Chocolade-bietjesroomijs

Chocolade en bietjes passen zo goed bij elkaar in roomijs – de fluwelen bietjespuree geeft een subtiele, aardszoete smaak en een prachtige gladde textuur. Moet je echt een keer proberen… En ben je eenmaal gewend aan het idee van groenteroomijs, probeer dan ook de variatie hieronder. Je slaat ervan achterover – koel, muntig en overheerlijk.

BEREIDINGSTIJD

< 90 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

300 g bietjes
300 ml volle melk
200 ml slagroom
4 grote eidooiers
100 g fijne kristalsuiker
100 g pure chocolade, in kleine stukjes

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 90 minuten

Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6. Doe de bietjes in een ovenschaal met 1 cm water, bedek met aluminiumfolie en zet in de oven tot ze gaar zijn: minstens een uur, waarschijnlijk nog langer. Laat helemaal afkoelen. Schil de bietjes, snijd ze in grove stukken en pureer in een blender
met 100 ml van de melk. Meet de puree. Je zou ongeveer 300 ml moeten hebben; het is niet erg als je iets minder hebt, maar je wilt niet meer dan 300 ml hebben. Zet weg.

Maak de vla. Verwarm de rest van de melk met de slagroom in een pan tot net onder het kookpunt. Laat iets afkoelen. Roer de eidooiers en suiker in een kom door elkaar en schenk roerend met een garde over de hete melk en room. Roer tot de saus glad is. Schenk in een schone pan. Verwarm
zachtjes, constant roerend, tot de vla dikker wordt. Laat de vla niet koken, want dan gaat deze schiften. Haal van het vuur en laat afkoelen tot lauwwarm, waarbij je af en toe roert, zodat er geen vel op komt.

Smelt intussen de chocolade in een hittebestendige kom die op een grotere schaal staat die gevuld is met water dat net van de kook is. Af en toe roeren. Roer de gesmolten chocolade door de vla (maak je geen zorgen als er wat klontjes in zitten). Roer de bietenpuree erdoor. Schenk het mengsel door
een fijne zeef in een kan, laat afkoelen en zet in de koelkast. Als de inhoud van de kan helemaal koud is, schenk je deze in een ijsmachine en laat je deze draaien tot je een vrij zacht roomijs hebt. Schep in een ijsdoos en zet in de vriezer. (Als je geen ijsmachine hebt, schep het mengsel dan in een ondiepe plastic bak die je invriest. Breek de ijskristallen elk uur met een vork, drie keer achter elkaar, tot het ijs is bevroren.) Zet 20–30 minuten voor je het opdient in de koelkast, zodat het ijs iets zachter kan worden.

Variatie:
Erwtjes-muntroomijs
Maak de vla zoals hierboven beschreven staat, maar gebruik de volle 300 ml melk bij de slagroom. Zeef de gekookte vla boven een kom, bedek met keukenfolie en laat afkoelen. Zet in de koelkast.

Maak de erwtjesmuntpuree:
kook 350 g erwtjes met 2 takjes munt tot ze net gaar zijn. Giet af, houd onder de koude kraan en gooi de munt weg. Pureer de erwtjes in de blender met 4 el fijngesneden munt en 2 el crème fraîche, tot je een gladde puree hebt. Voeg eventueel een scheutje melk toe. Roer de afgekoelde vla door de erwtjespuree. Proef en voeg indien nodig wat poedersuiker toe – het ijs zal minder zoet lijken als het is bevroren. Zet in de koelkast en draai er ijs van zoals hierboven beschreven.

De recepten met groente uit Veg! zijn een megasucces. En nu is er dan ook een speciale, kleine Veg! – 224 pagina's met recepten met groente in de hoofdrol. Niet alleen voor de vegetariër, maar voor iedereen die wat meer wil afwisselen met groenten is dit een boek vol inspiratie. In deze bijzondere editie zijn de beste recepten met groente uit Veg! gebundeld.

Bekijk ook deze recepten