De Indiase keuken: zo veel groenten, zo veel kruiden en specerijen – en je hebt er niet veel voor nodig. Nou ja, natuurlijk wel veel groenten en een goed gevulde la met kruiden en specerijen. Heb jij dat nou ook? Al die mysterieuze potjes met rijke kleuren, poeders, zaadjes, geuren… Ze roepen gewoon: eet mij, doe iets met mij! Ha, en ik zeg altijd dat ik kook zonder pakjes, zakjes en potjes. Maar dan heb ik het natuurlijk niet over mijn kruidenpotjes. Groenten, kruiden en specerijen bevatten alles wat we nodig hebben. Vlees, vis, zuivel, tarwe, mais, suiker zijn in vergelijking hiermee saai wat betreft de voedingswaarde en qua smaak zijn ze natuurlijk ook niet in de run voor de hoofdprijs.
Carpaccio van geroosterde courgette, kikkererwten salsa en pistache dressing
Ingrediënten
2 courgettes
olie
200 g kikkererwten
1 el citroensap
0.5 el komijn, gem.
1 tomaat
0.5 ui
bosje korianderblaadjes
beetje feta
1 el azijn
1 teen knoflook
15 g pistachenootjes
2-3 el olie
zout en peper
Bereiding
Bereidingstijd: tot 20 minuten
Verwarm de grillpan tot vrij heet.
Snijd of schaaf de courgettes overdwars in lange diagonale plakjes (niet dikker dan ½ cm). Bestrijk elke plak aan beide kanten met een beetje olie en plaats op de grillplaat. Gril tot er mooi bruine grillstrepen zijn ontstaan. Draai om en herhaal.
Neem een groot bord of platte schaal en plaats hier de geroosterde courgetteplakjes iets overlappend in een cirkel.
Meng de afgegoten en afgespoelde kikkererwten met de fijngesneden korianderblaadjes, ui en tomaat. Breng op smaak met zout, peper, komijn en citroensap.
Mix alle ingrediënten van de dressing in een blender of met een staafmixer. Proef en beoordeel of alle smaken in balans zijn.
Giet de dressing over de courgettes en verdeel dan het kikkererwtenmengsel erover. Garneer ten slotte met de verkruimelde feta.
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. https://www.kok-aan-huis.com/