Chili Sin Carne – recept voor een vega of vegan versie van deze klassieker
Ingrediënten
100 gr zelfrijzend bakmeel
1,5 gr zout (1)
mespunt knoflookpoeder
5 gr korianderblaadjes
75 gr yoghurt (2)
60 gr zure room (3)
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 gele paprika
1 rode peper
1 limoen
0.5 tl komijnpoeder
1 tl gerookte paprikapoeder
300 gr tomatenbokjes
125 gr kidneybonen
140 gr maïs
Tips voor deze vega(n) Chili Sin Carne
(1) een kwart theelepel is 1,5 gram zout
(2) + (3) voor een vegan versie gebruik je ipv yoghurt en zure room/creme fraiche bijv. deze V-Label gecertificeerde producten van Lidl resp. Blue Band, Lidl en Alpro.
Als je de naanbroodjes in een grillpan bakt krijg je mooie strepen. Leg twee broodjes naast elkaar in de grillpan en zit er niet meer aan totdat je ze gaat omdraaien.
Rasp een klein beetje van de schil van de limoen over de zure room. Dat ziet er prachtig uit en geeft ook nog extra smaak. Doe dit voordat je de limoen uitperst voor het benodigde sap.
Bereiding
Doe zelfrijzend bakmeel, zout en knoflookpoeder in een kom en meng goed.
Hak de koriander fijn en voeg samen met de yoghurt toe aan het mengsel.
Kneed tot een glad en soepel deeg en verdeel in 2 porties.
Smeer een stukje van je aanrecht in met een paar druppels olijfolie.
Rol beide stukken deeg tot een soort worstje. Leg deze ‘worstjes’ op het ingevette aanrecht en rol ze met een deegroller plat uit tot langwerpige naanbroodjes die overal even dik zijn.
Laat een (grill)pan goed heet worden en bak daarin de naanbroodjes in 2 à 3 minuten per kant goudbruin en gaar.
Snipper de rode ui, hak de knoflook fijn en snijd de paprika in blokjes.
Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de peper fijn.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan.Bak de rode ui, de paprika, de rode peper, het komijnpoeder en gerookte paprikapoeder op middelhoog vuur een paar minuten aan.
Zet het vuur iets lager en bak de knoflook kort mee.
Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Laat het geheel een paar minuten zachtjes pruttelen.
Spoel ondertussen de kidneybonen schoon en laat samen met de maïs uitlekken in een zeef of vergiet.
Voeg de kidneybonen en maïs toe en warm alles goed door. Maak de chili sin carne op smaak met peper en limoensap.
Serveer met de (plantaardige) zure room en de naanbroodjes.
Het 6e kookboek in de succesvolle reeks van Project Gezond! Vegetarisch eten. Je kunt er simpelweg niet meer omheen. Er zijn immers veel goede redenen om minder of geen vlees en vis te eten. Wat jouw redenen ook zijn, dit vegetarische afslankboek van Project Gezond is de ideale manier om de daad bij het woord te voegen! In dit boek vind je ruim 70 heerlijke recepten die zijn verwerkt in 8 handige en compleet uitgewerkte weekmenu’s. Op deze menu’s staat exact aangegeven wat en hoeveel je per dag mag eten om op een gezonde manier af te vallen. Daarnaast is dit boek ook ideaal wanneer je niet wilt afvallen maar wel gezond en gevarieerd wilt eten.
Bestel het kookboek rechtstreeks bij het Project Gezond!