Boontjes met boerenkool en chili olie

Deze stoof is geïnspireerd op een recept uit het kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool rond 1900. Maak ‘m extra spicy met een (zelfgemaakte) royale hoeveelheid chili-olie.

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

3 el olijfolie
2 teentjes knoflook
Chili-olie naar behoefte
1 citroen, sap en schil
400g gedroogde krombekboontjes (of 800g witte bonen uit blik)
400g boerenkool, harde stelen verwijderd, bladeren fijngesneden

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minutenBereiding

Week de boontjes een nacht in water. Kook ze 35 minuten tot ze gaar zijn. (Dit kan ook een dag van tevoren)
Was de boerenkool, verwijder de harde stelen en snijd fijn
Verhit de olijfolie in een grote pan op laag vuur en fruit de knoflook,
Roer de bonen erdoor en verwarm ongeveer 5-8 minuten. Roer regelmatig door.

Haal de bonen uit de pan en bewaar in een kom. Verhit 1 el olie in de pan en voeg de boerenkool toe met een half kopje kokend heet water. Laat 8-10 minuten koken tot het geslonken is en roer ook weer regelmatig door. Haal de boerenkool uit de pan en meng door de bonen. Rasp er citroenschil over en het sap van de citroen.

Serveer met de chili olie en geroosterd brood

Over Annemiek van Leeuwen:

Als chef heb ik het altijd heerlijk gevonden om te experimenteren én te verrassen met goede ingrediënten en nieuwe gerechten. Het uitproberen van smaken, combinaties en structuren. De laatste jaren voel ik sterk de behoefte om meer rekening te houden met de wereld of, als het kan, deze zelfs een stukje mooier en beter maken. Ik geloof dat je als kok daar ontzettend veel mogelijkheden voor hebt. Door meer in verbinding te staan met de natuur en te koken met lokale groenten uit het seizoen, zonder in te leveren op smaak en kwaliteit. De laatste tijd ben ik helemaal in de ban van de bonen. Ik ontdekte dat er zo ontzettend veel soorten bonen in Nederland te vinden zijn. Allemaal met een unieke smaak. Er worden veel bonen geïmporteerd, maar er zijn gelukkig ook nog een heleboel Nederlandse telers te vinden die oude rassen weer nieuw leven inblazen. Alleen al de namen van deze peulvruchten zijn geweldig: Wat dacht je van de Dik Trom erwt of het Heilig boontje? Ik vond een oud recept in het Wannee kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool uit 1900 wat me inspireerde. Een stoofgerecht met witte bonen en boerenkool. Met een zelfgemaakte chili-olie en wat gezouten citroen is het weer helemaal van nu. Toen ik Jonathan en Ellen leerde kennen, wist ik het: we hebben dezelfde missie. Samen hebben we dit kookboek (Earth's Own Cuisine) gemaakt waarin we willen laten zien dat duurzaam eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn én vooral heel erg lekker is.

Instagram

Bekijk ook deze recepten