Buiten koken 2025: Kruidige oesterzwammen met grove muntchutney

De structuur van gegrilde oesterzwammen is zo lekker: heel chewy met knapperige stukjes. Ook heel lekker op een broodje, een pita of flatbread.

 

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
buiten koken: vegan recept voor kruidige oesterzwammen spiesjes met grove chutney

Ingrediënten

5 cm gember
8 knoflooktenen
3 el garam masala (Indiase kruidenmengsel, overal te koop)
3 tl chilipoeder
2 el zonnebloemolie (zie Tip)
400 g oesterzwammen
15 g munt
15 g koriander
1 groene chilipeper
2 tl komijnpoeder
1 tl kristalsuiker
2 el (appel)azijn
2 el mosterdolie

Ook nodig:
4 spiesjes, liefst van rvs

Deel dit recept

Gebruik koolzaadolie ipv. zonnebloemolie. Deze bakolie bevat, in tegenstelling tot olijf- en zonnebloemolie, veel van de gezonde omega-3 vetzuren. Die zitten in grote hoeveelheden in vette vis, maar ook in koolzaad-, soja- en lijnzaadolie en walnoten. Goed om te (w)eten!

Meer over voeding en gezondheid in onze Kennisbank.

Bereiding

Voorbereiden

Rasp de gember en knoflook. Meng de helft van de gember en knoflook met de garam masala, het chili-poeder en de zonnebloemolie. Breng op smaak met peper en zout. Scheur de grootste oesterzwammen doormidden en meng alle oesterzwammen door de marinade.

Pluk de blaadjes van de munt en snijd fijn. Snijd de koriander met de steeltjes fijn. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de chilipeper en snijd fijn. Meng de rest van de gember en knoflook met de munt, koriander, chilipeper, komijn, suiker, azijn, mosterdolie en 3 eet-lepels water. Breng op smaak met peper en zout.

Rijg de oesterzwammen aan spiesen, maar niet te strak op elkaar. Probeer ze plat te rijgen en de spies door het dikke stammetje te steken. Dan blijven ze beter zitten tijdens het bakken.

Bereiden

Rooster de oesterzwammen op het hete stuk van de barbecue. Verplaats ze als ze te donker worden naar het koelere gedeelte om nog verder te garen. Keer regelmatig.

Serveer de oesterzwammen met de muntchutney.

UIT HET KOOKBOEK recept kruidige oesterzwammen met grove muntchutney uit het kookboek Buiten Koken 2025
recept kruidige oesterzwammen met grove muntchutney uit het kookboek Buiten Koken 2025

Buiten koken – Barbecueën, maar dan zonder gedoe

“Dit is niet zomaar een barbecueboek. Dit boek gaat over eten bereiden boven hete kolen, omdat rook en vuur echt heel veel smaak toevoegen. En over buiten eten, omdat dat het leukste is wat er is. Als ik buiten kook dan ga ik voor zo veel mogelijk gemak, zonder dat het afdoet aan de smaak. De gerechten in dit boek zijn stuk voor stuk simpel, maar altijd ontzettend smaakvol. Simpel omdat je naast een kolen, een grillrooster en een tang niet veel anders nodig hebt, en smaakvol omdat je niks minder verdient dan dat.”

Noni Kooiman | 184 pag. | 2025 | Carrera Culinair |ISBN 978 90 488 7447 7 | verkrijgbaar bij Bruna, Bol en dergelijke als ook kleinere zelfstandige boekhandels als IJburg Boeken.