Het fijne van dit gerecht is -naast de smaak- is dat je alles van de wortel gebruikt. Er is nagenoeg geen voedselverspilling.
Behalve in deze salsa kan je het groen aan de wortels ook gebruiken in salades als bladgroenten, bakken met wat spinazie en een teentje knoflook of er een pesto van maken met dragon en amandelen.
Bospeen met Tahindressing en BospeenloofSalsa voor de BBQ
Ingrediënten
1 bos Bospenen met loof (dikke penen doormidden gesneden)
4 el olijfolie
2 el tahin
sap en rasp van 1 biologische citroen
2-4 el water
1.5 bosje peterselie, fijngehakt
3 el geroosterde zonnebloempitten
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minutenHaal het loof van de bospenen en was het goed.
Pluk de blaadjes van de stengels en zet apart.
Blancheer de wortels 2-4 minuten in kokend water, afhankelijk van de dikte van de stengels. Laat goed uitlekken en wrijf het in 1 el olijfolie en zout.
Rooster de wortels op de BBQ gaar in 20 minuten en met mooie grilllijnen aan elke kant.
Maak ondertussen de dressing door de tahin te mengen met 1 el citroensap en het water. Voeg eventueel meer water en citroensap toe totdat de dressing schenkbaar is. Breng op smaak met peper en zout.
Maak de salsa door de loofblaadjes van de bospenen fijn te hakken en te mengen met de peterselie en de citroenrasp. Meng met de resterende olijfolie, het resterende citroensap en de zonnebloempitten. Breng de salsa op smaak met zout en peper.
Leg de geroosterde wortels in het midden van een groot bord. Schep de salsa in een cirkel er omheen en lepel de dressing zigzag over de wortels heen.
Recept is met toestemming van auteur Welmoed Bezoen, overgenomen uit het kookboek 'Gloeiend Groen' dat begin zomer 2019 uitkwam.
Fotograaf: Anker van Warmerdam
In 'Gloeiend Groen' geeft Welmoed je ruim 90 BBQ-recepten met gedurfde smaakcombinaties, nieuwe technieken en verrassende ingrediënten.
Bestel hier 'Gloeiend Groen'