken en een beetje afkoelen.
Klop de eieren en olijfolie in een kom door elkaar. Meng in een andere kom de kruiden, bloem, het bakpoeder, de kurkuma, het sesamzaad en de Parmezaanse kaas door elkaar en voeg het geheel, beetje bij beetje en al kloppend, aan het eiermengsel toe. Voeg voorzichtig roerend eerst de bloemkoolroosjes en daarna de paprika toe. Breng het mengsel op smaak met zwarte peper.
Giet het bloemkoolbeslag in de beklede en ingevette springvorm en schik de partjes ui erbovenop. Bak de tortilla 45 minuten midden in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gestold is.
Laat de tortilla een beetje afkoelen, haal hem uit de springvorm en strooi er granaatappelpitten, dille, koriander en zwart sesamzaad over. Serveer de tortilla.
De ooit zo alledaagse bloemkool is steeds meer een groente geworden die serieuze aandacht verdient. Hoe je bloemkool ook bereidt, of je hem roostert, frituurt, kookt, stampt of inmaakt, elke nieuwe methode belicht weer een ander smaakaspect, en de 60 recepten in het vegetarische, en deels veganistische kookboek Bloemkool boost spelen daar fantastisch op in.
Bestel het boek hier!