CALAMARI FRITTI

Heerlijke vegan calamari fritti uit ‘Vegetalia‘ van Luna Trapani.

Na het succes van haar eerste kookboek Veganista laat de Italiaans-Vlaamse chef Luna Trapani ook in Vegetalia zien dat vegan koken heel goed aansluit op de Italiaanse keuken. In dit boek serveert ze honderd nieuwe recepten die allemaal makkelijk te maken zijn. Haar inspiratie heeft Luna opgedaan in alle streken van Italië. Probeer de bloemkoolkotelet uit Milaan, de zoute venkelkoekjes uit Apulië of de couscous op z’n Siciliaans. De recepten zijn duidelijk ingedeeld: na basisrecepten als tomatensaus en pesto volgen de antipasti, de primi (aangevuld met enkele heerlijke salades), de secondi, de contorni en tot slot de verrukkelijke dolci!

Voordat ik op een plantaardige levensstijl overging, was ik dol op gefrituurde inktvisringen. Na mijn overstap zocht ik naar een goed alternatief om een vegan versie te bedenken. Deze calamari zijn gemaakt van oesterzwammen en lijken net echt. Ze zijn gezond (afgezien van het frituren) en smaken door het zeewier echt naar de zee.

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

6 grote, regelmatige koningsoesterzwammen
100 g bloem of kikkererwtenmeel (voor een glutenvrije versie)
150-200 ml water
200 g paneermeel (eventueel de glutenvrije versie)
1 vel nori (zeewier), gesnipperd
plantaardige olie, om te frituren
snufje zout en peper
een portie tartaarsaus

Deel dit recept

Bereiding

Voor 4 personen (voorgerecht)

Snijd de oesterzwammen in schijfjes van 1 cm dik. Neem een kleine, ronde uitsteekvorm met een doorsnede van ca. 1-1½ cm. Leg de uitsteekvorm in het midden van een schijfje oesterzwam en steek het middengedeelte eruit. Wat overblijft moet een beetje op een platte donut lijken. Doe dit met alle schijfjes oesterzwam. Wat je overhoudt van de oesterzwammen kun je gebruiken voor een ander recept.

Klop in een kom de bloem en het water tot een glad mengsel, dat op pannenkoekenbeslag moet lijken. Voeg wat extra water toe, als het beslag te dik is. Strooi het paneermeel met de nori in een ondiep bord. Dompel niet meer dan vijf oesterzwamringetjes in het bloempapje, draai ze voorzichtig om met een vork zodat ze helemaal bedekt zijn.

Schep ze met een vork op uit het mengsel en laat ze in het paneermeel vallen. Draai ze weer voorzichtig om zodat ze aan elke kant bedekt zijn met het paneermeel. Herhaal dit met alle ringetjes. Verwarm de olie in een diepe pan of in een friteuse. Check of de olie voldoende heet is door een houten lepel in de olie te dompelen. Als de lepel bruist, is de olie heet genoeg. Leg de calamari voorzichtig in de hete olie. Frituur in een pan niet meer dan vijf calamari tegelijk; in een friteuse kun je er meer frituren. Frituur ze ca. 4-5 min. of totdat ze goudbruin en krokant zijn.

Schep ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout en peper en serveer met tartaarsaus.

Bekijk ook deze recepten